Koolrabi

Wat is koolrabi
Het is een platte, ovale knol die boven de grond groeit. Deze typische lentegroente is er van april tot juni. Hij is verkrijgbaar in het lichtgroen en lichtpaars.

Hoe smaakt koolrabi
Gekookte koolrabi lijkt op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauwe koolrabi doet meer denken aan de smaak van radijs, maar dan zoeter.

Welk deel is eetbaar?
Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai. Speel op safe en verwijder de schil.

Oogstinstructies
In zijn geheel uit de grond trekken. Het gedeelte tussen de wortels en de knol is taai. Met een scherp mes of schaar kun je die afsnijden.

Hoe bewaar je koolrabi?
Je kunt hem het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft hij ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je hem nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om koolrabi in te vriezen. Blancheer hem even kort en stop hem in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?
In blokjes snijden en dan kun je hem frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met koolrabi uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Koolrabi met champignons uit de oven
Gedeeld door Henk, voorzitter van het stichtingsbestuur

Ingrediënten voor 4 personen:
750 gram koolrabi
50 gram champignons
1 sjalotje
2 eetlepels gehakte peterselie
30 gram boter
100 gram geraspte belegen Goudse kaas
125 ml slagroom
2 eieren
Zout
Peper

Voorbereiding:
Koolrabi schillen en in blokjes snijden. Koolrabi op het vuur zetten met water en zout en in 10-15 minuten gaar koken. Goed laten uitlekken. Sjalotje pellen en snipperen.
Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
Helft van de boter smelten en het sjalotje met de champignons hierin goudbruin bakken. Op smaak brengen met zout en peper.

Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Vuurvaste schaal invetten met boter. Koolrabi voorzichtig mengen met de champignons en de helft van de geraspte kaas en in de ovenschaal doen. Rest van de kaas vermengen met de peterselie en over de koolrabi verdelen. Eieren los kloppen met de room en over de koolrabi gieten. Rest van de boter in blokjes erover verdelen.
In het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin bakken.

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree

Dit is de favoriet van Marieke Brandsma met raapsteeltjes / koolrabi.

Een heerlijk recept van Monique Rook

Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
300 gr gehakt (runder- of half om half) of rulstukjes
600-800 gram groenten: maak een combinatie van groenten, bijvoorbeeld prei, paprika, bleekselderij, champignons, courgette
2 koolrabi’s (1 koolrabi is geschikt voor 1 laag)
750 ml tomatofrito
75 ml kookroom
Geraspte kaas of mozzarella in plakjes
Olijfolie
Oregano (gedroogd of vers)
Peper en zout