Moestuin de Haar

Tuinbericht week 22

Deze week op de oogstlijst:
- Bosui 3 stuks
- Meiraap 7 (zoek de grote ertussenuit)
- Rucola 2 bosjes of Batavia sla
- Raapsteel 2 bosjes of bladmosterd 2 bosjes
- Extra: een zakje bloemenzaadjes

Deze week oogsten we bos uien. Of heet het lente ui of stengel ui... soms moet ik ook even opzoeken hoe het ook alweer precies zit. Lente uien zijn jonge bosuien waaraan nog geen verdikking is ontstaan. Dat stadium zijn onze uien al voorbij want onder het smakelijke groene loof zit het begin van een ui. Als we ze nog langer laten staan, oogsten we ze over een aantal maanden als uien. Dat doen we ook met een aantal bedden maar deze week vast een voorproefje. We noemen het bosui omdat het meestal in bosjes verkocht wordt. Lente ui en stengel ui zijn beide voorstadia van de klassieke ui zoals we hem in de winkel zien liggen. Stengel ui daarentegen komt van een ander ras ui en vormt geen bol. Hier hebben we deze week 150 stuks van geplant.

Met al dit prachtige weer zou je bijna vergeten dat het pas mei is, sommige dagen voelt het als zomer. Gelukkig is er de meiraap om ons aan het begin van het seizoen te herinneren. Dat het een uitzonderlijk voorjaar is qua weer zal je niet ontgaan zijn. De droogste ooit gemeten en ook nog eens de zonnigste mei ooit gemeten. Gelukkig was er afgelopen weekend een heerlijk buitje, daar knapt de tuin zichtbaar van op. Er viel 2 millimeter, het huidige neerslag tekort is 120 millimeter, nog een paar buitjes te gaan dus.
Al deze zon brengt sommige van onze koolgewasjes (zoals meiraap, raapsteel en mosterdblad) in verwarring. Ze doen het beter met iets koelere omstandigheden en de warmte gestimuleerd ze om zaad te gaan maken. Daardoor zul je soms een bloem in een bed zien staan of een volledig bed in bloei zien staan (zoals bij het mosterdblad). Weinig aan te doen helaas. Gelukkig is deze week het mosterdblad nog heerlijk. Waarschijnlijk wordt het daarna snel minder lekker omdat alle energie naar de bloem gaat. Ook de bloemen en de stengels zijn eetbaar. Door een salade vind ik zelf de stengel van het mosterdblad te taai. Wellicht door een stamppot wel lekker?

We oogsten door tot een bed volledig leeg is. Zo hebben we deze week nog een paar batavia sla staan. Het kan dus zo zijn dat halverwege de week iets op is, dan komt er een nieuwe groente voor in de plaats.

Via de datumprikker kun je een tijdslot voor deze week kiezen.

Ondertussen op de tuin:

Onze spoelplaats is inmiddels af, de ruimte voor onze zeecontainer zijn we aan het voorbereiden om te kunnen bestraten en we beginnen binnenkort aan het laatste stuk afrastering! Sinds vorige week hebben we een goede grasmaaier dus die gaat de komende tijd meters maken. Deze week zijn er een aantal warmte minnende planten de grond in gegaan zoals sperzieboon, veldkomkommer, pompoen, courgette en mais.

Op oogstdagen is er sommige weken de mogelijkheid plantgoed te kopen. Laat het vooral even weten wat voor planten je hier graag zou vinden, dan kijk ik of ik daar rekening mee kan houden.

Een aantal mededelingen van huishoudelijke aard voor de nieuwe oogstdeelnemers:

- De entree vind je aan het einde van de EIkstraat.
- Je kunt je fiets parkeren op ons terrein, auto’s parkeren op het grote parkeerterrein achter restaurant Toetje. Parkeren niet bij de Emmaus.
- Er mag alleen op de paden gelopen worden, niet in de groentebedden. Naast ieder groentebed (78cm breed) zit een pad waar op gelopen mag worden.
- De paarden van de buren zijn heel leuk. Toch laten we ze met rust wat zoveel mensen op de tuin, dat is best even wennen voor ze.
- We vinden regelmatig glas in de grond. Dat is niet zo gek omdat hier vroeger veel glazen kassen hebben gestaan. Loop daarom altijd op schoenen en pas op met tuinieren zonder handschoenen.
- Toiletten gebruiken we van de Emmaus. Als je het Emmaus terrein op komt rechtdoor naar het gebouw met de dubbele oranje deuren. Voordat je het gebouw binnen gaat zit de toiletdeur aan de linkerkant. Het is niet de bedoeling bij gebouwen naar binnen te gaan.
- Geef elkaar de ruimte op de tuin. Het land is groot genoeg en zo houden we het voor iedereen comfortabel en veilig.
- Neem je eigen mesje of schaar mee.
DSC_0038
IMG_2011

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
2285bfc2-09c1-4ab0-ab92-f68bbf0f31ae
IMG_2018
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet