Tuinbericht week 22 Moestuin de Haar

Bloemenabonnement? Je mag vanaf nu iedere week plukken
Deze week hebben we frisse voorjaarsgroenten voor jullie in de aanbieding. Een knapperige ijsbergsla, die heerlijk is als vulling in bijvoorbeeld wraps of bij Mexicaanse bonengerechten.
En ook hebben we de eerste raapstelen van het jaar. Heerlijk voor een fris voorjaarsstamppotje, met geitenkaas en noten.

Nog een leuk Wikipedia-weetje. De ijs(berg)sla kreeg deze naam vanwege het transporteren van de sla per trein van de west- naar de oostkust van de Verenigde Staten waarbij voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla werd gedaan. Hij is dus niet winterhard, zoals de naam wellicht doet vermoeden.

Het volledige oogstoverzicht:
- IJs(berg)sla: oogst de gehele krop. Inclusief wortel is hij langer te bewaren (evt. met een laagje water in een kommetje). Deze sla is lekker knapperig. En veelzijdig bovendien: uiteraard door een salade, maar ook te gebruiken als 'wrap' voor een koolhydraatarme maaltijd. En zelfs voor stamppot, soep of gewokt.
- Raapsteel: snijd de blaadjes zo’n 2 cm boven de grond af. Het is fijn als je aan het begin van een bed begint met oogsten en verder gaat waar de persoon voor jou gestopt is. Deze groente groeit namelijk nog een keer aan. Lekker in een frisse voorjaarsstamppot (ook met zoete aardappel/geitenkaas). Maar ook verrassend in deze raapsteelkroketjes.

Er is nog veel rucola en bladmosterd over, dus zetten we hem nog een keer op de lijst:
- Rucola: snij bosjes een paar centimeter boven de grond af en laat het groeipunt van de plant heel zodat de plant opnieuw kan uitgroeien. Rucola is lekker als salade, maar ook bovenop pizza of in een sandwich of wrap. Onze rucola is pittiger dan je wellicht gewend bent van de supermarkt.
- Bladmosterd 'Red frills': oogst je op dezelfde manier als rucola, pak een bosje vast en snijdt deze af. De plant groeit daarna terug aan. Bladmosterd is veelzijdig. Rauw te eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond ). Je kunt de blaadjes ook stoven. Ook lekker in pesto’s en salsa’s, kruidendips, kruidenboter en stamppot. De groeistengel waar de bloemen aan komen kun je verwijderen, deze is soms vezelig.

Keuze uit een van de volgende groenten (het aanbod kan per oogstdag wat variëren):
- Koolrabi: in zijn geheel uit de grond trekken. De groene knol is het eetbare gedeelte. De bladeren kan je eventueel eten als ieder ander kool blad en wortels kan je verwijderen. Zowel rauw (radijs-achtig maar minder pittig) als gekookt lekker (bloemkool-achtig) . Kijk voor recepten op onze website.
- Spinazie: oogst de grootste bladeren door deze af te snijden of te breken. De plant groeit door.
- Rode krulsla: oogst de gehele krop. Inclusief wortel is hij langer te bewaren (met een laagje water in een kommetje).

Je mag aardbeien oogsten de komende weken. Omdat de planten langzaam hun oogst vrijgeven is er niet voor iedereen tegelijk een portie beschikbaar. Kijk even op het oogstbord of er die dag aardbeien beschikbaar zijn. Zet een kruisje voor je naam als je meegenomen hebt, dan weten wij hoeveel mensen er al een portie gehad hebben. We hebben op 3 verschillende plekken aardbeien staan (Vak A, C, F). Meld het even aan een van de tuinders als je geen rijpe aardbeien meer kunt vinden in een van die vakken, dan passen wij dat voor die dag op het bord aan.

Zoals jullie wellicht gezien hebben zijn de muntbakken onder aanval van een prachtig beestje, het felblauwe munthaantje. Ondanks het regelmatig handmatig weghalen van de beestjes blijven de planten aangevreten worden. Deze week behandelen we de bakken met een knoflookextract dat hopelijk door zijn geur de beestjes een ander onderkomen laten zoeken. Je kan dus alleen oogsten uit de bakken zonder het 'niet oogsten' bordje.

Kruiden: je mag in de kruidentuin de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Er is ook Kamille, we geven op de plattegrond aan waar je die kunt vinden.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u (18u sluit de tuin)
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
58bc1f46-3ab1-454d-9ee0-23908e5ac8e4
IMG_7520

Meewerkdag

Komende zaterdag gaan we vak G, ons vrucht vak, omtoveren door hier de courgettes en de pompoenen te planten.
De datumprikker die we vorige week stuurde blijkt niet te werken. Soms kregen mensen de melding dat de inschrijving 'vol' is. Dit is niet het geval, we hebben 2 aanmeldingen. We kunnen alle hulp goed gebruiken. Geef even via de nieuwe datumprikker aan als je komt. 4 juni van 10:00-12:30 en 13:00-15:30.

Workshop bloemen plukken en schikken, de basis

Op 2 juli van 9:30 - 12:00u vertelt onze eigen tuinder Mirjam je alles over bloemen, plukken en over de basis van korenschoof schikken.
Uiteraard ga je naar huis met een mooie bos (zelfgeplukte) bloemen.
Kosten: € 35,- (je krijgt € 10,- korting als je een bloemenabonnement hebt bij ons.). Aanmelden kan door een email te sturen naar tuinders@moestuindehaar.nl.
Meer info vind je hier.
25b9c326-3734-4461-9108-13a8749377b9
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram