Nieuwsbrief Moestuin de Haar

De metrologische herfst is aangebroken, en de tuin lijkt zijn sprint wat te vertragen. Een aantal bedden zijn leeg, en zullen dit seizoen niet meer beteeld worden. Een groot deel van de komkommerplanten hebben het einde van hun levenscyclus bereikt, en het laatste plantgoed is buiten geplant. Zo zien we dat de herfst langzaam de tuin in komt. We kijken terug op een zomer vol overvloed waar we kratten vol komkommers, courgettes en tomaten konden oogsten, de sla je toelachte en we voor het eerst prachtige Chinese kool teelde. Alle oogstdeelnemers gingen wekelijks met een volle tas groenten naar huis. De komende maanden zal de overvloed wat afnemen maar er staat meer dan voldoende om ook in de herfst met heerlijke groenten te koken.

De bloei in de bloementuin kwam wat laat op gang, maar in augustus was er een explosie aan kleur en ook nu nog staat er veel moois. We hebben dit jaar ook bloemstroken tussen de groenten geplant en naast dat het prachtig staat trekken deze bloemen veel insecten aan.

Je bent van harte welkom om al het leven op de tuin ook te ervaren: kom een bos bloemen plukken, een ochtend meehelpen als vrijwilliger of loop een rondje over de tuin en geniet van al het moois.
IMG_6968 2

Vertrek tuinder

In juni heeft tuinder Caroline besloten haar werkzaamheden voor de moestuin niet voort te zetten. Ze geeft aan genoten te hebben van de tuin en alle mooie ontmoetingen, maar de rol, die meer is dan alleen tuinder zijn, paste haar minder goed.
In de korte tijd dat ze deel uit maakte van het team heeft ze veel kennis en ervaring gedeeld. Wij, Simone en Mirjam, vinden het dan ook heel jammer dat ze weg gaat, maar begrijpen haar keuze.

In de media

Afgelopen maanden zijn er op de tuin opnames gemaakt door RTV Utrecht en de VPRO. In december wordt op RTV Utrecht een documentaire uitgezonden over kasteeltuinen. Thijs Vissenberg heeft tot 1973 als tuinder gewerkt op de toenmalige moestuin van Kasteel De Haar en heeft zijn verhaal gedaan over de tuin zoals hij er vroeger uit zag. Simone heeft verteld over het heden.

Voor het programma Brommer op Zee van de VPRO dient de tuin als decor voor de filosofische overwegingen van schrijfster Mariken Heitman. Ze zal in het programma haar eigen item hebben. Marieken heeft vorige zomer als tuinder bij ons gewerkt en heeft dit jaar de Libris Literatuurprijs gewonnen voor haar 2e boek 'Wormmaan'. Brommer op Zee is vanaf 11 september wekelijks te zien bij de VPRO.
IMG_7838
IMG_8642

De zwemkurkjes van Moestuin de Haar

Jonge kinderen dragen zwemkurkjes om te leren drijven en te leren zwemmen. Zo heeft Moestuin de Haar in het derde jaar van zijn bestaan ook kurkjes, waarop het drijft en groeit.
Allereerst is dat het menselijk kapitaal: de vele handen van vrijwilligers en stagiaires maken licht werk, naast de kennis en kunde van de tuinders. Een ander kurkje heeft ook te maken met kapitaal en dan gaat het letterlijk om geld. Geld vanuit subsidies, donaties en giften.

Omdat de tuin in opbouw is, zijn we ook aangewezen op financiële ondersteuning door instanties, bedrijven en particulieren. Daarbij gaat het om gewone bedrijfsmiddelen als zaai- en plantgoed, gereedschappen en compost, maar ook om investeringen in machines, installaties en kassen.

Voor een en ander maken we elk jaar een Plan van Aanpak en met dat plan gaan we “de boer op”. Dit jaar lukte het ons om voor de Middentuin – wat aan het groeien is tot het mooiste klaslokaal van Nederland – steun te verwerven van Het Carel Nengermanfonds, het BPD Cultuurfonds en de Ionastichting. In september 2022 hopen wij van een laatste fonds positief bericht te ontvangen om zo de Middentuin te laten volgroeien in het komende najaar.

Voor teeltbenodigdheden, werkmaterialen, zaai- en plantgoed en bemesting krijgen we subsidie van Kiem Utrecht en De Versterking en van de lokale coöperatie, tevens onze Gouden Partner, Onderling Verzekerd een bijdrage hebben ontvangen voor de aanschaf van de bessenstruiken.
Tot slot kunnen we melden, dat goede vorderingen zijn gemaakt met de fondsenwerving voor de muurkas. Het gaat om een forse investering, waarvan 50% al eerder gedekt is uit Europees geld, subsidie van de provincie Utrecht en co-financiering van de gemeente Utrecht.

In 2022 hebben subsidie ontvangen van de Gravin van Bylandt Stichting, de Stichting Beyers Kameren en een zogenaamd “stil fonds”. De KNHM Foundation ondersteunt ons met menskracht bij de ingewikkelde procedure voor de vergunning van de muurkas.
Subsidie is toegezegd door: de Ridderschap van Utrecht, het BPD Cultuurfonds en het Dinamofonds. Hiermee zijn we er nog niet, dus onze zoektocht gaat verder.

Wat bij subsidies altijd terecht een rol speelt is de vraag “hoeveel draagt u zelf bij”. Dat zijn dan de andere kurkjes waar we op drijven. Voor grote investeringen was dat bijvoorbeeld de crowdfunding voor ons tuinhuis en wellicht nu weer voor de muurkas. Voor andere zaken zijn dat donaties op basis van de ANBI-status van Stichting Moestuin de Haar en is er een Vrienden & Partner-programma Moestuin de Haar. En goed nieuws: het aantal Partners groeit!
IMG_8157 2

Vrienden en Partners

Dit voorjaar heeft Moestuin de Haar een nieuwe Gouden Partner, Onderling Verzekerd uit Vleuten. Als Gouden Partner ondersteunen zij de komende zes jaar financieel de moestuin. In ruil daarvoor bieden we een aantal keer een rondleiding of gebruik van ons Tuinhuis aan. Onderling Verzekerd heeft dat gelijk goed ingezet vanuit het eigen Onderling met Elkaar. Dat is een leuke en zinvolle activiteit met collega’s en écht iets betekenen voor een ander.
Samen met negen ouderen van Parkhof de Rijnhoven hebben ze Moestuin de Haar bezocht. Dit was een gezellige middag met elkaar waar bleek dat een van de deelnemers zelfs vroeger op de moestuin gewerkt had in de chrysantenkwekerij.

Wellicht heeft of kent u een bedrijf dat ook het verschil wil maken. Dat nog zoekend is naar het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daar kan een Partnerschap met Moestuin de Haar dan aan bijdragen. Een partnerschap is al aan te gaan vanaf twee jaar waarbij je dan minimaal € 750,- per jaar aan steun geeft aan de moestuin.
Een partnerschap heeft ook een exclusief kantje, er komen maximaal zeven partners. Dat is voldoende voor de stichting om het voortbestaan van de moestuin te garanderen. Heb je interesse om partner te worden? Mail dan naar Stichting@MoestuindeHaar.nl.

Update project muurkas

Het project vordert langzaam maar gestaag. De hoofdvorm van de muurkas is gekozen, te weten een 'gebroken kopkas'. Zoals ook in het verleden tegen de muur heeft aangestaan. Aankomende periode is spannend voor het project. Alle informatie en inspanningen komen samen. We zijn in de voorbereiding om de alles rond te krijgen voor het indienen van de vergunningen. Zo zijn we ook bezig met werven van fondsen.

Onze projectgroep bestaat nu uit drie mensen. We zijn op zoek naar iemand die ons mee wil helpen en ondersteunen. Mocht je dat leuk vinden, dan kun je een mail sturen naar muurkas@moestuindehaar.nl.
muurkas nieuwsbrief
cb47b3dd-71ac-4873-8967-c12c2f01a4b4

Dolf, bestuurlijke basis van de moestuin

Dolf van Baarlen, veel bezoekers, oogstdeelnemers en fondsen kennen zijn naam. En niet voor niets! Dolf is vanaf het allereerste moment betrokken en bezig geweest met Moestuin de Haar. Vanaf de eerste vraag vanuit Natuurmonumenten om de mogelijkheden te bekijken tot nu aan toe heeft Dolf een grote bijdrage geleverd aan Stichting Moestuin de Haar. In de eerste jaren in de dubbelrol als secretaris en penningmeester. Met zijn kennis en kunde heeft hij vele fondsen benaderd en daarmee naast zijn eigen bijdrage ook voor diverse financiële bijdragen van andere partijen gezorgd voor de moestuin. Met de komst van een aparte penningmeester in 2021 was Dolf het afgelopen jaar de secretaris.
Dolf gaat ons helaas verlaten, dat heeft te maken met zijn eigen woonwens. Die ligt in Drenthe en dat is dan niet handig in de combinatie met zijn huidige rol als secretaris van de stichting. Al geeft hij ook aan dat hij Moestuin de Haar wel blijft volgen op een afstand en beschikbaar is voor vragen als hij daar woont. Dat is heel fijn.

Voor nu geeft dat ons als stichting wel de zoektocht naar een nieuwe secretaris voor de stichting. Dus lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren aan de doorgroei van de moestuin, heb je 4 tot 8 uur zo her en der beschikbaar per week en denk je als secretaris van Stichting Moestuin de Haar je in je element te voelen? Stuur dan een mail naar stichting@moestuindehaar.nl of bel voor meer informatie naar 06-33670397. Mocht het niets voor jou zijn maar weet je iemand? Laat het ons ook weten en/of vraag het aan die persoon!
5b3393b6-07a8-4bf6-9573-b86d605616ff 2
78d5c3e5-d2d2-4859-a929-ee150e5687c3

Egeltje gered!

We hebben een nieuwe bewoner op de tuin: een prachtig klein egeltje! Een oplettende oogstdeelnemer maakte ons erop attent dat deze kleine vast zat in het net van de aardbeien. We hebben hem kunnen bevrijden en weer losgelaten in het hoge gras. We hoopte al een tijdje dat er een egeltje zou komen wonen op de tuin. Ze zijn heel nuttig want ze eten onder andere kevertjes, slakken en rupsen. En nu is hij (of zij) gewoon vanzelf gekomen.

Sowieso zien we dat de tuin steeds meer plaats bied aan een groot scala aan bewoners wat weer duidt op een groeiende biodiversiteit. We zetten stapjes naar een meer natuurlijkere balans in de bodem en op de tuin. We zijn er heel er blij mee!

Ontwikkeling middentuin

In september starten we met de verder ontwikkeling van de middentuin. We planten veel vaste bloemenplanten voor de uitbreiding van de bloementuin. De rozenbogen worden geplaatst en er zullen klimrozen tegenaan worden gezet. Er komen meer picknicktafels om de schoolklassen de ruimte te geven om in groepjes te werken en er komt een schoolbord bij de halfronde bank. We kijken al uit naar volgende zomer waarbij de hele middentuin een zee van geur en kleur zal zijn.

Bloemenabonnement 2023

In 2023 zullen we meer bloemenabonnement gaan verkopen. Wil jij elke week een verse zelf geplukte bos bloemen in je huis? Schrijf je dan in voor een bloemenabonnement.
9e3c7e49-6ca2-4fe0-83ca-203ad552f021
wielschoffel

Wielschoffel

Sommige dingen maken het leven van een tuinder ineens een stukje makkelijker. Dit ervaren we met onze nieuwste aanwinst: de wielschoffel. Met deze schoffel is het bestrijden van onkruid van de paadjes en tussen klein plantgoed een stuk efficiënter geworden en het is ook nog eens leuk om mee te werken.

Vrijwilligers gezocht

We zijn altijd opzoek naar mensen die ons willen helpen. Aanmelden kan door je naam in het rooster in te vullen. Gebruik hiervoor onderstaande knop. Naast de tuinwerkzaamheden zijn er ook geregeld klussen te doen zoals verven, onderhoud van tafels en gereedschap en nog veel meer. Wil jij ons klusteam versterken? Stuur dan een mailtje naar tuinders@moestuindehaar. nl
85ac168e-36a5-40e0-a1e4-32ff6ccd1e49
unnamed
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram