Tuinbericht week 23 Moestuin de Haar

Met dit heerlijke weer is het goed vertoeven op de tuin. Zonnehoed en zonnebrand op en genieten van alles wat nu hard groeit.

We doen ons best jullie vaak je eigen groenten te laten kiezen door een keuzemenu aan te bieden. Het is voor ons niet altijd in te schatten hoeveel mensen voor welke optie kiezen en hierdoor kan het zijn dat een van de keuzeopties op raakt en we een andere optie toevoegen. Kijk daarom altijd even op het bord bij de entree van de tuin. Binnenkort zijn er weer tuinboon toppen voor de mensen die ze gemist hebben afgelopen week.

Op sommige gewassen (zoals de bietjes) moeten we dit jaar wat langer wachten. De sla doet het dit jaar daarentegen heel goed. Voor de mensen die niet zo van salades houden is het goed om te weten dat je met sla ook nog allerlei andere heerlijke gerechten kunt maken. Ter inspiratie hebben we wat recepten toegevoegd. Tips voor andere gerechten kun je delen via kokenmet@moestuindehaar.nl.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Krop ijsbergsla. Recept voor romige soep.

- Krop groene bindsla. Recept voor Chinees bijgerecht.
- Peultjes voor wie vorig week nog niet gehad heeft.
- Een paar aardbeien

- Verse knoflook OF groen pepertje. De knoflook is volledig eetbaar (blad, steel, ondergrondse deel). Het pepertje vind je in de kas en moet je met een schaartje voorzichtig van de plant knippen.

Door de warmte schiet de raapsteel, rucola, bladmosterd en meiraap snel door (maakt het een bloem) en wordt de smaak intenser. Ze zijn hierdoor rauw wat heftig van smaak maar heel goed te gebruiken in de wok, stoofschotel of ovengerecht. Haal de harde middensteel eruit en gebruik de blaadjes. De bloemen zijn mooi als garnering of door de salade. Oogsten naar behoefte.

Kruiden waar vlaggen staan en munt. Een aandachtspuntje bij de lavas (maggikruid) is dat we de hoofdstelen van de plant graag laten staan, van het oogsten van de zijtakken heeft de plant wat minder last.

Ondertussen op de tuin

IMG_4003
IMG_4009

Meewerkdag

Afgelopen zaterdag was de meewerkdag en wat hebben we veel gedaan! Er zijn ruim 100 kruiwagens compost gereden en 17 bedden voorzien van plantgoed: courgette, pompoen, mais, zapallito, bonen, groenseldeij en gele bleekselderij.
Vind je het leuk om vaker mee te werken dan kun je via onderstaande knop de datumprikker van juni voor de vrijwilligers vinden. Schrijf je in en kom lekker naar de tuin, meer is er niet nodig.
Ook zullen we vaker meewerkdagen organiseren. De volgende meewerkdag is op zaterdag 19 juni.
IMG_4015
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram