Tuinbericht week 24

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Spinazie emmertje of mosterdblad 2 bossen (een vers bed met jongere en daardoor mildere blaadjes)
Sla 1 krop of rucola 2 bossen (een vers bed met jongere en daardoor mildere blaadjes)
Meiraap 8 stuks (voor de mensen met 2 oogstaandelen: 16 meirapen of 8 meirapen, 8 radijsjes)
Bosui 3 stuks
Om te proeven: aardbei of rode bessen.

Ikzelf had op dit moment graag iets minder bladgroenten en iets meer variëteit geboden. Door een combinatie van omstandigheden is het helaas zo gelopen dat dit nu niet mogelijk is. Droogte en een aanhoudende harde wind zorgde ervoor dat het lastig was zaaigoed nat genoeg te houden en hierdoor is onze eerste zaai van bietjes en spinazie nauwelijks opgekomen. De warmte zorgde ervoor dat planten snel in bloei schieten, soms nog voordat we ervan hebben kunnen oogsten.
Gemiddeld 5 groenten is wat ik hoop te bieden voor 1 oogstaandeel. We liggen qua hoeveelheden dus prima op schema. Een heleboel zomergroenten staan er goed bij en zullen deze zomer onze tassen vullen (aardappel, komkommer, courgette en tomaat). Het gaat dus wel goed komen met onze oogst. Weet dat ik jullie feedback voor volgend jaar noteer en mijn best ga doen het teeltplan voor volgend jaar hiermee aan te vullen.
In deze nieuwsbrief, de meiraap in het zonnetje. Voordat de aardappel een vast onderdeel van het Nederlandse menu vormde (rond 1700) was de raap de basis van veel Nederlandse maaltijden. De meiraap is onderdeel van de koolfamilie, daarom kun je de bladeren gebruiken zoals je veel andere bladeren van koolplanten kunt gebruiken, schillen hoeft niet. Ikzelf heb de bladeren van de koolrabi van vorige week en de bladeren van de meiraap gebruikt in nasi.
De meiraap kun je rauw eten door hem bijvoorbeeld te raspen of in blokjes door de salade te doen. Ook koken bakken of in de oven roosteren behoord tot de mogelijkheden. Ikzelf vind het leuk om groenten op zoetzuur te zetten en later in een salade te verwerken. Zodra een augurken pot leeg is vul ik deze met een nieuwe groenten (in het augurken vocht dus). Zoetzuur kun je ook heel makkelijk zelf maken, dit is een leuk recept van meiraapjes met rode biet en allerlei kruiden op zoetzuur. https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/zoetzuur-van-bietjes-en-meiknol/
IMG_9760
De koolvlieg is helaas ook langs geweest. Deze vlieg kan gangetjes graven door de meiraap heen. Onwelkome insecten zijn ook de reden dat veel andere koolplanten onder klimaatdoek staan. Door het warme weer is de vlieg iets eerder dan normaal en hierdoor dus net te vroeg voor onze meirapen oogst. Mocht je een meiraap oogsten die dit heeft, je kan het aangetaste deel wegsnijden en de rest opeten. Vind je dit vervelend dan kun je ze bij het begin van het bed achterlaten. Uiteraard mag je een nieuwe meiraap oogsten.

Zoals jullie weten zijn we bezig met een crowdfunding om een gebouwtje neer te kunnen zetten bij de ingang. Dit gebouwtje willen we gebruiken als ontvangstruimte, plek om warm en droog pauze te kunnen houden en workshops te geven. Zo zouden we graag kookworkshops en creatieve workshops geven op de tuin. Dit najaar staan de eerste workshops in de planning. Via de crowdfunding kun je hiervoor een plekje reserveren. Hopelijk volgen er nog vele!
De crowdfunding voor de ontvangstruimte schiet al aardig op, we zitten bijna op 30%. We zijn dus nog steeds hard op zoek naar donateurs. Ken je nog mensen of organisaties die ons zouden willen helpen met het behalen van ons doel? Deel van deze link met ze: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/moestuin-de-haar
IMG_9769
Zie je een van ons met een rugspuit lopen, vrees niet! Hier zit compost thee in. Dat is een soort probiotica voor de bodem. Hierover in een latere nieuwsbrief meer informatie.

Als je een keer het tuinbericht niet ontvangt (kijk vooral ook even in je spambox) dan kun je ook even kijken op https://moestuindehaar.nl/tuinbericht/
Er wordt deze week gewerkt aan het allerlaatste stukje afrastering. Ook is er weer nieuw plantgoed (venkel, Nieuw Zeelandse spinazie, paprika en prei) en schoffelen we er lustig op los. Daarnaast zaaien we op verschillende plekken in de tuin bloemen. Zo zijn afgelopen week onder andere gele en rode zonnebloemen gezaaid.
In de middentuin, tussen de kruidentuin en de bloementuin hebben we een dahliatuin aangelegd. Toen we hiermee bezig waren kwam een van de oude tuinders toevallig even kijken. Hij was tuinder van deze plek toen er nog bloemen geteeld werden voor het kasteel. Hij vertelde ons de naam van een dahliaras dat vroeger hier gegroeid heeft en op het kasteel gebruikt werd. Dit ras hebben we besteld en gaan we alsnog in de dahliatuin verwerken.
d52c33eb-2fd3-4356-a273-745a8bc7059a
IMG_9831
We hebben inmiddels een drinkwaterkraan op de tuin! Geen gesleep meer met flessen water. Uit de kranen bij de spoelplek komt gefilterd slootwater, perfect voor modderige groenten.
Ook hebben we net buiten het hek een voetenveger geïnstalleerd. Gelijk ook een vriendelijk verzoek, als je richting de Emmaus loopt voor het toilet, maak je schoenen even schoon. Zo verspreiden we wat minder modder hun kant op.
IMG_9796
IMG_9797

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9804
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet