Tuinbericht week 33

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen.

De suikermais is bijna oogstrijp en door het warme weer zullen ze nu snel afrijpen. Suikermais op tijd oogsten komt best nauw. Ben je te vroeg dan zijn de korrels nog niet smaakvol en sappig, wacht je te lang dan zijn de kolven droog en is de suiker deels omgezet in zetmeel. Ik kijk regelmatig even of ze al klaar zijn. Het kan dus zijn dat de oogst er anders uitziet als je op de tuin komt.

Deze week te oogsten op de tuin:
Eikenblad sla. Voor een betere houdbaarheid met dit warme weer oogst je hem als laatst en met wortels en al en koel je hem direct na het oogsten onder de drinkwater kraan (dat is de kraan bij de entree) 2e oogstaandeel mag ipv 2e krop snijbiet kiezen.
Paarse sperziebonen. Tijdens het koken worden de bonen groen, toverbonen.
Prei
Wortel Er staat toch meer wortel dan ik ingeschat had. Ook zijn veel deelnemers met vakantie dus kunnen we nog een keer wortel oogsten!
Biet (rood/geel) of stengel ui
Courgette of komkommer
1 item uit de krat of witte/rode kool

Groene peper (of een van de eerste rode)
Basilicum zelf oogsten uit de kas
(Gouds)bloemen

Aardappels €2,- per kilo
Uien €2,- per kilo

Je kan een theedoek of handdoek meenemen, nat maken en je oogst mee inpakken. Zo blijft de oogst langer vers met het warme weer. Ook zag ik iemand met een koeltas, slim!

Ik heb het al eens eerder genoemd maar herhaal het voor de zekerheid nog eens: in de kruidentuin staan alleen eetbare planten, in de bloementuin staan ook planten die niet eetbaar zijn! Langs het diagonale pad in de middentuin vind je een veld vol dahlia’s. Daarvan zijn de eerste in bloei, wat een genot!

Kijktips: ga vast eens spieken bij de pompoenen. Die kan je vinden in vak E, vlakbij de fietsenstalling. Ook hebben we mooie rode zonnebloemen maar die staan enigszins verstopt. Je kan ze samen met de aardpeer vinden in vak C, dat is het achterste vak aan de paardenweide kant.

Extra oogst

Door het warme weer (en de beregening) groeien sommige planten extra goed. Ook zijn veel van jullie lekker op vakantie en die 2 dingen samen zorgen ervoor dat we op dit moment erg veel courgettes en komkommers over hebben. Vind je het leuk om wat courgettes of komkommers in te maken, kom dan op maandag of dinsdag even naar de tuin. Ik zorg ervoor dat er bij de entree een krat staat waar je uit mag pakken wat je denkt te kunnen gebruiken.
IMG_0640
IMG_0641

Zoetzuur

Er zijn vele manieren om courgettes of komkommers in te maken. Dus Google vooral naar een recept dat bij je past.
Ikzelf gebruik altijd potjes van augurken ed, was ze af, bewaar ze in de koelkast en eet ze binnen een aantal weken op. Je kan je potjes ook steriel maken door ze in kokend water te zetten of in de oven te verwarmen. Als je schoon werkt is de inhoud maanden houdbaar als je ze in een koele ruimte bewaard.
Er zijn veel kruiden op de tuin waarmee je jouw zoetzuur een extra boost kunt geven. Hiernaast kun je zien wat ik heb gebruikt. Dit zijn een aantal recepten ter inspiratie:
Komkommers inmaken
Courgettes inmaken (Ikzelf gebruik minder suiker) Courgettes blijven steviger als je ze in blokjes snijdt en eerst (max 2 uur) met (veel) zout weg zet. Dat onttrekt het vocht. Wel even afspoelen.
IMG_0638
IMG_0639

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- De veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers staat voorop. Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0048
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet