Moestuin de Haar

Tuinbericht week 19

Een aantal maanden geleden is melding gedaan van de mogelijkheid dat er een wapendepot van de tweede wereldoorlog aanwezig zou zijn op de tuin. Een spannend verhaal over een Haarzuilense verzetsgroep die door de Nederlandse defensie bewapend zou zijn en mogelijk nog een deel van de springstof en wapens op de tuin begraven zou hebben. Vanwege een geheimhoudingsplicht mocht ik jullie hier niet eerder van op de hoogte brengen helaas.
Natuurmonumenten is er meteen mee aan de slag gegaan en heeft het terrein laten scannen en zo alle metalen delen in de bodem in kaart gebracht. Afgelopen week is er met een gepantserde graafmachine gegraven op de tuin en een hoop oud ijzer naar boven gekomen, geen wapens. Of iemand het eerder al opgegraven heeft of dat er nooit wapens op de tuin zijn geweest weten we niet. Om het zekere voor het onzekere te nemen hebben we de afgelopen maanden in delen van de tuin de grond met rust gelaten. Gelukkig mogen we nu dus weer de grond in en kunnen we verder bouwen aan de afrastering zodat we onze groenten kunnen beschermen tegen de hazen en konijnen.
Het was een spannende tijd en het is erg fijn nu te weten dat we veilig overal aan de slag kunnen. Wapens zijn er niet gevonden maar we kwamen zelf wel een bijzondere vondst tegen:
IMG_9427
4b51b916-820d-45a5-aa2e-146d7876907d
Lading 2 van het plantgoed zit erin! De tomaten, verschillende kolen, 500 preiplanten, sla en knolselderij hebben een plekje gekregen op de tuin. Over 2 weken krijgen we alweer het volgende plantgoed binnen.
IMG_9424
IMG_9446
Onze eerste oogst voor dit jaar groeit inmiddels goed door. Ik verwacht dat we over 2 weken kunnen beginnen met oogsten. Dit zijn dan nog geen grote volumes, dat verwacht ik over een aantal weken pas. We beginnen met rucola, mosterdblad, raapsteel, meiraapjes en radijsjes.
Zoals ik eerder uit heb gelegd zijn we iets later gestart met het zaaien. Doordat we geen elektra hadden voor de beregening en het zo droog was, corona en het veilig vormgeven van het werk op de tuin en ook het mogelijke wapendepot brachten allemaal onzekerheid en vertraging met zich mee.
Onderdeel van gemeenschapslandbouw is het delen van de risico's, het delen in overvloed en het delen in schaarste. Als er deze zomer grotere hoeveelheden van het land komen zal ik jullie hier ook meer van laten oogsten, daar houden we nu met zaaien en planten ook al rekening mee.
In de nieuwsbrief van volgende week informatie over hoe we het oogsten in corona tijden vorm gaan geven.
IMG_9423
IMG_9442
Van het tuinafval maken we compost en zo wordt we een 'afval' stroom weer nieuwe voeding voor de bodem. Naast het lekkers uit de kruidentuin kan er dit jaar ook munt geoogst worden. We hebben Marokkaanse munt, pepermunt en aardbeimunt geplant.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9419
IMG_8652
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet