Tuinbericht week 24

Ondertussen op de tuin

'Natste mei sinds het begin van de waarnemingen: in de Bilt viel 140 mm, normaal is dat 59 mm': Een zin uit het maandoverzicht van de maand mei op de website van de KNMI. Soms zakt de moed ons wat in de schoenen en valt het niet mee om tuinder te zijn. En dan valt het ook niet mee om oogster te zijn op onze zelfoogsttuin, want de oogst is echt minimaal. Zelfs de aardbeien die er meestal in overvloed zijn hebben last van nattigheid en produceren aanzienlijk minder dan voorgaande jaren.

Met enorm veel positieve en enthousiaste mensen is er heel veel plantgoed de grond in gegaan, en hebben we vele bedden ingezaaid. Maar de groei van al dit heerlijks blijft achter, door de nattigheid, maar ook door de best lage temperaturen. En zien we, tijdens de inventarisatie van de oogst gisteren, dat er bar weinig al gereed is om te oogsten op dit moment. Een moeilijke boodschap, niet leuk om te delen, maar wel het eerlijke verhaal.

We gaan trouwens niet bij de pakken neerzitten en genieten van wat er wel is: fijne mensen op de tuin, prachtige wolkenluchten, schoolklassen die met veel energie hun handen uit de mouwen steken, en mooie gesprekken. En we hopen vurig op lekker zomers, groeizaam weer zodat de tuin kan gaan floreren en we kunnen gaan genieten van de groenten waar we zo op zitten te wachten met elkaar. Onze mantra: Het. Komt. Goed!

Vrijwilligersnieuws

Alle vakken op de tuin zijn inmiddels voorzien van duidelijke markeringen. Verdwalen is niet meer nodig. Alle courgettes en pompoenen hebben hun weg, met hulp van vrijwilligers, naar vak E gevonden. Ze groeiden bijna hun potjes uit en hopelijk vinden de wortels goed hun weg in stevige kleigrond.

De afgelopen periode hebben we een aantal tuinbanken gekregen. Banken die op fijne zonnige plekjes zijn geplaatst. Bankjes om aan te komen alvorens de tuin op te gaan. Om te zitten en kijken naar het gedane werk, om de muurkas te aanschouwen, om even niets te hoeven. Heb jij zo ook je favoriete bank of plek op de tuin? Er is zo veel ontdekken! Momenteel hebben we als tuinders de volledige focus op de groei en ontwikkeling van de gewassen en bloemen. Maar we zijn benieuwd zijn naar jouw tuinverhaal (maartje@moestuindehaar.nl).
Maartjes favoriete plek is de composthoop. De ultieme plek van recycling. Het proces in het omzetten van groenafval naar aarde dat ruikt naar bos, is magisch en een geluksmoment waardig! Kom maar eens ruiken.

Agenda

Elke woensdagavond van 19-21 uur
De regen laat het onkruid ook goed groeien. Help je een uurtje mee tijdens de schoffelavonden? Schrijf je in via het vrijwilligersrooster

Dinsdag 18 juni: Yoga op de Tuin
Wekelijks op dinsdagavonden. Ervaar de rust van de tuin tijdens een ontspannende Flowing Yoga sessie op de tuin. Meer info + inschrijven

Vrijdag 21 juni: Midzomeravond op de Tuin
Ben je er bij? Zet je zelf op de lijst

Woensdag 26 juni: Bloemenworkshop
Schrijf je in voor deze leuke workshop waarin je alles leert over bloemenplukken en een boeket schikken. Aanmelden Workshop

Bloemenworkshop

Plukken en schikken
Woensdag 26 juni: Er zijn nog plekken vrij!

Ben je een echte bloemenliefhebber en wil je graag meer leren over het maken van een prachtig veldboeket? Dan is deze uitgebreide workshop iets voor jou! Naast het plukken en selecteren van de mooiste bloemen, leer je ook hoe deze op een stijlvolle manier kunt schikken tot een groot veldboeket of leer je schikken in je eigen favoriete vaas. We delen ook onze tips en tricks voor het verzorgen van je boeket, zodat je er nog langer van kun genieten.

Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een prachtig boeket en een schat aan kennis en inspiratie, of je nu beginner bent of al enige ervaring hebt. De workshop wordt verzorgt door Gaby. Een professional met veel ervaring en een grote passie voor bloemen.


Openingstijden

Woensdag van 10:00 tot 20:30 uur
Vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram