Tuinbericht week 29

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Courgette of tomaat. De grote en kleine tomaten moeten we met elkaar delen.
Spitskool. Sommige spitskolen zijn door alle regen uit hun jasje gescheurd. Ze zwellen door de regen zo snel op dat de buitenste bladeren de snelle groei niet bij kunnen benen en hierdoor scheuren. De smaak is gelukkig hetzelfde, het ziet er minder mooi uit.
Sla
Biet. Rood of chioggia.
1 portie bonen: kapucijners, tuinbonen, peultjes/doperwt of sugar snaps. Afhankelijk van beschikbaarheid, op = op.
Groene peper. Dit is de onrijpe variant van de rode peper. Over het algemeen kan gesteld worden hoe kleiner en hoe onrijper de peper, hoe heter. Deze pepers zijn dus waarschijnlijk heet, ik heb er nog geen geproefd. De volgende keer dat ik in de kas ben misschien toch maar een hapje nemen ;)
Basilicum. Èèn flinke hand maximaal.
Goudsbloem. Zie foto hieronder. Dit mooie bloemetje kun je in een vaasje zetten maar hij is ook eetbaar en wordt als medicinale plant verwerkt. Van deze bloem wordt bijvoorbeeld calendula zalf gemaakt. Je mag er een paar (max 5) plukken. De blaadjes kun je over een salade strooien of de bloem samen met munt, citroenmelisse of komkommer in een glazen kan op tafel zetten.

Aardappels zitten niet iedere week in het oogstaandeel. Dat is een bewuste keuze, niet iedereen eet graag vaak aardappel. Het zit een aantal keer in het oogstaandeel verwerkt, minimaal 5 keer want we hebben 5 verschillende rassen en de eerste oogstweek van ieder ras verwerk ik het in het oogstaanbod. Zo krijg je veel variatie in de oogstaandeel.
Eet je graag vaker aardappel, je mag het voor €2,- per kilo erbij oogsten. Ook hierbij geld, neem alle aardappels mee. Dus alle aardappels die je spiest en ook alle kleintjes. Betalen kan alleen cash, pinnen is niet mogelijk.

Het koude weer met donkere dagen heeft helaas een vervroegd einde aan onze aardbeienoogst veroorzaakt. Als je nog een mooie ziet zitten ben je welkom hem lekker op te snoepen.

Kruiden-tip: in de munt bakken staan verschillende soorten munt. Marokkaanse munt, pepermunt, chocolademunt, sinaasappelmunt, aardbeimunt en citroenmelisse. Als je over een blad wrijft en ruikt krijg je een goed idee over de smaak.
IMG_0195
IMG_0235
We hebben nog iets minder dan 3 weken te gaan met de crowdfunding en we zitten op 64%. De fermentatie kookworkshop is inmiddels uitverkocht en daarom hebben we een nieuwe kookworkshop ontwikkeld. Op 31 oktober (Halloween) kun je meedoen met een pompoen kookworkshop waarbij je allerlei lekkere creaties gaat maken met pompoen. Aanmelden kan via https://crowdaboutnow.nl/campagnes/moestuin-de-haar

Daarnaast is het vanaf nu ook mogelijk om (bedrijfs)uitjes te doen op de tuin. In samenwerking met creatieve workshop studio Namenia en kookstudio De Plezierkeuken bieden we een volledig verzorgde (mid)dag aan op de tuin. Ken jij nog iemand die wil komen genieten van al het moois op de tuin? Deel dan deze flyer met ze. Alle inkomsten gaan naar de realisatie van ons gebouwtje. Een impressie zie je hieronder. Ons gebouwtje wordt ongeveer 32m2, dus een flinke slag groter.

1485638803-20-247-0365-0
IMG_0202
De uien liggen inmiddels te drogen en deze kunnen we in het najaar eten zoals je een ui uit de supermarkt kent.

In de middentuin zijn we bezig aan een uitbreiding van de bloementuin.

Èèn heel belangrijk verschil tussen de bloementuin en de kruidentuin, in de kruidentuin kun je alles eten, in de bloementuin staan ook niet-eetbare bloemen.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0048
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet