Moestuin de Haar

Tuinbericht week 20

Door het warme weer van het afgelopen weekend staat de oogst er prachtig bij. Daarom is ervoor gekozen jullie deze week al uit te nodigen te komen oogsten en te komen genieten van de tuin. Deze week op de oogstlijst:
- Raapsteel
- Bladmosterd
- Rucola of radijs

Bij aankomst op de tuin zal er een voorbeeldoogst klaarstaan om de hoeveelheden aan te geven. Ook is er iemand aanwezig om je de weg te wijzen en je vragen te beantwoorden. Op het land staan vlaggen bij de bedden waar geoogst mag worden. Ik vraag je om je eigen verpakkingsmateriaal en oogstgereedschap (schaartje of mesje) mee te nemen. Zo voorkomen we dat veel mensen dezelfde spullen aanraken wat besmettingsgevaar oplevert. Oogsten kan alleen tijdens de oogsttijden.
Woensdagmorgen wordt onze zeecontainer geleverd, hierdoor is het niet mogelijk in de morgen te komen oogsten omdat onze entree geblokkeerd zal zijn. Het oogsten op de zaterdag hebben we daarom deze week iets verruimd.

Via de datumprikker kun je een tijdslot boeken. Zo zorgen we ervoor dat er niet teveel mensen tegelijk naar de tuin komen en dat we de tijd hebben om je welkom te heten op de tuin. Het is niet de bedoeling altijd met een tijdslot te gaan werken, het helpt ons in de beginweken de drukte een beetje te verspreiden en zo eventuele risico's te minimaliseren.

Over de oogst:

Het is fijn als je aan het begin van een bed begint met oogsten en verder gaat waar de persoon voor jou gestopt is.

Raapsteel: Op https://www.raapstelen.nl/recepten/ vind je veel recepten. De meeste mensen kennen het wellicht van de raapsteel stamppot maar ook rauw zijn de raapstelen heel lekker.

Bladmosterd: heerlijk pittig blaadje voor door de salade, stamppot, op de boterham, in de roerbak of quiche. Zowel rauw als warm te eten dus je kan er alle kanten mee op.

Rucola: wie kent het niet? Als salade in Nederland goed ingeburgerd maar ook in de stamppot of pasta heel lekker.

Radijs: trek je volledig uit de grond. Zoek de grootste ertussenuit zodat de kleintjes nog even door kunnen groeien. Ook het loof van de radijs is heel lekker. Je kan het bijvoorbeeld in een salade verwerken of in een omelet. In een stampotje of op een boterham kaas is het vast ook lekker. Deze week hebben we nog niet veel radijsjes beschikbaar, binnenkort kunnen er meer geoogst worden.

Ik kwam online ook een leuk recept tegen met raapsteel en radijs. Ook de rucola en bladmosterd (misschien ter vervanging van radijs) zouden hier vast lekker in zijn. https://www.odin.nl/recepten/-12331-lentegroene-soep-met-radijsjes/?fbclid=IwAR1ygtUk5MsRb4ZKv75Am1MLKPoQ_xcmy1fm4Lhj0uu2nTt0fqF3x3LHGsg

Een aantal mededelingen van huishoudelijke aard:

- De entree vind je aan het einde van de Eikstraat.
- Je kunt je fiets parkeren op ons terrein, auto’s parkeren op het grote parkeerterrein achter restaurant Toetje. Parkeren niet bij de Emmaus.
- Er mag alleen op de paden gelopen worden, niet in de groentebedden. Naast ieder groentebed (78cm breed) zit een pad waar op gelopen mag worden.
- We vinden veel glas in de grond. Dat is niet zo gek omdat hier vroeger veel glazen kassen hebben gestaan. Loop daarom altijd op schoenen en pas op met tuinieren zonder handschoenen.
- Toiletten gebruiken we van de Emmaus. Als je het Emmaus terrein op komt rechtdoor naar het gebouw met de dubbele oranje deuren. Voordat je het gebouw binnen gaat zit de toiletdeur aan de linkerkant. Het is niet de bedoeling bij gebouwen naar binnen te gaan.
- Geef elkaar de ruimte op de tuin. Het land is groot genoeg en zo houden we het voor iedereen comfortabel en veilig.
- Neem je eigen mesje of schaar mee.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9517
IMG_8652
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet