Tuinbericht week 38 Moestuin de Haar

In de kassen hebben de zomergewassen ruimte gemaakt voor de najaarsgroenten. Misschien leuk om deze week even een kijkje te nemen? Niet meer door de kassen lopen, de paden maken we zo smal mogelijk om zoveel mogelijk te kunnen zaaien en planten en met lucht in de bedden groeit alles beter.

De oogst van deze week:
Watermeloen we leggen een snijplank en folie klaar in de buurt van de kraam. Zelf snijden (let op instructies over hoeveelheden) of een stuk pakken als de oogstbegeleider al gesneden heeft. We snijden kwarten van de grootste meloenen en halfjes van de kleinere.
Sojabonen ook wel bekend als Edamame bonen. Dit zijn de groene boontjes die je wel eens bij een Japans restaurant krijgt. Een bijzondere teelt voor ons koude kikkerlandje maar het is gelukt. Omdat het een experimentje was oogsten we geen grote porties, het is echt een bijgerechtje. Kook ze met schil en al een paar minuutjes, daarna laat de schil makkelijker los en je eet alleen het groene boontje. Koud of warm eten.
Mais
Sluitkool witte kool, rode kool of spitskool
Rucola
Raapsteel
Botersla

Een 'bosje' is ongeveer dat wat tussen je duim en wijsvinger past als de vingers elkaar raken

Tatsoi is het zusje van paksoi en ook een Aziatische bladgroente. Het warme weer van afgelopen week heeft de plantjes aangemoedigd om bloemen te maken in plaats van blaadjes. Daarom zijn ze nog klein maar oogsten we ze toch nu al. Lekker om te wokken, verwerken in Aziatische gerechten of sauzen/soepen.
Melde onze volgende lading fluo melde maakt helaas gelijk bloemen. Hierdoor moeten we er al snel weer afscheid van nemen. Aan het eind van de week gaat de maaier er alweer overheen, oogst zoveel je kunt gebruiken!
Venkelzaadjes het een na laatste bed voor het verharde middenpad in de kruidentuin heeft nu prachtige zaadjes. Heerlijk voor een kopje thee of om door desserts te gebruiken. Goed voor de vertering na een zware maaltijd.

Kies 1 groente
Andijvie moeten deze week op
Radijs
Stoksnijboon groen
Sperziebonen paars/groen nieuwe bedden
Courgette
Komkommer de allerlaatste voor dit seizoen, op=op
Tomaat de allerlaatste voor dit seizoen, op=op

Deze week mag je aardbeistekjes meenemen uit vak F. Deze kun je thuis uitplanten en geven volgend jaar al aardbeien. Kies stekjes die groot zijn, alleen het eerste stekje na de plant gebruiken, de rest van de plantjes op diezelfde zijtak kun je beter op de composthoop achter laten. Belangrijk, alleen van de bedden in vak F! Je helpt ons als je ook wat onkruid verwijderd.

De oogsttijden zijn:
Woensdag 10:00 - 16:00
Vrijdag 16:00 - 18:00 (om 18:00 klaar zijn met oogsten)
Zaterdag 10:00 - 14:00

Afgelopen week was er voor het eerst jam, chutney, zoetzuur en calendulazalf te koop in de kraam. Het is erg leuk om te merken dat veel van jullie dit erg kunnen waarderen en de zwartebessen aardbeien jam is zelfs al uitverkocht! Daarom heb ik de collega's van tuinderij Brassica die dit lekkers voor ons bereid hebben gevraagd nogmaals groenten op te komen halen. Begin oktober wordt ons assortiment dus aangevuld. Eind oktober is de calendula zeep waarschijnlijk ook voldoende gerijpt om te verpakken en in de kraam te leggen.
De potjes mag je schoon en zonder deksel terugbrengen naar de tuin, deze kunnen we dan opnieuw vullen. Als je meer potjes van exact dezelfde maat hebt zijn die ook welkom.

Meer informatie over ons oogstfeest op zaterdag 9 oktober volgt die week per mail. Het begint rond 15:00. Je kan je gedachten vast laten gaan over een leuk gerecht om mee te nemen. Als iedereen iets lekkers meeneemt kunnen we samen genieten van een heerlijke maaltijd. Tips over waar we aan een heksenketel kunnen komen zijn welkom. Dan kunnen de kinderen pompoensoep maken boven een vuurtje van een van onze mega pompoenen. We hebben 100 bordjes, soepkommen, kopjes en bestek van de Emmaus gekregen, wat een fantastische buren! Dit gaan we de komende tijd afwassen. Dus als je zin hebt een uurtje af te wassen als je komt oogsten, hulp is welkom!

De komende 2 weken is Simone op vakantie. Vragen kun je op de tuin stellen, mailtjes worden over 2 weken weer beantwoord.
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram