kleinere foto 2

Tuinbericht week 18

De eerste tomaten zijn geplant in de kas: de gele cherrytomaten en de mooie donkerrode bijna bruine Black Cherry variant. Het is altijd een bijzonder moment want dit zijn de eerste echte zomergewassen die de grond in gaan. Een heerlijk vooruitzicht: zongerijpte, verse, zoete en sappige tomaten...

Deze week gaat het dan echt gebeuren: de loonwerker komt aan het einde van de week om het land te bewerken. Ons geduld is op de proef gesteld, en het plantgoed barst uit zijn voegen en wil echt de grond in, maar nu is het moment dan eindelijk daar. We kunnen alle hulp gebruiken om al het heerlijks te planten en te zaaien, en nodigen je van harte uit om een paar uurtjes mee te werken. Verderop in de nieuwsbrief lees je wanneer we er zijn, en hoe je je kunt aanmelden.

En deze week is er weer oogst uit de kassen! Het oogstoverzicht van deze week:
Rode sla: deze Batavia slasoort straalt je tegemoet: sla kan echt mooi zijn, en ook heel lekker trouwens. Trek de hele plant uit de grond. Je kunt het kluitje eraf snijden en in de kruiwagen gooien maar je kunt het er ook aan laten zitten en thuis op een koel plekje in water zetten. De sla blijft dan extra lang goed.
Andijvie: Wist je dat de andijvie uit dezelfde plantenfamilie komt als witlof? Dit verklaard de wat bittere smaak. Klaarmaken van andijvie kan op veel verschillende manieren: koken, roerbakken, wokken, stoven, stomen, in de oven bereiden, soep van maken of gewoon rauw eten als salade en verwerkt in de aloude stamppot. Ook de andijvie trek je helemaal uit de grond waarna je kiest om het kluitje eraf te halen of eraan te laten zitten.

Oogst de sla en andijvie aansluitend: neem dus de voorste krop in het bed. Oogst niet een krop ergens halverwege het bed. We hebben deze bedden komende week nodig voor nieuw plantgoed. Het is dan fijn als we aaneengesloten stukken van het bed vrij hebben.

1 keuzegroente:
Kijk op het oogstbord op de tuin voor het aanbod van dat moment. Het kan zijn dat we een groente eraf halen of juist erbij zetten. Dit lijstje is een indicatie van wat er geoogst kan worden.
Snijbiet: De laatste keer snijbiet uit de kas. We halen hem er daarna uit want hij gaat bloeien. Buiten planten we uiteraard weer nieuwe, maar het duurt nog even voordat deze geoogst kan worden. Dus als je van snijbiet houdt is dit je kans!
Radijsjes
Spinazie: Dit spinazieras heet 'winterreuzen' en reuzenbladeren zijn het geworden, zo groot hebben wij ze nog nooit gezien op de tuin. Oogst de hele plant door zachtjes te trekken aan de bladaanzet dichtbij de grond.
2e krop sla of andijvie

Zo aan het begin van het seizoen hebben de planten in de kruidentuin nog even tijd nodig om te volgroeien. We zetten nu vlaggen bij de bedden waar je kunt oogsten. In het tuinbericht en op het oogstbord melden we wanneer de tijd is aangebroken om vrij uit te oogsten van alle kruiden.

Meewerken

Komende zaterdag is er een meewerkdag: nu echt! We gaan heel veel plantgoed een plekje geven in de maagdelijk gefreesde aarde. Alle hulp is welkom!
Ook de hele volgende week kunnen we alle handen gebruiken om de opgelopen achterstand in te halen. Heb je een paar uur tijd en zin om de aarde te voelen, buiten te zijn, en gezellig samen te zijn met andere mensen die de tuin een warm hart toe dragen? Kom vooral!
Als extraatje zijn we er op woensdagavond 10 mei van 19.00 tot 21.00 uur.
We vinden het fijn als je je aanmeld: dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen. De knop hieronder geeft toegang tot het rooster: vul hierop je naam in achter de datum en de tijd waarop je wilt komen.

Plantjesmarkt:

Volgende week is er geen oogst maar we nodigen jullie van harte uit om op zaterdag 13 mei onze plantjesmarkt te bezoeken. We verkopen groenten-, kruiden- en bloemenplantjes, waaronder dahlia's. Kinderen kunnen gratis zonnebloemen en tuinkers zaaien.
In het hele dorp is het overigens feest op die dag, want we vieren het 125 jarig bestaan van Haarzuilens.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet