Tuinbericht week 41

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Info over pompoen feest onderaan deze mail.

Deze week te oogsten op de tuin:
Groenselderij 1 plant (mensen met 2 aandelen mogen ipv 2e groenselderij een extra item uit lijst kiezen) De stelen eet je als stoofgroente of rauw en de bladeren kunnen door de soep. De stelen zijn heerlijk door Italiaanse gerechten, ovenschotels of door wok gerechten.
Aardappel ras Levante 1 kg. Vastkokend. Ik zorg voor een kleine hoeveelheid geoogste aardappels bij de zeecontainer voor de mensen die slecht ter been zijn, vraag hier even naar.
Pompoen 'Sweet Dumpling' 1 stuk. Heel leuk om bijvoorbeeld te vullen met een rijstmengsel en in de oven te bakken, een curry van te maken (korma bijvoorbeeld) of voor een aardappelschotel.
Uien 1 kg

3 items van deze lijst:
Aardpeer (kleine hoeveelheid beschikbaar door stormschade) op=op
Venkel op=op
Rammenas op=op
Paksoi op=op
Sla
Rode kool
Radijs
Snijbiet
Bonen. De ingedroogde peulen kun je doppen en de boontjes weken en koken (+/-24 uur weken, daarna +/- 25 minuten koken). Zie foto hieronder. Ik kwam dit recept tegen.
NZ spinazie. Die houdt niet van koud weer en dat ziet je aan de planten, achteraan bed het mooist.
Tuinkers

De teelt gaat dit jaar zo goed dat we week na week 7 groenten kunnen oogsten in plaats van de 5 groenten die ik rond deze tijd van het jaar had verwacht. Hierdoor kunnen we lekker genieten van overvloed.

Kruidentuin-tip van de week:
De oost-Indische kers staat er op dit moment prachtig bij. Zowel de bloemen als de bladeren zijn heerlijk pittig en decoratief in bijvoorbeeld salades of om pesto van te maken. Zie foto hieronder. De zaden zijn in te maken als kappertjes.

Extra deze week:
Rogge: als je interesse hebt in (meel van) de rogge neem dan een zakje/bakje mee.
Aardappels extra €2,- per kilo. Wil je ze niet zelf oogsten dan liggen ze in de marktkraam voor €2,- per kilo.
Uien extra €2,- per kilo
IMG_1367
IMG_1393
De sambalpotjes gingen als hete broodjes over de toonbank. We hebben er nog een paar beschikbaar en misschien maakt Marloes binnenkort nog een nieuwe lading.
Nieuwe deze week: tomaten en uien chutney!

Foto hierboven: we verkopen regelmatig boeketten uit eigen tuin in de marktkraam.
Foto rechts: de kas is inmiddels bijna volledig ingeplant en gezaaid met najaarsgewassen voor onze laatste oogstweken.
IMG_1366
IMG_1395

Pompoen feest

Ik heb mijn hoofd hierover gebroken, wel een oogstfeest... geen oogstfeest...
Vanuit het RIVM is de richtlijn op dit moment geen buiten bijeenkomsten van meer dan 40 mensen te organiseren. De vrijwilligers inclusief een normale opkomst oogsters is soms al rond de 40 mensen. Daarom schaal ik de activiteiten af. Je bent welkom een kommetje en eigen lepel mee te nemen zaterdag en lekker een bakje soep met ons te eten (vanaf 12:00). Ook ben je welkom even te helpen met het verzamelen van de pompoenen, het verplaatsen naar de schuur en de plantresten naar de composthoop te brengen. Geen programma dus of tijdstip waarop iedereen er tegelijk is.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0810
IMG_1539

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram