Tuinbericht week 34 Moestuin de Haar

Voortekens van de herfst?! Net een hittegolf achter de rug, heel veel oogst, en dan toch al voortekens van de herfst? Ja ze zijn er. In de komkommerkas zijn ze heel zichtbaar. De planten hebben het heel zwaar, en zijn aan het einde van hun levenscyclus gekomen. Er zitten verschillende ziektes in, de bladeren vergelen waar je bij staat en we hebben al een aantal planten verwijderd omdat ze dood waren. Het zal niet lang meer duren voordat de planten geen vruchten meer geven en we ze allemaal weg gaan halen. Deze week planten we de venkelplantjes als eerste herfstteelt in de kas.

De afgelopen weken konden we courgettes en komkommers 'naar behoefte' meenemen. De productie neemt nu in rap tempo af en daarom vanaf nu weer een beperkte hoeveelheid per persoon. Kijk op het oogstbord voor de informatie van de dag.


Het oogstoverzicht voor deze week:
- Sla
- Koolraap

3 keuzegroenten:
- Mini venkel
- Snijbiet/Taglio da Verde
- Nieuw-Zeelandse spinazie: Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden.
- Fluo melde
- Chinese kool
- Sperzieboon: zijn de sperziebonen op waar de vlag staat? Geef dat even door aan een van de tuinders dan verplaatsen zij de vlag of halen deze optie van de oogstlijst.
- Rode biet en Chioggia biet
- Paprika
- Tomaten
- Courgette
- Komkommer
- Rucola
- Radijs

- Basilicum laatste week. Er is afgelopen week veel van geoogst dus er zijn geen grote hoeveelheden meer.

Afgelopen week zijn er met Mariken Heitman (vorig jaar tuinder bij ons en Libris prijswinnaar van 2022) opnames gemaakt op de tuin voor het literaire boekenprogramma van de VPRO Brommer Op Zee. Waarschijnlijk begint de reeks van ongeveer 12 afleveringen op 11 september.

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Gewijzigde oogsttijd op zaterdag 1 oktober!

Voor al onze vrijwilligers organiseren we een uitje op zaterdagmiddag 1 oktober. Oogsten kan daarom die dag eenmalig een uurtje korter. We sluiten de poort om 14.00 uur.

Op de foto's hieronder zie je twee van onze helden van het klusteam. Zij hebben de marktkraam en het hout rond de zeecontainer voorzien van een likje verf.
IMG_8642
d9af1ddf-2f0a-4686-b322-d3189674a680

Mesjes en tasjes

Bij de kraam kun je een mesje lenen. Er verdwijnen de laatste tijd veel mesjes. Zouden jullie thuis willen kijken of er misschien eentje in de keukenlade is beland en deze weer mee willen nemen naar de tuin? Dezelfde vraag voor de plastic en papieren zakjes. Onder de kraam staan 2 dozen met zakjes voor als je vergeten bent deze mee te nemen, maar ze zijn helemaal leeg. Helpen jullie mee om ze aan te vullen? Dank!

Heb jij zin om een dagdeel te helpen op de tuin? Wij kunnen alle hulp goed gebruiken. Inschrijven doe je door je naam op het rooster te zetten bij de datum en tijd die je wilt komen. Deze vind je via de knop hieronder.

Feestmarkt Emmaus

Op zaterdag 27 augustus van 11.00 tot 15.00 uur is er weer een feestmarkt bij onze buren. Wij zullen daar een aantal producten van de moestuin gaan verkopen. Ook zal er een intekenlijst liggen zodat geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor een plekje op de wachtlijst van 2023. Dit kan voor zowel een oogstaandeel als voor een bloemen-abonnement. Parkeren kan die dag lastiger zijn, kom met de fiets.
b86e604a-61a7-4740-9bd2-3bce87009f4a
IMG_8634

Middentuin

De afgelopen maanden lag er plastic over een deel van de middentuin. Het onkruid onder dit plastic is mooi afgestorven en hierdoor kunnen we met onkruidvrije bedden beginnen. In dit deel komt een uitbreiding van de bloementuin met voornamelijk vaste planten. De de komende week gaan we deze bedden voorzien van compost, hopelijk is dat uit te houden met het warme weer.
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram