Tuinbericht week 27

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Tuinbonen
Peultjes
Spitskool Kies een formaat spitskool die bij je behoefte past. (mensen met 2 oogstaandelen die 2 spitskolen teveel vinden mogen een extra item uit de krat uitzoeken)
Sla
1 item uit de krat. De komende tijd zul je dit vaker op het oogstbericht zien staan. Het is de bedoeling dat je 1 ding kiest! In de loop van de week (en in de loop van de oogstdag) kan de inhoud van deze krat wisselen, altijd een verassing dus.
Sugar snaps of knoflook

Meiraap, wat een oogst dit jaar! Er lijkt geen einde aan te komen. Lijkt het je leuk eens iets in te maken? Ik heb een makkelijk en leuk recept gevonden.
Tatsoi is doorgeschoten dus moet deze week op. De bladeren zijn heerlijk, ook al staat hij in bloei.

Bosje bloemen uit het gemengde bloemenbed.

De paarse bloemen in de linker foto hieronder zijn de bloemen van het komkommerkruid oftewel Borage of Bernagie. Je vind hem in de kruidentuin. Het blad en de bloemen van deze plant zijn eetbaar en smaken naar komkommer. Het blad is ietswat harig, maar probeer het vooral eens. De bloemen zijn prachtig op salade of in een kan water met munt of citroenmelisse. Je mag nu uit alle muntbakken oogsten.

Kruidentuin-tip: salie thee. Ongeveer 5 grote bladeren per liter water.

De langste dag van het jaar is net geweest. Dit is het moment van het jaar dat de planten het snelst groeien en dat merken we aan de oogst.
We hebben 46% van de crowdfunding behaald. Nog 33 dagen te gaan om 100% te behalen. Bij minder dan 100% worden de donaties helaas automatisch teruggestort naar de donateurs.

Daarom hebben we het volgende bedacht en organiseren we bedrijfsuitjes op de tuin. Dit is een compleet verzorgde (mid)dag op de tuin gevuld met creatieve workshops, een rondleiding en het proeven van de oogst. Dit organiseer ik in samenwerking met De Plezierkeuken en creatieve workshop organisator Studio Namenia. Dus ken jij een bedrijf dat graag komt genieten van de pracht van de tuin? Laat het mij weten via tuinders@moestuindehaar.nl.
IMG_0048
IMG_0061

De Plezierkeuken

Misschien hebben we elkaar de afgelopen tijd al gezien in Moestuin de Haar. Ik stel me graag nader aan jullie voor. Ik ben Marloes Ruikes, woon in Vleuten en eigenaar van de Plezierkeuken. De Plezierkeuken geeft kookworkshops, waarbij het vooral draait om – de naam zegt het al – gezelligheid, persoonlijke aandacht en eenvoud. De Plezierkeuken laat je graag ervaren hoe levensmiddelen vaak verrassend eenvoudig zelf te maken zijn.
In de moestuin sta ik, vrijwilliger én oogstdeelnemer én levensmiddelentechnoloog, in direct contact met de basis van ons voedsel. Hoe groeien groenten / fruit / kruiden, wanneer en hoe wordt er geoogst en – vooral - wat ‘tover’ je er uiteindelijk mee op je bord? Voor veel mensen is het best een klus om iedere keer wat (nieuws) van de verse oogst te bereiden. Voor mij is dat juist een leuke uitdaging en ga enthousiast aan de slag in de keuken (tot nu toe geen gezinsleden die mopperen over de resultaten). Op de Instagram- en Facebook accounts van de Plezierkeuken kun je de creaties bekijken.
Moestuin de Haar en de Plezierkeuken vullen elkaar goed aan en daarom gaan we samenwerken. We laten jullie graag nog meer beleven wat er allemaal mogelijk is met de seizoensproducten van het land. Er gaan o.a. workshops gehouden worden. Die zullen in de nieuwsbrief worden aangekondigd. De Plezierkeuken kijkt er naar uit je binnenkort te ontmoeten op de moestuin!
Meer info? marloes@deplezierkeuken.nl / www.deplezierkeuken.nl
IMG_5614
pesto-2152234__340

Workshop pesto maken

Komende zaterdag 4 juli gaan we van start! Voor belangstellende oogstdeelnemers geeft de Plezierkeuken een workshop ‘Pesto maken’.
Bijna iedereen kent de groene saus in het potje uit de supermarkt, maar vers bereid is zó veel smakelijker én gezonder dan kant-en-klaar. Tijdens deze workshop leer je hoe je het heel eenvoudig zelf kunt maken. Bovendien een leuke gelegenheid om andere oogstdeelnemers te ontmoeten.
We beginnen met het oogsten van het benodigde groen: wist je dat dat niet alleen basilicum hoeft te zijn? We bekijken wat er voorhanden is in de moestuin. Daarna ga je aan de slag om er met de overige ingrediënten pesto van te maken.
Je gaat naar huis met een potje zelfgemaakte pesto. Lekker in een pastagerecht of met mozzarella & tomaat of als dip op een borrelplankje of….. wat ga jij er mee doen?

Locatie: Moestuin. Tijdstip: 11h00 tot ca. 12h30
Kosten: €12,50 per deelnemer
Inclusief: Ingrediënten, gebruik van benodigde materialen, recept, begeleiding van de Plezierkeuken
Aantal deelnemers: min. 4 – max. 10
Aanmelden: stuur vóór donderdag 2 juli 18h00 een bericht naar marloes@deplezierkeuken.nl en vermeld hierbij: Workshop Pesto maken 4 juli, je voor- en achternaam, je mailadres, je (mobiele) telefoonnummer en het aantal personen (incl. jezelf) waarmee je deel wilt nemen.
Deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gebruikt voor doeleinden, anders dan aanmelding en facturatie voor deze workshop.

Uiterlijk vrijdag 3 juli 12h00 ontvang je via mail de bevestiging van je deelname en de factuur. Mocht de workshop onverhoopt niet door kunnen gaan, dan laat ik je dat natuurlijk zo spoedig mogelijk weten. (Wat betreft het Corona-virus: we houden ons aan de regels die gelden voor bezoek aan de moestuin.)
IMG_5462
IMG_0101
IMG_0093

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_9962
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet