Tuinbericht week 32

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Sperziebonen of Carolus aardappels
Er zijn weer ongeveer voldoende sperziebonen voor de halve groep. Dus je kunt of deze week of volgende week sperziebonen meenemen. We oogsten vanaf nu ook een nieuw ras aardappels, Carolus. Deze is vrij kruimig en geschikt voor, koken, bakken en friet.
Wortel door de droogte is dit het enige bed met zomerwortel waarbij het kiemen gelukt is dit jaar. We delen daarom alles wat er nu staat door alle leden. Ik heb geschat dat iedereen een bos wortels van 600 gram mee kan nemen. Dat wegen we inclusief het loof. Kies bij het oogsten 1 rij en oogst hier aansluitend alle wortels uit tot je bij de 600 gram bent. Je neemt dus zowel de grote als de kleine wortels mee en zo verdelen we de grote wortels over iedereen die komt oogsten. Wortels er via het look uit trekken lukt niet, dan breekt het af. Gebruik daarom de spitvork en steek die een stukje van de wortels in de grond, zo beschadig je de wortels niet.
Prei. De prei laag vastpakken en in z’n geheel uit de grond trekken, met een beetje hulp van een schepje. Het gedeelte van het blad dat je niet mee naar huis wilt nemen kun je afsnijden en achterlaten in de kist die bij het bed staat. Snij niet te veel af want ook het groene gedeelte van de prei is lekker als het er nog gaaf uitziet.
Palmkool Breek de onderste grote bladeren af. Zolang je de top laat staan groeit er steeds nieuw blad aan en kunnen we er van blijven oogsten. De top dus niet afsnijden!
Sluitkool naar keuze. Rode kool, witte kool of spitskool. 2e aandeel extra item uit krat of 2e kool.
Groenselderij of bieten of stengel ui
1 item uit de krat

Kruidentuintip: het laatste bedje in de kruidentuin, ijskruid. Het is een woestijnplant die van zon en warmte houdt. Zijn naam dankt de plant aan de glinsterende, doorschijnende blaasjes, die zich op de stengels en de bladeren bevinden. Onder deze blaasjes bevinden zich klieren, die natriumcarbonaat uitscheiden. Daarom wordt de plant ook wel “sodaplant” genoemd. Het veroorzaakt de wat zoutige smaak. Van deze plant mogen de bladeren geplukt worden zolang er een steen in het bed ligt.

Groene peper (of een van de eerste rode)
Basilicum zelf oogsten uit de kas
Goudsbloem

Crowdfunding behaald

We hebben het voor elkaar gekregen, de crowdfunding is met succes afgerond en wel met 111%! Ik ben er echt mega trots op dat we dit samen voor elkaar gebokst hebben. Dank jullie wel voor alle bijdrages, het sparren, de bemoedigende woorden en het verspreiden van de actie. De voorbereidingen zijn in volle gang en dit najaar gaan we een prachtig gebouw bouwen met elkaar.
68b344e6-02ab-45f1-9edf-2d1eb5d66729
IMG_0463

Rogge oogsten

Het was even zoeken hoe we de roggen zouden gaan oogsten. Inmiddels hebben we een manier gevonden en de eerste zakken rogge zijn geoogst!
Helpen met oogsten mag nog steeds, ook met de kinderen. Het is trouwens zeer therapeutisch verantwoord ;) Mocht je nog negatieve emoties hebben, sla ze er bij de rogge uit.
5242ae36-f225-470c-972a-c8298c73bf37
2baafdf8-53eb-40aa-87f0-107b63c8bd9b

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0048
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet