Tuinbericht week 28

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Aardappels, de allereerste van het jaar! Het ras is Frieslander. Dit is een vastkokende aardappel, ook geschikt voor het maken van friet.
De bult aarde waar de aardappelplanten op groeien heet een 'rug'. Voor het rooien (dat is het oogsten) is het van belang dat je de riek onder de rug insteekt. Zo is de kans dat je een aardappel aan je riek spiest het kleinst. Wip de riek omhoog en trek aan de aardappelplant. Ga vervolgens met je handen door de aarde op zoek naar je aardappels. Oogst verder waar de persoon voor jou is gebleven en het is belangrijk dat je alle aardappels meeneemt, ook de mini aardappels. Goed zoeken dus! Dit worden namelijk anders weer nieuwe aardappelplanten.

Bindsla mij valt op dat deze sla een behoorlijk bittere smaak heeft. Daarom is hij denk ik goed geschikt om er eens iets nieuws mee te proberen. Je kan hem bijvoorbeeld bakken, grillen of er soep van maken.

Sla
Courgette of tomaat

Kies er 3:
Palmkool, snijbiet, kapucijners, tuinbonen (moeten op), biet (rood of chioggia), komkommer, koolrabi, spitskool of peultjes/doperwt (moet veel van geoogst worden, dan maakt de plant meer). Afhankelijk van beschikbaarheid, op = op.Het komkommerras is een veld snack komkommer. Ze blijven dus klein maar zijn veel smaakvoller dan de komkommers die je in de supermarkt ziet liggen.

Soms moet ik concluderen niet zo tevreden te zijn met een ras. Dat is het geval met de peultjes. Wat mij opvalt is dat de peulen klein blijven, maar heel kort plat blijven en snel erwten maken in de peul. Komt dat even goed uit, we hebben dit jaar geen doperwt gezaaid. Deze week kun je dus peultjes en/of doperwt oogsten van dezelfde plant.

Bij het oogsten van palmkool is het van belang dat je de grote bladeren onder aan de plant oogst maar de top van de plant laat zitten.

Kruidentuin-tip: met bieslook kun je heerlijke kruidenboter maken. Hier een aantal recepten ter inspiratie.
2b3cb42c-4ce7-4ace-8643-78bdd1dacd20
IMG_0105
De knoflook is inmiddels aan het drogen voor later in het jaar.
IMG_0168
IMG_0186
IMG_0196
Op de foto hieronder zie je een bed met venkel waarvan er een heleboel omgevallen zijn. Dit gebeurt omdat het stukje tussen de venkelknol en de wortels aangevreten wordt. Dit gebeurt ook bij de sla en mais.
Dus zie je iemand verwoed graven in een bed dat eruit ziet als een slagveld? We zijn op zoek naar de daders.
(meestal een ritnaald of emelt)

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0193
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet