Tuinbericht week 21 Moestuin de Haar

Bloemenabonnement? Zie berichtje onderaan deze mail
De eerste voorjaarsmaanden lopen op zijn eind en we zijn al weer een aantal weken volop aan het oogsten. We hopen dat jullie net zo blij zijn als wij met alle verse, onbespoten groentes die van het land komen. Anders dan in de gebruikelijke landbouw komen er op onze tuin nauwelijks machines aan te pas en zit er ontzettend veel handwerk in van de tuinders, stagiaires en vrijwilligers. Hopelijk proeven jullie dat extra beetje aandacht en liefde dat wij er wekelijks in stoppen.

Aan het eind van de afgelopen oogstweek was de tatsoi op. Gelukkig konden we een andere groenten aanbieden maar het kan dus gebeuren dat de oogst iets afwijkt van wat er in het tuinbericht staat. We doen ons best dit te voorkomen maar met de wisselende omstandigheden is het niet altijd mogelijk.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Rucola: snij bosjes een paar centimeter boven de grond af en laat het groeipunt van de plant heel zodat de plant opnieuw kan uitgroeien. Rucola is lekker als salade, maar ook bovenop pizza of in een sandwich of wrap. Onze rucola is pittiger dan je wellicht gewend bent van de supermarkt.
- Bladmosterd 'Red frills': oogst je op dezelfde manier als rucola, pak een bosje vast en snijdt deze af. De plant groeit daarna terug aan. Bladmosterd is veelzijdig. Rauw te eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond ). Je kunt de blaadjes ook stoven. Ook lekker in pesto’s en salsa’s, kruidendips, kruidenboter en stamppot. De groeistengel waar de bloemen aan komen kun je verwijderen, deze is soms vezelig.
- Rode krulsla: oogst de gehele krop. Inclusief wortel is hij langer te bewaren (met een laagje water in een kommetje).

Keuze uit een van de volgende groenten (het aanbod kan per oogstdag wat variëren omdat we sommige bedden leeghalen voor de opvolgende gewassen, let op het oogstbord):
- Spinazie: oogst de grootste bladeren door deze af te snijden of te breken. De plant groeit door.
- Bladmosterd Red Giant: lekker in een salade als pittig blaadje (zoals rucola maar dan mosterd achtig), door de stamppot en online staan er vele andere toepassingen. Bloemstelen kunnen vezelig zijn dus die verwijderen.
- Koolrabi: in zijn geheel uit de grond trekken. De groene knol is het eetbare gedeelte. De bladeren kan je eventueel eten als ieder ander kool blad en wortels kan je verwijderen. Zowel rauw (radijs-achtig maar minder pittig) als gekookt (bloemkool-achtig) lekker. Kijk voor recepten op onze website.
- Peultjes

Je mag aardbeien oogsten de komende weken. Omdat de planten langzaam hun oogst vrijgeven is er niet voor iedereen tegelijk een portie beschikbaar. Kijk even op het oogstbord of er die dag aardbeien beschikbaar zijn. Zet een kruidje voor je naam als je meegenomen hebt, dan weten wij hoeveel mensen er al een portie gehad hebben. We hebben op 3 verschillende plekken aardbeien staan (Vak A, C, F). Meld het even aan een van de tuinders als je geen rijpe aardbeien meer kunt vinden in een van die vakken, dan passen wij dat voor die dag op het bord aan.

Kruiden: je mag in de kruidentuin de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Er staat nog wat selderij in kas 2, bijvoorbeeld lekker voor in de soep. Ook is er bieslook, oregano en munt. Oogst maximaal enkele takjes.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u (18u sluit de tuin)
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
58bc1f46-3ab1-454d-9ee0-23908e5ac8e4
25b9c326-3734-4461-9108-13a8749377b9

Workshop bloemen plukken en schikken, de basis

Op 2 juli van 9:30 - 12:00u vertelt onze eigen tuinder Mirjam je alles over bloemen, plukken en over de basis van korenschoof schikken.
Uiteraard ga je naar huis met een mooie bos (zelfgeplukte) bloemen.
Kosten: € 35,- (je krijgt € 10,- korting als je een bloemenabonnement hebt bij ons.). Aanmelden kan door een email te sturen naar tuinders@moestuindehaar.nl.
Meer info vind je hier.

Meewerkdag pompoenen & courgettes

Op 4 juni van 10:00-12:30 en 13:00-15:30u organiseren wij voor alle oogstdeelnemers (en vrijwilligers) een
meewerkdag. Die dag gaan we alle pompoenen en courgettes planten zodat we daar in de zomer en het najaar weer lekker van kunnen gaan genieten. De dag zal bestaan uit compost rijden en nátuurlijk veel plantwerk. Doe je ook mee? Opgeven kan via de Datumprikker (een deel van de dag mag ook).

Kan je deze dag niet, maar help je graag een andere dag mee? Geef je dan via de Datumprikker op voor een ander moment.
IMG_4102
WhatsApp Image 2022-05-24 at 8.48.26 AM

Bloemen

Heb je een bloemenabonnement, dan ben je welkom deze week weer een bos bloemen te komen plukken. De lupine staat mooi te bloeien en ook de salie en margrieten zijn er klaar voor. We zetten vlaggen neer bij de bloemen die plukbaar zijn zodat je ze goed kunt vinden. De vlaggen halen we weg zodra er meer planten in bloei komen en het duidelijker is waar je allemaal mag oogsten maar voorlopig kun je ze gebruiken om je de weg te wijzen. Kijk in de voortuin maar vergeet ook de middentuin niet.
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram