Tuinbericht week 18 Moestuin de Haar

Deze week zijn jullie weer welkom om te komen oogsten! Het zonnetje heeft flink geschenen, dus de groenten in onze tunnelkassen zijn klaar voor jullie komst: van andijvie om een lekker stamppotje mee te maken tot kraakverse kropsla. Hieronder vind je het volledige overzicht. Ze worden opgevolgd door komkommers en tomaten die we deze week geleverd krijgen.

Ook volgende week (week 19, 9-15 mei) zijn jullie welkom om te komen oogsten
Plantenresten (bladeren of wortels die je niet mee wilt nemen bijvoorbeeld) mogen in de krat of kruiwagen die aan het begin van het bed staat of die op de hoek van een oogstvak staat. Is de kruiwagen vol dan mag je dat bij de oogstbegeleider aangeven of de kruiwagen zelf legen op de composthoop (die langwerpige berg groenafval). Deze vind je rechts van het tuinhuisje.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Rode kropsla: snijd onder de krop af of trek met wortels en al uit de grond (gebruik hiervoor een schepje of spitvork). Als je de wortels in een glaasje water zet blijft de krop langer goed. Gebruik je de krop verspreid over meerdere dagen, pluk dan iedere dag de buitenste bladeren.
- Andijvie: oogst en bewaar je hetzelfde als de kropsla.
- Radijs: In zijn geheel uit de grond trekken. Heb je een lege pot augurken? Doe daar dan eens stukjes radijs in. Zo krijg je radijsjes op zoet zuur. Zelf een azijn/suiker/kruiden mengsel maken kan ook. Het recept vind je op onze Koken Met pagina. Als je de radijsjes schilt zijn ze milder. Ook lekker op de boterham. De radijzen worden slap als je ze met het blad eraan bewaard. Hierdoor verdampt vocht.

Kies 1 van de volgende groenten:
(sommige groenten zijn beperkt beschikbaar)
- Snijbiet: uit de kas. Snij de bladeren inclusief stelen af. Lekker door sauzen, quiche en geroerbakt.
- Spinazie: oogst de grootste bladeren door deze af te knippen of trek het plantje uit de grond. Volgende week planten we hier komkommer.
- Boerenkool: normaal oogsten we alleen de bladeren en laten we de plant staan. Nu haal je met een spitvork de gehele plant uit de grond en oogst alle bruikbare bladeren. Leg de overgebleven plantdelen aan het begin van het bed (of in kruiwagen). Door het warme weer zijn de planten 'doorgeschoten', dat betekend dat ze bloemen zijn gaan maken. Hier wordt het blad stugger van en is daarom het best te gebruiken in warme bereidingen zoals stamppot. Probeer ook eens een bloemetje, deze zijn heerlijk zoet.

Kruiden: je mag in de kruidentuin de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Dit is de laatste week alweer van de daslook. Uitstekende vervanger voor knoflook of lente-uitjes. Ook de bloemetje zijn eetbaar en mooi als garnering. Een paar blaadjes in de blender met noten/zaden, harde kaas en olijfolie maakt een heerlijke pesto. Er is ook weer snijselderij in de kas.

De mensen met 2 oogstaandelen mogen dubbele hoeveelheden meenemen en ervoor kiezen bijvoorbeeld 1 portie snijbiet én een portie boerenkool mee te nemen (of een dubbele portie van 1 van beide). Alle werken werkt dit zo en daarom noemen we het vanaf deze week niet meer apart.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u (18u sluit de tuin)
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
IMG_7313
Henk

Bekroning!

Afgelopen week mocht ‘onze Henk’, stichtingsvoorzitter van Stichting Moestuin de Haar een lintje ontvangen. Onder andere voor zijn harde werk om Moestuin de Haar tot leven te wekken. Een welverdiende onderscheiding. Iedereen die op de tuin komt geniet van zijn harde werk; of het nou om het bouwen van een fietsenrek gaat, het voorzitten van de bestuursvergaderingen of een rondje power-schoffelen, hij deinst er niet voor terug.

Potgrond/plantjes te koop

Dit jaar verkopen we bio potgrond van BioKultura. Wij gebruiken deze potgrond om onze groenten en bloemen in op te kweken. We verbinden ons graag met mede ondernemers met een passie voor duurzaamheid, het eerlijke verhaal en een drive voor verbetering. Het is een bedrijf dat verder gaat dan alleen het bio keurmerk en ervoor kiest geen tuinturf te gebruiken maar hiervoor in de plaatst hoogwaardige compost gebruikt. Een product waar wij achter staan en daarom nu ook voor onze bezoekers en deelnemers te koop. Per zak 40l 8,50,-. We hebben op dit moment ook zwarte bes, rode bes, josta bes, aardbei en een aantal bloemen.
IMG_6968
IMG_7055
58bc1f46-3ab1-454d-9ee0-23908e5ac8e4

Gouden Partner

Onderling Verzekerd is gouden partner geworden van Moestuin de Haar. Hiermee dragen ze bij aan het behoud en herstel van de cultuurhistorie van onze mooie plek, het onderhoud en herstel van de infrastructuur en maken ze het mogelijk dat we deze tuin ontwikkelen ‘om den schoonheid en den nutte.’
In ruil voor hun bijdrage mogen ze gebruik maken van het tuinhuis en ook hierbij kiezen ze voor positieve impact. In mei nodigen ze bewoners van de Rijnhoven in Vleuten uit op de tuin voor een rondleiding en een drankje om een mooi dagje uit te beleven. Dubbele positieve impact dus!
We zijn ontzettend blij met dit nieuwe partnerschap. We verbinden ons graag met andere ondernemers die kiezen voor positieve impact. We zijn nog op zoek naar 4 andere bedrijven die zich willen verbinden met de moestuin. Wil jij ons helpen deze personen/bedrijven te vinden? Ken jij iemand die hier wellicht interesse in heeft? Voor meer informatie kun je mailen met stichting@moestuindehaar.nl
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram