Tuinbericht week 30

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Spitskool: voor volgend jaar heb ik opgeschreven dat er wat langer mag zitten tussen 2 oogstmomenten van spitskool. Voor nu moeten we het er een beetje mee doen. Gelukkig is het een veelzijdige groente. Daarom een aantal recepten op een rij. Eentje die ikzelf binnenkort wel wil gaan proberen is dit spitskool in saliesaus recept. Wat ik ook vaak maak is een koolsalade (ook lekker met biet erbij).

Omdat de sperziebonen deze week nog niet voldoende geven voor iedereen kan de halve groep ze oogsten. Volgende week draaien we de rollen om en oogst je de andere optie.
De helft van jullie krijgt deze week sperziebonen mee.
De andere helft rode kool of groenselderij. Je mag ook een halve rode kool meenemen, dan snijden we hem bij de oogsttafel voor je. Hoe weet je of een rode kool klaar is om te oogsten? Knijp er voorzichtig in. Is hij stevig/hard dan is hij klaar. Zie foto's hieronder voor een impressie van de groenselderij. Je oogst een aantal stelen die je dichtbij de plant afscheurt. Heerlijk voor door de soep, pasta, een stoofschotel of een klein beetje (!) door de salade. Hier een aantal recepten.
Rode kool, heerlijk voor bij een wrap, als koolsalade of bij Aziatische gerechten. Ik heb vast wat recepten voor jullie opgezocht.
Het kan dus zijn dat je geen keuze hebt als iedereen aan het begin van de dag voor hetzelfde kiest.

Biet. Rood of chioggia. Vooral rood beschikbaar.
Krulsla
1 item uit de kist. Zoals jullie weten wisselt de inhoud van deze kist.
1 portie bonen (geen sperzieboon). De oogst van de sugarsnaps, peultjes, erwtjes, kapucijners en tuinbonen loop op zijn eind. Er is vast voor iedereen nog 1 portie te vinden bij een van deze bedden.

Raapsteel en meiraap
Basilicum lekker veel beschikbaar
Goudsbloem.

De aardappels kun je kopen voor €2,- per kilo.

Kruiden-tip: de koriander staat prachtig in bloei. Het was leuk geweest als we er iets langer van door hadden kunnen oogsten, daarom zal ik binnenkort nieuwe planten kopen of opnieuw zaaien. De zaden van de koriander zijn heerlijk, ketoembar heten ze. Daarom laten we de plant nu lekker bloeien zodat we straks lekker van die zaden kunnen genieten.
Ook hebben we deze week mosterdzaden geoogst van onze bladmosterd voor een workshop mosterd maken later dit jaar.
IMG_0261
IMG_0262
Afgelopen week nam een student contact met mij op. Hij doet onderzoek naar CSA boerderijen (community Supported Agriculture). Wij kunnen hem helpen door een vragenlijst in te vullen. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Zijn moedertaal is niet Nederlands. Dat verklaart het taalgebruik in de vragenlijst.
Hij stelt zich voor:

I am Dhruvin Gala, a Masters candidate at Maastricht School of Management. I am doing my thesis (disseration) on "Members perpections for CSA farms". It tries to understand what motivates and demotivates members to join and renew their members with CSA Farm and I also try to understand some demographical factors related to it. The survey will be anonymous.

Als je hieraan mee wilt werken kun je de vragenlijst via onderstaande knop vinden.
48f9e89d-ae8e-431a-a640-0dc164f49f4c

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0048
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet