Tuinbericht week 31

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Aardappels of uien
Krulsla of snijbiet
Komkommer of zapallito zie foto en uitleg hieronder
Biet of groenselderij in het vorige tuinbericht vind je recepten van de groenselderij en rode kool.
Venkel
1 item uit de krat

De mensen die afgelopen week voor sperziebonen gekozen hebben mogen nu rode kool meenemen diegene die rode kool geoogst hebben mogen sperziebonen meenemen. Ben je nieuw, dan mag je kiezen.

Groene peper, hebben we genoeg voor iedereen om deze week sambal te maken? Helaas. Is er genoeg om lekker van mee te oogsten? Jazeker! Staat er een bakje met pepers klaar, neem daar lekker van. Zo niet, ben je welkom uit de kas te oogsten. De groene pepers worden met de tijd rood. Knip ze van de plant. Ben je geen fan? Laat ze dan voor iemand anders hangen.

Basilicum zelf oogsten uit de kas
Goudsbloem

Deze week op zaterdag heb ik geëxperimenteerd met jullie zelf laten oogsten uit de kas. Bedankt voor de nette manier waarop iedereen geoogst heeft! Graag grote tassen buiten de kas laten staan, kinderen goed begeleiden en niet tussen de planten door van pad wisselen. De kasplanten vragen veruit de meeste tijd qua verzorging maar ze zijn ook vaak het kwetsbaarst. Daarom is het extra zonde als ze nu beschadigen.

Zapallito is een zomerpompoen. Je kan hem vullen, roerbakken, door de pastasaus doen, op de bbq of grillen, of inmaken als komkommer. Hij blijft iets steviger dan courgette en heeft iets meer smaak.

Op dit moment is er een rijkdom aan oogst. Daarom richten we nu iedere woensdag en iedere zaterdag een marktkraampje in op de tuin. Ken je nog iemand die nieuwsgierig is? Tijdens de oogsttijden is de kraam open.
Ik ben nog op zoek naar iemand die in de zomermaanden zaterdagmorgen van 9 uur tot half 11 wil helpen alles te oogsten. Het eerste uur is altijd flink aanpoten en met de hoeveelheid oogst die er nu is red ik het niet altijd alles op tijd klaar te hebben staan. Lijkt het je leuk, stuur me even een mailtje.

De crowdfunding loopt nog 5 dagen en we hebben 87% behaald. We houden het spannend tot het laatste moment ;)
IMG_0399
IMG_0450

Veranderingen bij het oogsten

Vanaf deze week mag je zelf je naam aftekenen van de oogstlijst en zal ik zorgen voor uitgebreidere geschreven oogstinstructies zodat de oogstbegeleider niet meer altijd aanwezig hoeft te zijn bij de tafel.
We draaien het dus om, heb je vragen dan kun je die altijd stellen aan de oogstbegeleider, een van de vrijwilligers of aan mij. Maar je bent dus ook welkom om zelfstandig te komen oogsten als alles je duidelijk is. Op de foto hiernaast zie je vast de plattegrond van de tuin. Ieder vak heeft een letter en daar refereren we naar als we de locatie van een groente omschrijven.
Kom je voor het eerst oogsten, vraag dan even om uitleg bij de oogstbegeleider.
Indeling vlakken MdH

De Rogge

We zijn begonnen met het oogsten van de rogge. Ik ben heel benieuwd of er interesse is in de rogge of dat ik er andere gegadigden voor moet zoeken. Spreek me even aan als je er bent of laat je naam even opschrijven door de oogstbegeleider. Het oogsten is mega veel werk. Vind je het leuk om even te helpen als je komt oogsten? Dat kan! Vraag ernaar bij de oogstbegeleider, je hoeft er niets voor mee te nemen en kinderen kunnen ook helpen. We kunnen hier nog heel goed jutte zakken, oude dekbedovertrekken of kussenslopen voor gebruiken.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0048
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet