Skip to main content

Yacon

Wat is yacon?
De Yacon is een ondergrondse wortelknol soort die oorspronkelijk uit Peru komt. Hij is een ver familielid van de zonnebloem en aardpeer en wordt ook appelwortel genoemd. In Nederland is hij nog niet echt bekend maar wordt door steeds meer mensen ontdekt. De yacon bevat veel inuline, dat is een stof die zoet smaakt maar weinig of geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel en bevat veel anti-oxidanten.

Hoe smaakt yacon?

Yacon heeft een lichtzoete smaak, is  knapperig en wordt nog wel eens vergeleken met radijs en wortel. Door de wortelknol langer te bewaren wordt het zetmeel omgezet in suikers en wordt deze dus zoeter van smaak.

Oogstinstructies
Yacon is geen winterharde plant en daarom oogsten we deze net na de eerste vorst. Dat oogsten doen wij voor je,  door met een spitvork om de plant heen te steken en de plant er uit te halen. Aan de plant zitten eet- en broedknollen. De broedknollen bewaren we zodat we volgend voorjaar weer yacon kunnen opkweken.

Hoe bewaar je yacon?
Naarmate je yacon langer bewaart wordt deze zoeter van smaak. Let er wel op dat je de yacon droog bewaart.

Wat kun je er allemaal mee?
Yacon kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Je kunt deze groente stoven, wokken, koken en/of er een soep van maken. De yacon wordt ook rauw gegeten en in salades verwerkt (met name als je deze langer hebt bewaard en de smaak zoet is)

Heb je al zin gekregen om met deze groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met yacon uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Kokos Curry met Yacon recept

Yacon Wokschotel met Noodles recept

Yacon Ovenschotel

Een makkelijke yacon ovenschotel maak je zo:

  • 1 yacon
  • 1 aardappel
  • 1 zoete aardappel

Schil alle drie de knollen en snijdt ze in dunne plakjes. Kook de aardappel en de zoete aardappel eventjes (5 minuten hoogstens) en vul dan een ovenschaaltje (nadat je er even een laagje olijfolie in hebt gedaan) met laagjes aardappel, zoete aardappel en rauwe yacon. Als je wilt kun je met wat zout en/of peper de boel wat opspicen. Zet dat gedurende een half uur in de oven, 180-200 graden, en je zult zien, dat de yacon zich prima houdt. Zijn smaak loopt iets achteruit, maar zijn bite niet en dat maakt het lekker verrassend tussen de twee zachtere aardappelsoorten in.

Deze ovenschotel met Yacon moet je zien als een aardappelgerecht.