Nieuwsbrief voorjaar 2020

Moestuin de Haar


In deze nieuwsbrief een update van Moestuin de Haar over wat er tot nu toe gerealiseerd is, waar we mee bezig zijn en hoe jij bij kunt dragen aan het succes van de tuin.

Het grootste deel van de basisvoorzieningen van de tuin is inmiddels gerealiseerd. Dat betekent dat we elektriciteit en drinkwater hebben, een beregeningsinstallatie ingegraven hebben en een plek hebben om onze spullen op te slaan. Hierdoor hebben we veel kunnen planten en zaaien.
Dit is te danken aan financiële bijdragen van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, het Rabobank Stimuleringsfonds, diverse particuliere donaties, een renteloze lening en de inzet van een grote groep vrijwilligers. Recente toezeggingen van de Gravin van Bylandt Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds maken het mogelijk de tuin verder te ontwikkelen. Wat we nog missen is een ontvangstruimte, hierover verderop in de nieuwsbrief meer informatie.

Van meiraapjes tot rucola en van bladmosterd tot koolrabi, het oogsten is begonnen. De komende maanden staan er allerlei groenten op het menu. Van exoten zoals yacon uit Peru tot oer Hollandse gewassen zoals boerenkool. Er zijn inmiddels zoveel mensen die mee willen genieten van de oogst dat we een wachtlijst in hebben gesteld. Wil je ook meeoogsten zodra er weer plek vrij komt? Aanmelden kan via de website.

Ook in coronatijd is er hard doorgewerkt op de tuin. Uiteraard hebben ook wij verschillende maatregelen moeten nemen. Èèn daarvan is dat ons openingsfeest helaas niet door heeft kunnen gaan. Dit najaar hopen we je alsnog uit te kunnen nodigen om de opening van Moestuin de Haar met ons te vieren.
crowdfunding
Crowdfunding 6

Crowdfunding

Dit jaar zetten we de basis neer die nodig is om de tuinderij de komende jaren te laten groeien. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het realiseren van de infrastructuur en eerste oogst. Echter er ontbreekt nog een belangrijk onderdeel; een ontvangstruimte voor de oogstaandeelhouders en bezoekers waar ook de vrijwilligers hun pauzes kunnen houden en workshops gegeven kunnen worden.

Steun jij ons in het behalen van dit doel? Alle steun is hard nodig want we hebben nog 42 dagen om ons doel te bereiken.
Help ons door de crowdfunding te delen met jouw netwerk.
Stichting Moestuin de Haar
De kop is eraf, een deel van de infrastructuur die nodig is om de moestuin te draaien is inmiddels gerealiseerd. Achter de schermen is de stichting samen met de tuinder bezig de volgende stappen voor te bereiden zodat de tuin zich verder kan ontwikkelen. Zo hebben we een vergunning verkregen voor de ontvangstruimte (waar we nu voor aan het crowdfunden zijn) en het plaatsen van meer tunnelkassen en zijn we in gesprek over het plaatsen van een glazen kas.
Ook lopen er meerdere subsidieaanvragen en hebben we fondsen aangeschreven om ons te helpen de educatieve en historische componenten van de tuin op te starten.
IMG_2038
DCIM100MEDIADJI_0613.JPG
d52c33eb-2fd3-4356-a273-745a8bc7059a

Dahlia tuin

In het hart van de tuin is een kruidentuin en een bloementuin aangelegd. De kruiden hebben we de afgelopen tijd goed aangemoedigd en inmiddels is de kruidenoogst begonnen.
Ook hebben we een dahliatuin aangelegd met daarin 22 verschillende soorten met onder andere een dahlia ras die hier ook groeide in de tijd dat het kasteel nog bewoond werd.

Stagiaire aan het woord

Op de tuin wordt samengewerkt door vrijwilligers, stagiaires, de stichting en tuinder. Een van de stagiaires is Cecile, zij doet op dit moment de biologisch dynamische landbouw opleiding aan de Warmonderhof. De afgelopen maanden heeft ze praktijkervaring opgedaan bij Moestuin de Haar en hier haar praktijkexamen afgelegd.
Cecile: "Het mooiste wat corona mij gebracht heeft is mijn stage bij Moestuin de Haar! Het is voor mij super leerzaam om mee te maken hoe de tuin opgebouwd wordt, met alle hobbels en successen van dien. Er zijn ontelbaar onvoorziene zaken die om een oplossing vragen. Gelukkig slaagt er nog veel meer en wordt er al lekker gegeten van de tuin. Mooi dat zo vele handen het werk hier lichter maken, heerlijk om het werk en plezier te delen met iedereen die betrokken is."
IMG_9957
IMG_9962
IMG_9747
IMG_9751

Historie

Op de website van Utrecht Altijd is een artikel verschenen over de historie van de tuin. Een verhaal over rozen voor de veiling en aardbeien voor de baron.
De komende jaren brengen we de historie van deze tuin steeds meer tot leven. Hiervoor zijn we bezig met het realiseren van kassen zodat we ons eigen plantgoed op kunnen kweken. Hierdoor is het mogelijk om historische rassen terug te brengen op de tuin. Ook zijn er plannen om de middentuin verder te ontwikkelen en oude teelttechnieken te demonstreren.

Heb je ook zin om mee te werken? Je kan je aanmelden als vrijwilliger en je aansluiten bij ons team.
IMG_9965
Crowdfunding copy
Vind je het leuk om regelmatig foto’s van de tuin te zien? Abonneer je dan op onze Facebook of Instagram.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet