Moestuin de Haar

Tuinbericht week 21

Wat was het genieten jullie afgelopen week op de tuin te mogen ontvangen. Voor veel van jullie was het de allereerste keer dat je de tuin zag. Hoe mooi is het dat we samen de tuin mogen zien groeien komend jaar?!

Deze week op de oogstlijst:
- Raapsteel twee bosjes
- Bladmosterd twee bosjes
- Batavia sla
Voor de mensen met een 2e oogstaandeel: radijs of rucola in plaats van een tweede krop sla.

De term 'bosje' betekend voor iedereen iets anders. Daarom staat er op de tafel bij binnenkomst altijd een voorbeeld oogst klaar. Zo kun je zien wat ik er ongeveer mee bedoel.
Om iedereen nog meer ruimte te geven heb ik ervoor gekozen aan beide kanten van een bed een vlag neer te zetten. Zo kun je zelf kiezen naar de rustigste kant van het bed te gaan om te oogsten.

Lege tomaten/yoghurt emmertjes zijn welkom op de tuin. Deze kunnen we later in het jaar vullen met dingen als boontjes of cherry tomaten. Deze week gaan de eerste sperzieboonzaadjes de grond in. Afgelopen weekend was het IJsheiligen. Dit markeert een kantelpunt in het seizoen waarna er geen vorst meer komt. Laten we het hopen want zoals jullie misschien gezien hebben zagen de aardappels er erg zielig uit deze week. (zie foto onderaan) Ze hebben veel last gehad van de nachtvorst van afgelopen week. Gelukkig groeien ze hier nog prima doorheen.

Via de datumprikker kun je een tijdslot voor deze week kiezen.

Over de oogst:

Het is fijn als je aan het begin van een bed begint met oogsten en verder gaat waar de persoon voor jou gestopt is.

De meeste reacties kreeg ik op de bladmosterd. Veel van jullie hadden nog nooit van deze groente gehoord. Ikzelf vind dit een van de lekkerste 'blaadjes'. Ik noemde het in de afgelopen nieuwsbrief al, dit is een veelzijdig plantje. Heerlijk pittig voor door de salade, stamppot, op de boterham, in de roerbak, omelet of quiche. Zowel rauw als warm te eten dus je kan er alle kanten mee op.

Ondertussen op de tuin:

Henk, een van de vrijwilligers van de tuin, heeft voor ons een spoelplaats gebouwd. Uit deze kranen komt gefilterd slootwater. Perfect voor het afspoelen van modderige groenten, niet geschikt als drinkwater. Op de tweede foto hieronder zie je twee van onze stagiaires die een hommelnest hebben helpen verhuizen. Deze zat precies op een plek waar onze afrastering tegen de hazen gebouwd wordt.
Deze week gaan weer een hoop groenten gezaaid en geplant worden: basilicum, peper, courgette, mais, veld komkommer, zomerpompoen, sperziebonen, pompoenen, sla en heel veel bloemenzaden.

Een aantal mededelingen van huishoudelijke aard voor de nieuwe oogstdeelnemers:

- De entree vind je aan het einde van de EIkstraat.
- Je kunt je fiets parkeren op ons terrein, auto’s parkeren op het grote parkeerterrein achter restaurant Toetje. Parkeren niet bij de Emmaus.
- Er mag alleen op de paden gelopen worden, niet in de groentebedden. Naast ieder groentebed (78cm breed) zit een pad waar op gelopen mag worden.
- De paarden van de buren zijn heel leuk. Toch laten we ze met rust wat zoveel mensen op de tuin, dat is best even wennen voor ze.
- We vinden veel glas in de grond. Dat is niet zo gek omdat hier vroeger veel glazen kassen hebben gestaan. Loop daarom altijd op schoenen en pas op met tuinieren zonder handschoenen.
- Toiletten gebruiken we van de Emmaus. Als je het Emmaus terrein op komt rechtdoor naar het gebouw met de dubbele oranje deuren. Voordat je het gebouw binnen gaat zit de toiletdeur aan de linkerkant. Het is niet de bedoeling bij gebouwen naar binnen te gaan.
- Geef elkaar de ruimte op de tuin. Het land is groot genoeg en zo houden we het voor iedereen comfortabel en veilig.
- Neem je eigen mesje of schaar mee.
IMG_9583
IMG_9528

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9584
IMG_8652
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet