Tuinbericht week 33 Moestuin de Haar

BELANGRIJK, LEES DEZE INTRO EVEN GOED DOOR:

Het aanhoudende vochtige weer zorgt ervoor dat het dit jaar niet mogelijk is de uien en knoflook lang te bewaren op de tuin. Normaliter geven we jullie meerdere keren in het najaar een kilootje uien mee naar huis, dit jaar gaan we het anders aanpakken. Komende week mag je jouw jaarvoorraad uien en knoflook mee naar huis nemen. Deze kun je dan thuis goed laten drogen. Het liefst op een plek met een beetje tocht. Als ze eenmaal goed droog zijn kun je ze vlechten en ophangen of op een koele droge plek bewaren. Hoe lang de uien te bewaren zijn hangt een beetje af van hoe je ze gedroogd hebt. We raden je aan deze uien op te gebruiken voordat je nieuwe koopt. Ben je op vakantie dan kun je vragen of jouw vervanger ze voor je meeneemt of vraag er de volgende keer dat je zelf weer op de tuin bent even naar, max eind augustus.
In dit filmpje zie je op 9:40 hoe je de uien kunt vlechten nadat ze droog zijn: https://www.youtube.com/watch?v=JRt9exljXYQ

Zet de volgende datum vast in je agenda, dan is ons oogstfeest: zaterdag 9 oktober.

Komende zaterdag is er weer een samenwerkdag. Afgelopen zaterdag is het gelukt ongeveer de helft van het pad bij de entree af te krijgen, het knapt er enorm van op! Komende zaterdag gaan we de rest afmaken. Ook gaan we wieden, schoffelen en grasmaaien. Je kan je aanmelden via de datumprikker als je zeker weet dat je komt, spontaan aanhaken kan ook.

Heerlijk grote oogst deze week:
Alle uien voor dit jaar
Alle knoflook voor dit jaar

Krop slamix of krulsla
Alouette aardappel dit is een ras met rode schil en geel vruchtvlees. Redelijk vastkokend.
Courgette of zapallito
Fluo Melde. We gaan afscheid nemen van onze prachtige planten voordat ze in bloei gaan. Haal daarom 1 (of meerdere) planten uit de grond en knip alle bruikbare takken er vanaf. Help ons door af en toe de kruiwagen te legen op de composthoop (langwerpige stapel voorbij zeecontainer met groen doek erop/ernaast). Een nieuwe lading planten zit alweer in de grond, in het najaar kunnen we er opnieuw van genieten. Gebruik het als spinazie, zowel warm als koud. Makkelijk gebruiksklaar te maken door de hoofdsteel vast te houden en alle zijtakjes en bladeren eraf te rissen. Zet een bos in een vaas in je keuken, zo kun je er lang van genieten het blijft vaak zeker een week vers.

Kies 2 groenten:
Snijbiet
Aardappel ras Twinner
Komkommer of snack komkommer
Nieuw Zeelandse spinazie meer info op Koken Met
Slaboon geel/groen
Stoksnijboon geel/groen
Sperziebonen paars/groen
Rode biet, chioggia biet, gele biet
Tomaat soms is het beter de tomaten nog even de laten rijpen thuis. Ter inspiratie, een pasta recept: https://www.youtube.com/watch?v=Tprx61Zr0Pk
Augurk allerlaatste dit jaar, de planten hebben hun weg naar de composthoop gevonden
Groene spitskool heerlijk voor salade bijvoorbeeld. Recept: https://www.youtube.com/watch?v=7vssMs7lF0Y

Deze week allemaal 3 zonnebloemen. Als er niet genoeg is voor iedereen dan kun je ze volgende week meenemen. Knip 3 korte stelen af zonder al te veel andere knoppen. Zo kunnen we er nog lang van genieten. Dus niet 3 hele planten met lange steel maar 3 losse bloemen.
Basilicum naar behoefte
De muntbakken, kleine porties
ea2704e0-26f6-49bd-a11a-6b226986dc58

Video

Er is een prachtige video gemaakt over onze mooie tuin. Dolf van Baarlen (bestuurslid stichting) vertelt over de toekomstplannen en Maarten van Ooijen (wethouder) legt uit waarom Gemeente Utrecht onze tuin ondersteunt en wat Moestuin de Haar voor andere projecten kan betekenen.
IMG_4760
da1a56a2-c659-4ace-a8c4-7fd007c996aa
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram