Vrijwilligers nieuwsbrief week 12 Moestuin de Haar

Lente, met de zon op onze bol over het land lopen. De eerste zaaitrays (bonen en spinazie) zijn prachtig opgekomen, het pootgoed (uien en aardappels) is binnen en de bloesem verwelkomt ons bij de entree naar de tuin.

Het is wachten tot de grond voldoende opgedroogd is om hem te bewerken en dan kunnen we beginnen met het verrijken van de bodem met compost en het zaaien en planten.

We leren steeds beter te luisteren naar wat deze grond ons te vertellen heeft. 'Niet op mij lopen als ik te nat ben' is zo'n les van het afgelopen najaar.

Daar is recent de volgende les bij gekomen: 'in het najaar houd ik warmte goed vast maar in het voorjaar duurt het even voordat ik de nattigheid van de winter kwijt ben en voldoende ben opgewarmd'.
Te vroeg de grond bewerken zorgt voor verstoorde bodemlagen waardoor het water na regenbuien niet meer goed wegloopt. Dit is slecht voor het bodemleven en daarmee slecht voor onze groenten. Te vroeg bewerken is daarom voor ons geen optie. Toch moeten we eerst van de bodembedekker af die ervoor gezorgd heeft dat er in de winter geen voedingsstoffen weg zijn gespoeld en die de bodemstructuur verbetert heeft voordat we kunnen zaaien.

We komen tot de conclusie dat oogsten eind april-begin mei op onze mooie grond erg ambitieus is en dat deze grond zich er veel beter voor leent in het najaar iets langer ervan door te oogsten. Dit jaar noodgedwongen maar volgend jaar omdat we het zo gaan plannen en mee gaan bewegen met de kracht van deze bodem, het oogsten zal in mei beginnen en niet al in april. Uiteraard gaan we ons uiterste best doen jullie van 30 weken oogst te voorzien, dat is afgelopen jaar ook gelukt en daarom hebben we er ook voor komend jaar weer volop vertrouwen in.
IMG_3330
IMG_3303
Ontvang je deze nieuwsbrief dan hebben we je betaling voor het komende seizoen goed ontvangen! Met 150 leden zijn we voor komend seizoen al vol, wat een feest. Wie had dat kunnen bedenken in ons tweede moestuinseizoen. We zijn iedereen die ons heeft geholpen met het vinden van nieuwe oogstdeelnemers enorm dankbaar.

Het organiseren van een seizoensopening of het inhalen van ons openingsfeest hebben we in verband met de coronamaatregelen losgelaten. In plaats daarvan gaan we jullie hartelijk verwelkomen in de allereerste oogstweek en tot die tijd houden we jullie via deze nieuwsbrief op de hoogte van het reilen en zeilen op de tuin.
IMG_3215
9a66453c-e296-4d18-ac5b-cb198bf42f08

Ondertussen op de tuin

De bestrating rond ons tuinhuis en zeecontainer is bijna af en het klusteam is begonnen met het bouwen van een overkapping bij de zeecontainer waar we onze planten kunnen opkweken.

De eerste vrijwilligers hebben zich weer bij ons gevoegd op de tuin en dat resulteert naast bergen werk die worden verzet ook in een hoop plezier. Wat worden we daar blij van! Met onzer aller corona was het even zoeken hoe weer te beginnen, maar in principe werken we in de frisse lucht, binnen houden we afstand en als we met teveel zijn voor in het huisje splitsen we de groep op of pauzeren we buiten. Voor ons voelt het veilig zo.

Het bouwen van de nieuwe kassen gaat gestaag door en beiden frames zijn bijna klaar voor de professionals die er binnenkort folie op komen spannen. Afgelopen week hebben we een bed aangelegd met Japanse wijnbes, de rode bes onkruidvrij gemaakt en deze voorzien van verse houtsnippers, de kruidentuin voorzien van een laagje compost en zijn de eerste kruiden (dille en koriander) gezaaid. Ook staat de 'oude' kas alweer bomvol heerlijke groenten. De komende week hopen we het land te kunnen bewerken en te kunnen beginnen met zaaien, planten en compost rijden.
9ccaecaf-0667-4536-b7bd-448df689ebcf
5ea90100-ff43-42e1-8b4a-d2979f05ff08
IMG_3302
IMG_3234

De bloemenpluktuin

De eerste bloementuinzaden beginnen te kiemen en we kijken rijkhalzend uit naar het inrichten van de bloementuin. De grond moet nog even verder drogen en dan kunnen we beginnen met het rijden van compost en houtsnippers om vervolgens te gaan planten en zaaien.
Wil je vast iemand een bloementuin waardebon cadeau doen (1x 3x of 5x plukken) waarmee een bos bloemen geplukt kan worden in de zomer en het najaar dan kan dat via de website.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram