Tuinbericht week 26

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Tuinbonen of sugarsnaps (mochten ze op zaterdag op raken dan zet ik op het oogstbord peultjes in plaats van sugarsnaps. Zijn ook die op dan alleen nog tuinbonen.) Let op: de sugarsnaps (en straks de peultjes en de kapucijners) zijn kwetsbare planten. Daarom leggen we schaartjes klaar zodat je ze voorzichtig van de plant af kunt knippen zonder de rest van de plant te beschadigen. Trek ze niet van de plant. Je mag ook voor de (corona)veiligheid je eigen schaartje meenemen.

Tatsoi heerlijk om rauw of kort gekookt te eten, op het laatste moment toegevoegd aan het gerecht, of licht gebakken in olie met knoflook en ui. Lekker in salades, wokgerechten, omeletten of op pizza’s. Goed te combineren met gember, sojasaus, sesamolie, cashewnoten, pijnboompitten, mie en eieren. Dat het zo'n lekkere groente is weet ook de aardvlo. Deze heeft kleine gaatjes in de bladeren gegeten. Gelukkig is dit alleen esthetisch onprettig en doet het niets aan de smaak af.

Sla we maken eerst de bedden leeg die bijna op zijn. Zo ontstaat er ruimte om bieten, wortels en pastinaken te zaaien.

Broccoli door het warme weer eind deze week kan het zijn dat de broccoli doorschiet en bloemen maakt. Als dat gebeurt oogsten we de broccoli's voor.

Meiraap of radijs radijs tot het bed leeg is, op is op.
Rucola
Bladmosterd is inmiddels doorgeschoten, voor pesto zijn de bladeren nog heerlijk, daarom laat ik het nog even staan. Ook de bloemen zijn heerlijk. Het rucola bloemen bed zal binnenkort verdwijnen omdat de planten zaad beginnen te maken en we anders straks overal rucola hebben.

Deze week mogen we allemaal wat meer van de aardbeien genieten want de planten beginnen goed op stoom te komen. Lastig inschatten hoeveel mensen meenemen en wat er aan de plant hangt. Daarom schrijf ik op het bord bij aankomst een +/- getal en zal ik af en toe spieken bij de aardbeien om het bij te stellen. Ik gok dat we allemaal een handje aardbeien kunnen snoepen.
Ook weer rode bessen snoepen.

De tomaten beginnen langzaam te rijpen. Ik zal op woensdag en op zaterdag een bakje klaarzetten bij de oogsttafel om te snoepen, op is op.

Een aantal mededelingen:
- Op zaterdag kan er tot 15:00 geoogst worden. Daarna gaan we de bordjes en vlaggen opruimen en ons voorbereiden op de week die komen gaat. Na 15:00 kan er dus niet meer geoogst worden.
- Vind je het fijn als het rustig is tijdens het oogsten? Kom dan op woensdag.
- We leggen minder oogst klaar op de oogsttafel. Door de warmte verlept alles snel en ik vind het zonde om 2x per week een volledige oogst weg te moeten gooien. Weet je niet hoe een groente eruit ziet? We laten het je graag op het land zien.
- Tomaat is een heel arbeidsintensief gewas en ook behoorlijk kwetsbaar. Met grote tassen en kinderen is het makkelijk om een tros af te breken of plant kapot te maken. Ik vind het niet erg als je even in de kas kijkt, maar niet meer door de kas heen lopen alsjeblieft.
- Is er iemand die mij kan helpen een bestaand gat in de zeecontainer groter te maken? Ik heb alles geprobeerd met de gereedschappen die wij hebben.
- Ook ben ik op zoek naar iemand die mij kan leren hoe je een grasmaaier moet onderhouden.
- Ik ben op zoek naar foto's van het oogsten of de oogst die ik mag gebruiken. Vind je het niet erg als ik een foto van je maak, laat het mij even weten. Foto's met mij delen mag ook.
- Ons wagenpark van speelgoed trekkers heeft een nieuwe toevoeging gekregen. Deze trekkers mag je er zelf bij pakken. Ze staan bij de zeecontainer.
- De vogels eten helaas van onze courgettes. Daarom zullen we er deze week netten overheen leggen. Kijk vooral even bij de mooie bloemen die deze planten maken.
- Een leuk artikel over het genot van bonen.
IMG_9993
Moestuin genot: "deze aardbei is zo groot, hij past gewoon niet in mijn mond!"

Recepten

Vorige week vertelde een van jullie mij een nieuwe manier om tuinbonen te eten: tuinbonen uit de peul halen en bakken in een beetje olijfolie (met eventueel knoflook) totdat ze uit hun schilletje barsten. Dit geheim is me in vertrouwen verteld. Het spijt me dat ik onze afspraak nu toch breek, het zou een misdaad zijn om het niet met de rest te delen. ;)

1 keer in de week eet ik pasta pesto. Het is makkelijk in elkaar te draaien, de ingrediënten heb ik altijd wel in huis en het is altijd smullen. Was het deze winter nog pesto uit een potje, sinds een aantal weken maak is pesto van de raapsteel, rucola, bladmosterd, en/of basilicum, wat er maar voor handen is.
Het basisrecept voor pesto is dit:

- 2 flinke handen basilicum
- een handje pijnboompitten
- pittige harde kaas zoals parmezaan, naar smaak
- een paar flinke scheuten (goede) olijfolie, tot smeuïg
- een teen knoflook of gedroogde knoflook
- verse peper en eventueel zout

Dit alles meng je met een staafmixer, keukenmachine of vijzel. Proef en breng op smaak. In een potje in de koelkast is het lang houdbaar (bij mij is het te snel op...) Zorg dan dat er een laagje olie bovenop ligt.
De basilicum kun je vervangen door een ander pittig blaadje.
De pijnboompitten kun je wisselen door bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten, pompoenpitten of zonnebloempitten.
Ook lekker voor door de salade, op een wrap of op brood.

Naast de pesto en mozzarella meng ik altijd een lading gebakken groenten door de pasta. Geheel afhankelijk van wat er beschikbaar is bestaat dit mengsel uit ui, prei, knoflook, courgette, spinazie, raapsteel, mosterdblad, broccoli... ongeveer alles is mogelijk. Deze week gaat onder andere de tatsoi en de broccoli erdoor. De steel van de broccoli (in blokjes) is ook een hele goede in dit recept. Wees lekker creatief en eet smakelijk!
IMG_0007
IMG_9957
Faezeh loopt stage op de moestuin. Zij doet de biologisch dynamische landbouwopleiding aan de Warmonderhof. Naar aanleiding van de lessen en haar ervaring op de tuin wilde zij de volgende informatie met ons delen:

"We want you to be aware of how the food you eat can reverse climate change. Soil health and regenerative agriculture is solutions to climate change and water scarcity. We are building healthy soil in our moestuin, we like you to think of your “oogstaandeel cost” as a fee for regenerating healthy soil which transfers atmospheric carbon (a problem) into soil carbon (a solution). You are doing an amazing contribution to saving the soil and sequestrating CO2. Please consider your weekly harvest as a gift from the healthy soil." - Faezeh Nick
IMG_0006
IMG_9983

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de schuur en in de kist op de tuin.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9962
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet