Tuinbericht week 34 Moestuin de Haar

Na een natte juli en augustus lijkt er nu een week aan te komen met droger weer. Dit is fijn omdat we niet kunnen schoffelen of met onze trekker rijden als de grond nat is. Om ook in het najaar te kunnen oogsten is het hard nodig om de grond weer te kunnen bewerken zodat we weer kunnen planten en zaaien.
Ondanks het koude en natte weer houdt de tuin zich boven verwachting goed staande. De bonen doen het fantastisch dit jaar, die houden van dit koelere weer. De komkommers en tomaten zijn bijna aan hun einde, ze hebben zich kranig gehouden. Ondanks alle nattigheid hebben de slakken zich behoorlijk goed gedragen. We vermoeden dat we dit mede te danken hebben aan de fazanten die een spreekwoordelijk graantje meepikken.

De oogst van deze week
We hebben er maanden naar uit gekeken, meloenen! Voor iedereen hebben we er 1 dit jaar. Echt iets om naar uit te kijken want een meloen die aan de plant heeft kunnen rijpen is niet te vergelijken met dat wat we uit de winkel kennen. Ze rijpen geleidelijk af, dat betekend dat we iedere oogstdag ongeveer 1 krat van de planten halen. Als ze bij de kraam liggen neem er 1 mee, zo niet, wacht dan tot volgende week of de week erna. Voor mensen met 2 oogstaandelen hebben we een grotere meloen apart liggen.

Mais 2 kolven. Bekijk de foto hieronder goed, een rijpe kolf herken je aan de bruine en uitgedroogde kuif bovenop de kolf. Breek de kolf in een beweging van boven naar beneden van de steel af. Mais kun je het beste snel na het oogsten eten. De suikers worden namelijk omgezet in zetmeel en daar wordt de kolf minder zoet van. Let goed op waar de vlaggen staan, alleen daar oogsten. De andere kolven zijn nog niet rijp.
Prei 2 stuks
Snijbiet deel je recepten met kokenmet@moestuindehaar.nl dan kunnen we de koken met pagina vullen. Voor inspiratie, zie onderaan mail.
Courgette of zapallito

Kies 2 groenten:
Krulsla
Aardappel ras Twinner of Alouette volgende week oogsten we weer allemaal een kilo
Komkommer of snack komkommer
Nieuw Zeelandse spinazie meer info op Koken Met
Slaboon geel/groen
Stoksnijboon geel/groen
Sperziebonen paars/groen
Tomaat
Groene spitskool
Groene selderij. De plant laten we nog even staan, we oogsten de buitenste stelen zodat de plant van binnenuit verder kan groeien

Voor wie zijn jaarvoorraad vorige week nog niet mee heeft genomen, uien en knoflook
Voor de zekerheid melden we het nog een keer, van de kruidentuin mag je iedere week meegenieten. Die noemen we dus niet iedere week. De muntbakken noemen we ook niet meer, je mag er iedere week kleine porties van meenemen.
Basilicum naar behoefte, binnenkort voorbij
Fluo melde kun je oogsten zoveel je wilt als het er nog staat.

De oogsttijden zijn:
Woensdag 10:00 - 16:00
Vrijdag 16:00 - 18:00 (om 18:00 klaar zijn met oogsten)
Zaterdag 10:00 - 14:00

Zet de volgende datum vast in je agenda, dan is ons oogstfeest: zaterdag 9 oktober.
IMG_4856
Vorige week hebben we samen aan het pad bij de entree gewerkt en wat is het mooi geworden! Hopelijk hebben we nu voorgoed afscheid genomen van de modder bij de kraam. De komende weken staan er nog stokjes en een lint om het gras te laten groeien.
We hebben het folie van de oude kas gehaald en de tuin knapt er gelijk van op. Ook is de muur vrij gemaakt van onkruid en kunnen we deze weer zien.
We werken nog aan het bevrijden van het aspergebed van onkruid. Mocht je zin hebben om te helpen wieden als je komt oogsten, dat is heel welkom!

Kijktip

In het pompoenen veld liggen een aantal reuze pompoenen. Deze hebben we gezaaid voor het plezier wat zo'n grote pompoen met zich meebrengt. Je kan hem bekijken vanaf het verharde pad. Kun jij ze spotten?
IMG_4872
IMG_4876

Kook inspiratie:

Snijbiet met onder andere aardappel en tomaat: https://www.youtube.com/watch?v=RO4SnvZxYxs

Gevuld 'pita' brood met snijbiet: https://www.youtube.com/watch?v=4eq80C5YgTY

Courgette cake: https://www.youtube.com/watch?v=oqxJkAUmPDs

Recept voor je tomaten en bonen deze week: https://youtu.be/Qvv2RqO89r0

Nog zo'n lekker en simpel receptje met groenten, aardappels en knoflook. Spinazie kan je makkelijk vervangen door snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie, fluomelde en zelfs fijngesneden spitskool. https://www.youtube.com/watch?v=2PhOnRVfss8
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram