Tuinbericht week 38

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Deze week te oogsten op de tuin:
Venkel
Paksoi (mensen met 2 aandelen mogen ook snijbiet als 2e groente)
Koolrabi of Nieuw Zeelandse spinazie
Groene paprika of peper (wil je sambal maken dan is dit je kans)
Stengel ui
Bonen of witte kool
Courgette of aardappels

Extra deze week:
1 Dahlia: iedereen op de aftekenlijst waarbij de achternaam begint met een A tot en met K deze week. Mensen met een achternaam die begint met een L tot Z volgende week. Oogst 1 bloem, zonder andere knoppen op de steel. Het kan dus zijn dat je een korte steel hebt, die staan fantastisch in een klein glaasje/vaasje.
Rogge: als je interesse hebt in (meel van) de rogge neem dan een zakje/bakje mee. Misschien kan het al deze week, anders volgende week.

Aardappels extra €2,- per kilo. Wil je ze niet zelf oogsten dan liggen ze in de marktkraam voor €3,- per kilo.
Uien extra €2,- per kilo

Toelichting op de oogst:
- Door het warme weer schiet de venkel door. Dat betekend dat de plant gaat strekken en een bloem gaat maken in plaats van een knol te maken. Zie foto hieronder. Daarom oogsten we hem nu.
- De 2 sperzieboonbedden aan de slootkant van de tuin oogsten we leeg. Trek de plant uit de grond, oogst hier alle bonen vanaf en doe de struik in de kruiwagen. De bedden na de hoge klimbonen laten we nog in de grond staan en hiervan pluk je alleen de rijpe bonen.
- De kwaliteit van de groene paprika laat te wensen over. Ze zijn klein en soms ook beschadigd. Deze planten waren een experiment dit jaar en ik kan wel stellen dat we volgend jaar niet (op deze manier) paprika gaan telen.

IMG_1110
IMG_1113
Het was deze week precies 1 jaar geleden dat de allereerste zaadjes de grond in gingen, namelijk de winter rogge. Deze foto is ongeveer 1 jaar geleden genomen, wat een verschil he!
WhatsApp Image 2020-09-13 at 12.44.40

Zomer naar herfst

De zomergewassen maken plaats voor de najaarsgewassen. De komkommer en maisplanten hebben hun taak volbracht en zijn naar de composthoop gegaan en ook de basilicum moest eraan geloven.
De laatste lading plantgoed is deze week opgehaald. Pakchoi, koolrabi, andijvie, ijsbergsla, winter postelein en venkel gaan de komende 2 weken de grond in.
IMG_1011

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0810
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram