Tuinbericht week 21 Moestuin de Haar

Jullie zijn deze week weer van harte welkom op de tuin voor lekkere oogst.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Krop sla
- Tuinkers naar behoefte

Kies 3 van de volgende groenten:
- Raapstelen
- Bladmosterd
- Rucola
- Meiraapjes

Achterin de tuin staat langs de slootkant brandnetel. We nodigen je uit hiervan mee te oogsten voor bijvoorbeeld een lekker soepje (met lavas uit de kruidentuin) of kopje thee.

De muntbakken beginnen weer goed gevuld te raken. De Marokkaanse munt ken je misschien al. Probeer ook eens sinaasappelmunt, chocolademunt of citroenmelisse. Liever geen bossen tegelijk oogsten maar kleine hoeveelheden voor een paar kopjes thee.

We kunnen steeds meer kruiden gebruiken uit de kruidentuin. Bij ieder bed waar een vlaggetje staat mag je oogsten. Op de Koken Met pagina op de website staan de kruiden omschreven. Oogst ook hierbij geen grote hoeveelheden tegelijk maar alleen wat je de komende dagen gaat gebruiken. Het is fijn als van alle plantjes op een bed gelijkmatig geoogst wordt. Dus liever niet 1 plantje helemaal kaal maar van allemaal een beetje.

Ondertussen op de tuin

IMG_3896
8CBB6557-0C67-4BAA-A453-003B1527EA57
AC9731C5-44C0-4DEF-B060-91785A706933

Meewerkdag 5 juni

Nu de zon in aantocht is hopen we samen meters te kunnen maken om het onkruid te lijf te gaan en onze gewassen de optimale condities te geven om te groeien. Vele handen maken licht werk en het zou fantastisch zijn als we met elkaar de achterstand door het koude en natte weer in kunnen halen.
Op zaterdag 5 juni ben je van harte welkom om mee te werken op de tuin. Wat we gaan doen die dag is afhankelijk van het weer maar zeer waarschijnlijk gaan we compost rijden, plantgoed planten, gras maaien, schoffelen en wieden.
Wij zorgen voor een lijst met klusjes, het gereedschap en een berg goede zin. Neem zelf iets te drinken en eten mee (dat is wel zo covid-proof) en doe goede schoenen aan. Handschoenen kun je lenen maar mag je ook zelf meenemen. Via onderstaande link kun je je inschrijven, zo weten we wat we kunnen verwachten. We hopen er een productieve en gezellige dag van te maken!

Nat natter natst

Gewapend met regenlaarzen en paraplu wisten velen van jullie vorige week de tuin te vinden. Door alle regen van de laatste tijd is de grondwaterstand weer op peil en dat is fijn voor de Nederlandse natuur.
Voor onze tuin betekent dit dat we al een poosje de grond niet hebben kunnen bewerken en dus ook geen nieuwe bedden hebben kunnen voorbereiden. De kratten met nieuw plantgoed, die een plekje in de tuin afwacht, zijn hier een zichtbaar gevolg van. De natte klei schoffelen of bewerken is geen optie en toekijken hoe het onkruid oprukt is een goede les in loslaten.
Het positieve nieuws is dat de kassen helemaal aan kant zijn, daar was het de afgelopen tijd namelijk goed vertoeven. Zie hieronder de eerste groene tomaatjes.
Voor wie het leuk vindt, in onderstaand filmpje praat een andere tuinder over het weer dit seizoen en hoe dit zijn tuin beïnvloed.
029b01ee-c845-43cf-82d5-69cdc1f4f389
IMG_3893

NL Doet

Komende vrijdag (de 28e) doen we mee met NL Doet van het Oranjefonds. Op deze dag wordt er overal in Nederland vrijwilligerswerk gedaan.
Wij werken die dag in de middentuin. We gaan compost aanbrengen in de bloementuin, zaaien in de bloemenpluktuin, onkruid wieden en houtsnippers verspreiden. Lijkt het je leuk om op de tuin aan de slag te gaan en mee te helpen in de middentuin, via onderstaande link kun je je aanmelden.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram