kleinere foto 2

Tuinbericht week 15

We hadden zo graag een foto willen delen waarop de grote tractor met frees te zien is die de tuin omtovert van groen onkruidland tot tuin met donkere, rulle aarde waarin we zaterdag op de meewerkdag zouden starten met zaaien en planten. Maar helaas, de natuur denkt er echt anders over, en het is nog steeds te nat. Er is ook voor de rest van de week weer regen voorspelt en dus zetten we al onze hoop op volgende week. Dan moet het echt gebeuren!

Doordat we het land niet kunnen bewerken schuiven werkzaamheden in elkaar. Grote klussen als aardappels en uien poten gaan samen vallen met bonen planten en zelfs met tomaten en komkommers in de kassen zetten. Na het frezen is het daarom alle hens aan de dek: we kunnen echt alle hulp gebruiken. Heb jij zin om, na volgende week, te helpen? Kom vooral en neem je buurman, zus, oom of tante mee om de aarde te voelen en lekker buiten bezig te zijn. Opgeven via het rooster hoeft niet maar is voor ons wel fijn. Wij weten dan hoeveel mensen we kunnen verwachten: klik op de knop hieronder om naar het rooster te gaan. Sluit aan op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag om 9.00 of om 13.00 uur. Samen zorgen we ervoor dat alle groentes toch de grond in gaan, en, al is het wat later, we een prachtige oogst tegemoet gaan!

De groentes die we een paar weken geleden in de kassen hebben gezet, groeien gelukkig prima en daarom kan er volgende week voor het eerst geoogst worden!
Je bent van harte welkom om te komen oogsten in week 16 op:
Woensdag 19 april van 10.00 tot 16.00 uur
Vrijdag 21 april van 15.00 tot 17.00 uur (uurtje korter dan in het hoogseizoen)
Zaterdag 22 april van 10.00 tot 15.00 uur

De oogst is bescheiden en bestaat uit 3 groenten:
Paksoi: Misschien wist je het niet, maar paksoi is een kool. Deze kool heeft een frisse, licht pittige smaak en is heel veelzijdig: wokken, grillen, bakken of stomen het kan allemaal. Trek de paksoi voorzichtig helemaal uit de grond en knip daarna de wortels eraf: er staat een kratje of kruiwagen voor de plantenresten bij de kas. Oogst de grootste paksoi die je in het bed ziet staan. De kleintjes krijgen dan nog even de tijd om door te groeien.
Spitskoolblad: in het najaar van 2022 hebben buiten spitskolen geplant zodat we nu een vroege kolen oogst zouden hebben. Helaas hebben de planten geen kool gevormd en zijn ze deze week gaan bloeien. Heel mooi zoals je kunt zien op de foto hieronder, maar niet de bedoeling. Dit komt waarschijnlijk door het warme najaar. Geen kool dus, maar de bladeren zijn smaakvol. Het zou jammer zijn om deze planten op de composthoop te gooien, en daarom gaan we de bladeren oogsten: Lekker wokken, of verwerken in een lente-spitskool-stampotje. Trek de hele plant uit de grond en haal dan de bladeren eraf. De resten van de plant kunnen in de kruiwagen gelegd worden. We oogsten aansluitend. Je kiest dus niet een plant zoals bij de paksoi maar oogst de spitskool die op dat moment vooraan staat.
1 groente uit het keuzemenu waaronder in ieder geval snijbiet. Kijk voor het aanbod van de dag op het oogstbord.

Na de eerste oogstweek slaan we een weekje over om de sla de mogelijkheid te geven een mooie krop te vormen. In week 18 dus de tweede oogst.

Rondleiding voor nieuwe oogstdeelnemers

Op zaterdag 22 en 29 april organiseren we een rondleiding voor nieuwe oogstdeelnemers. We vertellen hoe het oogsten in zijn werk gaat en maken je wegwijs op de tuin.

We starten om 13.30 uur en om 15.30 uur. Inschrijven kan via de datumprikker: klik op de knop hieronder.

Meewerkdag 15 april vervalt

Komende zaterdag is er, wederom, geen meewerkdag: we verplaatsen hem nog een week naar zaterdag 22 april. Ook op zaterdag 29 april is er een meewerkdag. Op beide dagen sluiten we rond 16.30 uur af met een borrel!
Opgeven hoeft niet, sluit om 9.00 of 13.00 uur aan.

Muurkasbericht van Stichting Moestuin de Haar

De realisatie van de muurkas komt steeds dichterbij. Het project gaat nu echt over van voorbereiding naar bouw. De gedachte was om in december al een fase-overgang te maken, dat is maart geworden. Het markeert wel een moment! Want met de inzet van Anne Verhage als projectleider Voorbereidingsfase Bouw Muurkas is dit project wel gekomen waar het nu is. Vanuit de stichting dus ook heel hartelijk dank daarvoor.
En heel veel succes in je rol als tuinder, wat fijn dat we je gewoon blijven zien.

Hoe staat het er nu voor?
Vergunning verwacht begin juni 2023.
Bouw Muurkas tussen augustus en november 2023.
Muurkas in gebruik bij seizoen 2024.
Financieel, nog een stukje te gaan.

Is het mogelijk om bij uw werkgever voor een goed doel een bijdrage uit een bedrijfsfonds (personeelsfonds) aan te vragen en wilt u dat doen voor de muurkas? Als stichting helpen we u hier graag bij! We hebben veel input om te benutten en uw aanvraag ook van mooie beelden te voorzien.
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam, Anne en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet