kleinere foto 2

Tuinbericht week 23

De eerste aardbeien zijn afgelopen week geplukt! Deze week is de volgende groep aan de beurt:

Week 23 (woensdag 7, vrijdag 9 of zaterdag 10 juni): iedereen waarvan zijn/haar achternaam start met D, E, F, G, H, I, J, K of L mag aardbeien komen plukken.

Volgende week is dan de laatste groep aan de beurt om aardbeien te plukken:
Week 24 (woensdag 14, vrijdag 16 of zaterdag 17 juni): iedereen waarvan zijn/haar achternaam met M t/m Z start mag aardbeien oogsten.

We zorgen dat er, naast de aardbeien, een 2e product is om te oogsten. Op het oogstbord bij de marktkraam schrijven we wat je mee kunt nemen. Ook komende vrijdag sluiten we om 17.00 uur.

Uiteraard mag je ook kruiden oogsten in de kruidentuin. Er staan vlaggen (oranje of groene, de kleur maakt niet uit) bij de bedden waarvan je kunt oogsten. Als er geen vlag staat, oogst dan vooral niet van dit bed. Veel kruiden zijn vaste planten die na een flinke oogst weer even tijd nodig hebben om aan te sterken en weer verder te groeien. De plant zou het niet overleven als we door blijven oogsten.
Eenjarige planten, zoals peterselie, help je snel te herstellen door niet al zijn blaadjes bij de grond af te snijden maar van verschillende planten een takje te nemen. Oogst daarom verspreid over het hele bed, dit voorkomt ook dat de planten dichtbij het graspad kaal zijn en aan de andere kant van het bed nog prachtig.
Er staan minder bekende kruiden in de border richting de picknicktafels. Van het olijfkruid, hysop, colakruid en dragon kan al geoogst worden. Google kan je op weg helpen om deze soorten te leren kennen en op de ‘Koken Met’ website hebben sommige kruiden een eigen pagina.
Oogst alleen wat je voor eigen gebruik nodig hebt: een enkel takje van een paar verschillende planten is vaak genoeg om een week lang je eten mee te kruiden. Het is niet de bedoeling om te oogsten om kruiden te drogen en een persoonlijke voorraad aan te leggen voor thuis. Hier hebben we simpelweg te weinig planten voor. Geniet vooral van de kruiden die er staan, maar oogst wel met beleid.

Bloemen

Het is fijn om te zien dat er steeds meer bloemen in bloei komen. Er is genoeg voor alle bloemenabonnementhouders om nu elke week een bos bloemen te komen plukken. Vergeet niet helemaal achterin de middentuin te kijken waar we vaste bloemenplanten hebben neergezet: het moederkruid kom daar net in bloei en ook de vrouwenmantel staat er prachtig bij. Grassen links van de kassen en riet langs de slootkant mogen uiteraard ook geplukt worden.

Naast de rozenbogen staan de zomerviolieren. Ze zijn echt heel mooi, maar ze hebben een hele korte steel. Dit jaar hebben we deze bloem voor het eerst opgekweekt, en nu blijkt dat we ze al in januari hadden moeten zaaien om een mooie lange steel te krijgen. Volgend jaar gaan we dit zeker doen. Voor nu: pluk ze vooral want ze zijn prachtig, ook met korte steel!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet