kleinere foto 2

Tuinbericht week 19 & 20

Vorige week woensdag was het zover: de grote tractor met frees stond om 9.00 uur bij de poort van de tuin klaar om het land te bewerken. In een ochtend toverde hij de groene onkruidbedden om in zwarte aarde. Met hulp van heel veel mensen hebben we daarna bonenrekken gebouwd, geplant en gezaaid. De kop is eraf! Er staan nog heel veel plantjes te trappelen om de grond in te gaan, maar de eerste stappen naar een tuin vol groenten is nu echt gezet, en dat is heel erg fijn.

De bindsla en de koolrabi in de kassen zijn bijna klaar om geoogst te worden. Je kunt je oogst deze keer op 4 verschillende dagen ophalen verspreid over week 19 & 20:
Zaterdag 13 mei (van 10.00 tot 15.00 uur): Het is feest in Haarzuilens en we organiseren een plantjesmarkt op de tuin. Combineer het oogstmoment vandaag met een bezoekje aan onze gezellige markt!
Woensdag 17 mei (van 10.00 tot 16.00 uur)
Vrijdag 19 mei (van 15.00 tot 18.00 uur)
Zaterdag 20 mei (van 10.00 tot 15.00 uur)

Het oogstoverzicht:
Paarse koolrabi: Deze prachtige ufo-ovale knol groeit vlak boven de grond en heeft rauw een licht pittige iets zoetige smaak. Gekookt heeft hij meer weg van bloemkool, maar dan pittiger en met meer structuur. Het is een veelzijdige groeten: Rauw lekker in een salade, gekookt te verwerken in een stamppot, samen met andere groentes in een ovenschotel, maar ook gewokt komt hij goed tot zijn recht. Je kunt er alle kanten mee op!
Het blad van de koolrabi is ook heerlijk bijvoorbeeld in een stamppotje of verwerkt in een soep.
Zoek in het bed de grootste koolrabi op, de kleine exemplaren kunnen dan nog even doorgroeien. Trek de hele plant volledig uit de grond. Het kluitje kun je afsnijden en in de kruiwagen achterlaten.
Bindsla: Een stevige licht bittere slasoort. Omdat de bladeren wat stug zijn, leent deze sla zich goed om te stoven of te grillen. In het hart van de sla zitten kleine, lichtere bladeren die zachter zijn van structuur en geschikt om rauw te eten.
Trek de hele plant uit de grond. Je kunt het kluitje eraf snijden, of eraan laten en thuis de wortels in het water zetten. Op die manier blijft je krop langer houdbaar. Oogst een stevige krop. Je vind een stevige krop door eraan te voelen: kun je hem nog helemaal induwen, dan kan hij beter nog even blijven staan.
1 keuzegroente: Kijk op het oogstbord op de tuin voor het aanbod van dat moment.

Voor de liefhebbers zijn er bieslookbloemen om te oogsten. Je kunt hier heerlijke kruidenazijn mee maken. Klik hier voor het recept.

Helaas breekt na week 20 de eerder aangekondigde 'oogststilte' aan. Het duurt een paar weken voordat alles wat we nu buiten planten en zaaien volgroeit raakt. We houden jullie op de hoogte, maar weet dat het even duurt voordat de volgende oogst er zal zijn.

Meewerken

We kunnen komende weken alle hulp gebruiken om het plantgoed in de grond te krijgen. Heb je een paar uur tijd en zin om de aarde te voelen, buiten te zijn, en gezellig samen te zijn met andere mensen die de tuin een warm hart toe dragen? Kom vooral!
Als extraatje zijn we er op woensdagavond 10 mei van 19.00 tot 21.00 uur.
We vinden het fijn als je je aanmeld: dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen. De knop hieronder geeft toegang tot het rooster: vul hierop je naam in achter de datum en de tijd waarop je wilt komen.

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet