Tuinbericht week 29 Moestuin de Haar

In de vorige nieuwsbrief schreven we over de aanmeldingen via de datumprikker. Door de reacties die we kregen op deze nieuwsbrief werd duidelijk dat er problemen zijn met het inschrijven. Daarom hebben we contact opgenomen met Datumprikker en door onze vragen is de organisatie van Datumprikker erachter gekomen dat het type inschrijving dat wij gebruikte niet goed werkt voor grotere groepen. Hier gaan ze de komende tijd aan werken maar voorlopig ziet onze inschrijving er iets anders uit. We kunnen geen limiet meer stellen van 20 personen per uur helaas maar het zou nu wel op mobiel en in de webbrowser beter moeten werken.

Ah eindelijk, de zomerovervloed is begonnen. Geholpen door de zon oogsten we deze week veel groenten voor de eerste keer. Daarom wat extra uitleg per groente in deze nieuwsbrief.

Deze week te oogsten op de tuin:
Wortel we oogsten 'voor de voet uit' wat betekend dat je verder gaat waar de persoon voor jou is gebleven. Neem alle wortels (groot en klein) mee over een lengte van 30 cm in 1 rij. Er ligt een meetstok voor je klaar. Dit is een nieuw wortelras, na geproefd te hebben zouden we ze zelf eerder in een warm gerecht verwerken dan rauw eten. De zoektocht naar een zoet zomerworteltjes ras die goed groeit op kleingrond gaat door. Oogsten door de wortel van bovenaf naar beneden te duwen en er vervolgens uit te trekken.
Sla
Komkommer
Courgette, in dezelfde krat ligt soms ook zapallito (die is rond). Dat is een broertje van de pompoen die je 'onrijp' eet, net zoals een courgette. Je bereid hem hetzelfde als een courgette, het vruchtvlees blijft iets steviger.
Basilicum

3 groenten uit de lijst. Op de tuin kan de lijst er anders uit zien:
Fluo melde gebruiken zoals spinazie. Zijtakken afknippen op een punt waar je in de oksel een beginnend nieuw roze blaadje ziet. Deze groeit uit tot een nieuw takje.
Meiraap
Snijbiet
Palmkool hiervan oogsten we alleen de onderste bladeren, de top groeit nog maanden door.
Sperziebonen paars er zijn weer toverbonen! Paars tijdens het oogsten, groen na het koken. Er komen heel veel sperziebonen aan dit jaar. We hebben iedere 2-4 weken gezaaid zodat we een uitgespreid oogstseizoen hebben. De meeste mensen zullen bij de eerste paar meter kijken, loop ook iets verder het pad op. Til de takken voorzichtig op om eronder de bonen te kunnen zien, oogst voorzichtig met 2 handen of knip de boon van de plant. Niet aan de plant trekken.
Augurk alleen als je nog niet gehad hebt dit jaar
Tomaat alleen als je nog niet gehad hebt dit jaar, de oogst komt langzaam op gang en we willen zorgen dat iedereen ervan mee kan genieten.
Nz spinazie
Peper

De muntbakken hebben even rust nodig, niet uit oogsten.

Bloemen pluktuin is iedere woensdag en zaterdag open van 10:00 - 14:00. We zijn benieuwd of er behoefte is ook op vrijdag van 16:00 - 18:00 te kunnen plukken. Laat het ons weten.

Meewerkdag zaterdag 24 juli. Kom je ook helpen op de tuin? We gaan aardbeiplantjes oppotten, zodat we volgend jaar nog 3 extra aardbeibedden hebben. Daarnaast lekker wieden, schoffelen, compost rijden en oogsten.

Inspiratie:

Augurk inmaken: https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/augurken-inmaken/
Komkommer inmaken: https://www.youtube.com/watch?v=zcB_EWRguRo
Komkommer salade: https://www.youtube.com/watch?v=RvQi9BZomwI
Een video om vrolijk van te worden over een niet gefermenteerde komkommer kimchi: https://www.youtube.com/watch?v=HyO97KlIn8M
Fantastische video over de opkweek, de aanleg en het gebruik van kruiden in een kruidentuin:
https://www.youtube.com/watch?v=qrwy4U7kjtI
d3f6ecfb-f986-4927-9f73-37e233152af7
IMG_4478

Ondertussen op de tuin

Vrienden en partners

Sinds dit voorjaar kun je vriend of partner worden van de tuin. Hun bijdrage maakt de duurzame groei van de moestuin mogelijk.
We zijn op zoek naar nieuwe vrienden en partners. Ken je nog mensen of organisaties die interesse zouden kunnen of lijkt het je leuk om vriend of partner te worden? Via deze knop kun je meer informatie vinden.
IMG_4474
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram