kleinere foto 2

Nieuwsbrief Moestuin de Haar

Woensdag 3 mei 2023: een gedenkwaardige dag in het leven van een Moestuin de Haar tuinder. Het was de dag dat het eindelijk droog genoeg was om de grond te laten bewerken door de loonwerker. De dag dat het eerste plantgoed de volle grond in kon. Dit was welgeteld 7 weken later dan in 2022. Een weekje eerder of later de grond bewerken; daar liggen we niet wakker van, maar 7 weken! We hebben vroege teelten zoals raapsteeltjes moeten schrappen omdat het bed waar deze in moesten komen alweer leeg moest zijn voor de volgende teelt. Maar ook konden sommige teelten niet doorgaan omdat bijvoorbeeld spinazie maar tot halverwege april gezaaid kan worden. Hierna wordt het te warm en schiet hij in bloei voordat hij goed en wel blad heeft gevormd. Kortom, een zeer frustrerend voorjaar voor ons als tuinders, en een voorjaar met heel weinig verse groenten van het land voor al onze oogstdeelnemers. Het delen in schaarste en overvloed hoort bij de principes van de gemeenschapslandbouw, maar als de schaarste zich dan daadwerkelijk aandient, voelt dit niet fijn en is het heel zuur.

Hartverwarmend was de hulp van alle mensen die ons in de weken na 3 mei zijn komen helpen om met vereende krachten het opgekweekte en ingekochte plantgoed in de grond te krijgen. Van jong tot oud, van vaste vrijwilligers tot mensen die een paar uur vrij konden maken om ons eenmalig te helpen; elke dag stond er een groep klaar om met ons aan de slag te gaan. In 4 weken tijd hebben we het werk verzet wat we anders in 10 weken hadden gedaan. Heel veel dank aan iedereen; samen maken we de tuin!

Het plantgoed dat net de grond is ingegaan heeft de tijd nodig om te volgroeien, en dus blijft de oogst de komende weken nog beperkt. Maar de kassen staan vol tomaten-, komkommer-, peper- en paprikaplanten. De courgetteplanten zijn de grond in gegaan, de eerste gezaaide sperziebonen steken hun kopje boven de grond en de bietjes groeien gestaag door, dus de oogst gaat komen. Het vraagt alleen wel heel veel geduld dit jaar.

De bloemenpluktuin is open!

De mensen met een bloemenabonnement konden al een paar weken genieten van de bloemen uit onze bloemtuin. Inmiddels zijn er genoeg bloemen om de pluktuin voor iedereen open te stellen.

Tijdens openingstijden ben je van harte welkom een bos eerlijk geteelde, lokale bloemen te komen plukken. Een bos kost € 13,50. Je kunt contact betalen, met pin of de plukwaardebon inleveren.
De bonnen zijn ook leuk om cadeau te doen en te koop bij de marktkraam bij het huisje.

Partners van de Moestuin

Er zijn een aantal bedrijven die zich als partner aan de Moestuin verbonden hebben om zo jaarlijks de stichting te steunen in het bereiken van haar doelen. Want naast het bieden van de mogelijkheid van teelt is ook educatie en cultuurhistorie een element wat op de tuin thuishoort.
De huidige partners zijn:
Onderling Verzekerd uit Vleuten
Juffertje in ’t Blauw uit Leidsche Rijn
IDHKG Beeldende Consultancy uit Leidsche Rijn
Als partner krijg je daarmee ook de mogelijkheid om als bedrijf op de tuin jezelf te presenteren. Partner van de moestuin worden is nog mogelijk er zijn nog drie plaatsen vrij. Dus als u Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van belang vindt en een bijdrage aan de moestuin wilt leveren neem dan contact op met de stichting via stichting@moestuindehaar.nl

Meewerkdagen

Vind je het leuk om af en toe mee te werken op de tuin, maar is vrijwilliger worden teveel van het goede? Kom dan naar 1 van de meewerkdagen. Trek je oude kleding, en stevige schoenen aan en kom naar de tuin. Zo simpel is het. Wij zorgen voor leuke klussen, handschoenen, gezelligheid, een goed gesprek, koffie, thee, limonade en koekjes.

We organiseren meewerkdagen op de volgende zaterdagen:
1 juli, 5 augustus, 9 september, 7 oktober en 4 november
Aansluiten kan om 9.00 uur of om 13.00 uur.

Plantjesmarkt

Op zaterdag 13 mei was het feest in Haarzuilens: het dorp bestond 125 jaar. Wij feestte mee en organiseerde een plantjesmarkt. In de weken ervoor konden er moestuinplanten besteld worden, en op de dag zelf was er volop keuze aan groenten-, kruiden- en bloemenplanten. Meteen bij de start was het al lekker druk en de tomatenplanten, dahlia's en kruidenplantjes namen gretig aftrek.

Kinderen konden bloemen zaaien, er waren rondleidingen over de tuin en bestuursleden van de stichting gaven informatie over de muurkas.

Het was prachtig weer, druk en vooral heel gezellig. Het is zo fijn om allemaal nieuwe mensen op de tuin te verwelkomen, en ze te laten kennismaken met onze prachtige plek.

Muurkas in aantocht

Het wachten is nog steeds op de vergunning. Ons geduld wordt op de proef gesteld maar het is net als werken op de tuin: meebewegen met de natuur en doen wat kan.
Voor de voorfinanciering van de bouw van de muurkas is afstemming over de helft van het benodigde bedrag gaande, dat is voor ons al een hele stap. De komende weken gaan we vrijwilligers en oogstdeelnemers benaderen om een steentje bij te dragen zoals al eerder aangegeven.

Wat is het dan in cijfers:
Voor de bouw muurkas is ongeveer 93% geworven van de €196.000,-. Nog €13.468,- te gaan om precies te zijn. De stichting is hier hard voor aan het werk. Heeft u nog tips: mail naar stichting@moestuindehaar.nl

Middentuin

Bij vaste bezoekers is het inmiddels wel een bekend begrip: de middentuin. Het is het 9e teeltvak gelegen in het centrum van de 8 groentenvakken. Drie jaar geleden was hier de kruidentuin met daarnaast een veld bloemen. Nu is het uitgegroeid tot een vaste waarde van onze tuin. Je vind er de kruidentuin, de bloementuin, de rozenbogen met de nog prille historische klimrozen, de vuurplek met het insectenhotel in aanbouw en natuurlijk het mooiste klaslokaal van Nederland met schoolbord en picknickbanken.
Het is een plek waar het fijn is om gewoon even te zitten, te luisteren naar de insecten die voorbij zoemen, de prachtige kleuren te zien van de bloemen die langzaam in bloei komen en de geuren van de kruiden op te snuiven. We zijn gewoon best trots op hoe 'onze middentuin' zich ontwikkeld heeft in de afgelopen jaren.

In de middentuin staat sinds kort de moestuingeluk doos. Als je hem opent vind je een schrift pennen en potloden. We nodigen iedereen, die daar iets voor voelt, uit zijn verhaal met ons te delen. In een stukje tekst, een tekening of een gedicht. Op deze manier leggen we verhalen vast om ze niet te vergeten. Een prachtig gedicht van een vrijwilliger delen we hier graag met iedereen:

De ont-moestuin

door @dichtbijtouch,

Vanmorgen moest ik weer zoveel
Verloor mijn eigen wil in het grotere geheel
Graven
Graven
Graven in al mijn lagen
Op zoek naar antwoorden
Om de ander te kunnen beantwoorden
Mijzelf kunnen verantwoorden
Waarom ik doe wat ik doe
Al weet ik zelf vaak niet hoe

Sinds kort weet ik waar ik mag zijn
Hier wordt voor mij het woord moeten klein
Met mijn handen in de aarde
Hervind ik mijn eigenwaarde
Dat ik goed ben zoals ik ben
Te midden van het groen vind ik mijn stem

Een stem die wilt
Zoveel tijd aan al het moeten verspilt
In deze ont-moestuin verstilt
Hier moet ik helemaal niets
Verandert mijn stem in mijn eigen iets

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet