Tuinbericht week 19 Moestuin de Haar

We hopen dat jullie afgelopen week genoten hebben van de verse groenten uit de tuin. De rode kropsla was zo'n plaatje dat het bijna zonde was om 'm op te eten (vonden we zelf). En niets smaakt toch beter dan een andijvie waarvan je weet waar hij vandaan is gekomen en alle tijd heeft gehad om (onbespoten) tot een mooie krop te groeien.

Ook deze week zijn jullie weer welkom om te komen oogsten. We hebben weer wat nieuwe soorten voor jullie in de aanbieding: 2 van oorsprong Aziatische groentes, paksoi en bladmosterd (Red Giant) én bindsla, ook wel Romeinse sla genoemd. Er zijn dus weer wat windstreken vertegenwoordigd. Hieronder vind je het volledige oogstoverzicht, met oogstinstructies.

Nog een tip / verzoekje:
We oogsten van deze tuin met 220 oogstdeelnemers. Probeer met het oogsten dus rekening te houden met elkaar. Bijvoorbeeld, oogst een grote paksoi en een wat kleinere bindsla (of andersom). Zo is er ook aan het eind van de oogstweek nog wat moois te oogsten.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Paksoi: afsnijden onder de krop of met wortels en al uit de grond halen. Zowel de witte stelen als de groene bladeren kan je gebruiken. Lekker in Aziatische gerechten.
- Bindsla: oogst de hele krop inclusief de wortel (dan is deze langer houdbaar). Ze kunnen vers gegeten worden als salade maar ook gestoofd of gegrild. Ook leuk op de bbq!
- Bladmosterd / Red Giant: de bladeren hebben een scherpe 'wasabi'-achtige smaak. Lekker door een salade voor wat extra pit of door een stamppot.

Kies 1 van de volgende groenten:
- Rode kropsla: oogst de hele krop inclusief de wortel
- Andijvie: oogst de hele krop inclusief de wortel. Geen zin in een stamppotje? Probeer dan eens wat anders, zoals deze andijvietaart met cashewnoten uit de Allerhande.
- Radijs

Kruiden: je mag in de kruidentuin de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Oogst evenredig van het bed, niet alleen aan de kant van het pad. Als we het oogsten evenredig verdelen over het bed hebben de planten de beste kans zich te herstellen. Wellicht is er nog selderij in kas 2. De bloemen van de bieslook zijn prachtig als garnering in salades en soepen. Na de bloei 'snoeien' we de planten zodat zich opnieuw malse stengels kunnen vormen.

Je mag munt oogsten uit de muntbakken bij de entree. We moeten dat wat er staat delen met elkaar en de planten de kans geven te herstellen. Neem dus kleine hoeveelheden mee en oogst niet als de plant er kaalgeplukt uit ziet.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u (18u sluit de tuin)
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
IMG_7313
biet salade

Koken met....

Op onze website 'koken met' vind je extra informatie over de groentes die we telen (bijvoorbeeld oogst- en bewaarinstructies). Ook staan er recepten op van oogstdeelnemers van andere jaren.

Heb je ook een fantastisch recept en wil je het graag delen met anderen? Mail het dan naar kokenmet@moestuindehaar.nl
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram