Tuinbericht week 40 Moestuin de Haar

Palen opruimen, bessenstruiken onkruid vrijmaken, de aardbeibedden in het gareel brengen: klussen waar we in de zomer niet aan toekwamen kunnen nu lekker aangepakt worden. Dat geeft een opgeruimd gevoel. De laatste teelten staan er mooi bij en groeien lekker door. Ook zij hebben genoten van de mooie septembermaand. Het onkruid groeit inmiddels vele malen trager door de kortere en koudere dagen en dat scheelt een hoop werk.

Simone is inmiddels weer terug van vakantie en heeft een lekker voorraadje nazomer mogen meepakken in Spanje.

Aankomende zaterdag is ons oogstfeest. Daarom mag je ervoor kiezen om op zaterdag tot 16:00 te oogsten (in plaats van tot 14:00). In de morgen nodigen we onze buren uit Haarzicht en Haarzuilens uit op de tuin te komen kijken en zal het wat drukker zijn dan normaal.

Het oogstfeest begint vanaf 15:00. Rond kwart over 3 blikken we samen kort terug op het afgelopen seizoen. Daarna gaan we samen de pompoenen oogsten. Iedereen die aanwezig is mag er 1 uitzoeken en mee naar huis nemen (ben je niet aanwezig dan mag je hem volgende week meenemen). De rest gaat de voorraad in en krijg je later in het seizoen mee naar huis.

We nodigen je uit zelf iets lekkers te eten mee te nemen om te delen. Bijvoorbeeld een salade, flapje met vulling, smeersel met brood, hartige taart, zoete taart, koekjes of iets anders... Het is handig als je een labeltje meeneemt en daarop schrijft wat je gemaakt hebt en of je creatie vegetarisch is. (allergenen benoemen mag ook). Wij zorgen voor het drinken.

Vanaf ongeveer 16:00 steken we het kampvuur aan en mag je aansluiten bij het koken boven de heksenketel. Een van onze reuze pompoenen toveren we dan om tot pompoensoep. Onder andere met gember uit onze eigen kas.

Ook is er een luchtkussen, maken we een kraampje met foto's van 'toen en nu', en is de kraam open met onze jams en chutney maar nu ook atjar en komkommers in zoet zuur. Speel je akoestische muziek en lijkt het je leuk je instrument mee te nemen, wees welkom!Dan nog een paar mededelingen die handig zijn vooraf alvast te melden. We maken heel dankbaar gebruik van de toilet van de Emmaus (gebouw rechtdoor met oranje deuren, aan de buitenkant zit een toilet deur). Gelieve niet over de rest van het terrein te lopen, er wonen mensen en de winkel is gesloten. We maken een (af)wasstraat waar je zelf je vaat kunt afwassen en drogen en extra handen bij het helpen opruimen na het eten zijn heel welkom!

De oogst van deze week: (kijk goed op het bord op de tuin, wellicht veranderd er nog iets)

Andijvie of krulandijvie
Bospeen tip: eet je ze niet binnen een paar dagen, verwijder dan het loof. De wortels zijn dan langer houdbaar. Wacht het liefst met wassen totdat je ze gaat bereiden, ook dat zorgt ervoor dat ze het langst vers blijven.
Bladmosterd
Romanesco/groene bloemkool deze prachtige bloemkolen rijpen wat ongelijk af. Dat betekent dat ongeveer de helft deze week perfect oogstbaar is. Mocht je nu achter het net vissen, dan komt hij zeker binnenkort weer op de lijst.
Groenlof als je vorige week niet mee hebt genomen

Tuinkers voor de liefhebber, we hebben hiervan een paar meter ingezaaid

Kies drie groenten:
Spinazie
Radijsjes (twee rassen)
De allerlaatste meloenen
Rode of witte kool
Courgette
Maïs
Tatsoi
Spitskool
Groene bleekselderij
Gele bleekselderij
default
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram