Moestuin de Haar

Tuinbericht week 23

20200520_154623
Deze week overvloed op de oogstlijst:
Spinazie, emmertje. Deze trekken we met wortel en al uit de grond, alles aan de plant is eetbaar en lekker. Normaliter zouden we hiervan alleen de grootste blaadjes oogsten. Helaas is het voor deze spinazie te warm geweest en gaat de plant komende week doorschieten. Dat betekend dat de plant in plaats van bladeren, bloemen gaat maken. Daarom oogsten we hem nu volledig. Deze oogsten we 'voor de voeten weg'. Dat betekend dat we aan het begin van het bed beginnen en verder gaan waar de persoon na ons is gebleven.
Rode sla, 1 krop

Kies 3 van de volgende groenten
Paarse koolrabi. Ongeveer 15 beschikbaar, de rest mag nog even doorgroeien. De komende weken komt dit vaker op de oogstlijst. Plant in zijn geheel uit de grond trekken, zoek de grootste uit.
Meerkleurige snijbiet. De grootste bladeren dicht bij de plant afsnijden.
Radijs. Zoek de grootste uit.
Verse knoflook. Zie foto's hieronder. Zoek ook hiervan een grote uit.

Zoveel je wilt van:
Rucola (bloemen zijn heerlijk en mooi op salades)
Raapsteel
Bladmosterd (ook hiervan zijn de bloemen lekker pittig)

Een aantal van jullie heeft afgelopen week geen zakje bloemenzaden meegenomen. Vraag hier even naar, we hebben nog zakjes liggen.

De afgelopen weken heb ik gemerkt dat er op zaterdag tussen 15:30 en 16:00 niemand meer komt oogsten en dat eind ochtend/ begin middag een populaire tijd is. Daarom heb ik de tijden iets aangepast zodat er meer inschrijfmogelijkheid is begin van de middag in plaats van eind van de middag. Voor de oogstbegeleiding is het ook prettig om vanaf 15:30 op te kunnen gaan ruimen. Mocht dit voor iemand een probleem zijn dan hoor ik het graag. Inschrijven kan weer via de datumprikker.
IMG_9747
IMG_9746
Dit jaar zetten we de basis neer die nodig is om de tuinderij de komende jaren te laten groeien. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het realiseren van de infrastructuur en eerste oogst. Echter er ontbreekt nog een belangrijk onderdeel; een ontvangstruimte voor de oogstdagen dat het regent en een binnenruimte waar de vrijwilligers hun pauzes kunnen houden.

De benodigde vergunning hebben we inmiddels binnen, nu het gebouwtje nog. Om de benodigde financiële middelen hiervoor bij elkaar te krijgen zijn we een crowdfunding gestart. Help je mee om dit gebouwtje voor elkaar te krijgen? Steun onze crowdfunding.

Ken je nog mensen die ons kunnen helpen ons doel te bereiken? Deel de link vooral!
https://crowdaboutnow.nl/campagnes/moestuin-de-haar
Ook tips over bedrijven die onze crowdfunding mee kunnen nemen in hun communicatie zijn welkom. Bedankt alvast voor het meedenken.
crowdfunding
IMG_9750

Lege plantenpotjes welkom

Er komen regelmatig yoghurt en tomaten emmertjes naar de tuin. Heel fijn! Wat we ook goed kunnen gebruiken zijn lege plantenpotjes. Ik bedoel van die plastic potjes waarin je plantgoed koopt bij een tuincentrum.
972d9615-e9f4-4428-839a-f7bae9929326

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Ik vraag je om je eigen drinken, eten en benodigd servies mee te nemen als je naar de tuin komt. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9751
IMG_9731
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet