Tuinbericht week 25

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Koolrabi of tuinbonen: van beide groenten komen nog meer oogstmomenten.
Radijs of spinazie (een nieuw bed)
Knoflook of bosui we maken het bed leeg zodat we hier wortels kunnen zaaien. Daarom oogsten we ook de kleinere uien en knoflook.
Raapsteel: lekker als salade, stampot of soep.
Meiraap: een aantal van jullie heeft meiraap soep gemaakt. Dit recept werd met mij gedeeld en ga ik deze week ook zelf maar eens proberen.
Rucola: ook lekker voor door een wrap met hummus.
Mosterdblad: een tip, pesto maken van mosterdblad en rucola is heerlijk!

De hoeveelheden worden op het bord geschreven bij de oogsttafel. De oogst van deze week kan er iets anders uitzien als je op de tuin komt. De broccoli is bijna klaar. Dat betekend dat we hem op dit moment goed in de gaten houden. Broccoli is namelijk eigenlijk een bos met ongeopende bloemen. Door de warmte vroeg in het jaar kan het zomaar zijn dat de plant vrij snel bloemen wil gaan maken. Mocht dit zo zijn dan gaan we ze direct oogsten, tot die tijd laten we ze lekker groter groeien.

Ook gaan we de basilicum snoeien en de tuinbonen toppen. Het kan dus zijn dat er daar wat van klaar staat als je komt oogsten. In dit filmpje kun je zien waarom we basilicum snoeien. Het toppen van de tuinbonen doen we om de kans op aantasting van luis te verkleinen en om de plant haar energie in de bonen te laten stoppen in plaats van verder groeien. Je kan er heerlijke soep mee maken of ze met wat knoflook bakken in de pan.

Ook deze week aardbei en rode bes om te proeven. Fijn dat iedereen heel sociaal hiervan geplukt heeft afgelopen week. Daardoor was er voor iedereen voldoende om te proeven.

Afgelopen week was ook de eerste week dat er geoogst kon worden uit de kruidentuin. We zullen vlaggetjes neerzetten bij de bedden waar geoogst kan worden. Het is fijn als je er van alle planten in een bed ongeveer evenredig geoogst wordt. Loop dus vooral ook op de houtsnipper paden naar de andere kant van het bed.
IMG_9960
Tips voor een houdbare oogst:
Bladgewassen kunnen snel verleppen in de warmte. Je oogst bewaren in een koeltas kan daarom helpen.

In plastic tasjes kan je oogst niet 'ademen' en zal het sneller slap worden. Linnen tasjes of zakjes gemaakt van gaas (een waszakje of groentezakje die je bij de meeste supermarkten kunt kopen) helpen om het lekker vers te houden. Binnenkort zijn er Moestuin de Haar tasjes te koop gemaakt van linnen/katoen.

Oogst in de zon leggen doet de houdbaarheid niet ten goede. Hetzelfde geld voor je oogst in een warme auto laten liggen.

Het netjes afsnijden van bladgewassen helpt om ze langer vers te houden. Als de bladeren geplet worden verleppen ze eerder.

Voor zover ik weet hebben alle groenten er baat bij ze pas te passen als je ze wilt gaan eten. Zo blijven ze langer vers. De aarde op meiraapjes, radijsjes of wortels laten zitten helpt dus.

Ziet je bladgroente (sla of snijbiet bijvoorbeeld) er wat slapjes uit? Leg het in een badje met (ijs) water. Hier knapt het vaak weer ontzettend van op.

Verse kruiden blijven langer houdbaar als je ze in een vochtige doek in de lade van je koelkast bewaard.

Sommige bladgewassen blijven veel langer vers als je ze met hun steel in een glas water zet. Bijvoorbeeld de spinazie die je met wortel en al meenam.
IMG_9949
IMG_9957
Deze week zijn er 4 verschillende soorten klimbonen gezaaid: spekbonen, snijbonen (2 rassen) en pronkbonen. Ook hebben we paarse sperziebonen gezaaid.
Altijd leuk, het moment in het seizoen dat de eerste planten langer zijn dan ikzelf, de tomaat. We hebben Yacon planten gekregen. Deze plant is familie van de zonnebloem en de aardpeer en in Nederland nog niet zo bekend. Hij wordt ook wel zonnewortel genoemd, een prachtige naam vind ik. Eind september oogsten we hopelijk de knollen die naar appel en meloen smaken. De plant wordt 2 meter hoog, dus ook deze zullen mij in lengte voorbij schieten.
eb1e4865-933c-4c0e-b563-b1568f8fec5c
14319e59-cafb-4d39-a452-13defb4c4998
We hebben voldoende emmertjes en plant potjes verzameld. Heb je een keer een emmertje nodig voor je oogst, vraag er even naar. Kijktip: loop even langs de kapucijners en peultjes, die zijn prachtig aan het bloeien.

De komende tijd houden we een grote schoffelronde door de tuin. Heb je zin om even mee te schoffelen, dat mag.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9962
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet