Tuinbericht week 35 Moestuin de Haar

Voorafgaande aan het seizoen maken wij een planning: het teelplan. Hierin staat precies welke groente wanneer in welk bed gezaaid of geplant moet worden, met daarbij de schatting wanneer een groente oogstbaar zal zijn. Zo proberen we ervoor te zorgen dat er elke week voldoende en verschillende groenten op de oogstlijst staan.
We zien nu dat door het warme weer een aantal groenten veel eerder 'klaar' zijn, en dus geoogst moeten worden. Zo is de rodekool al prachtig, de rucola nu echt op zijn lekkerst en de groenselderij helemaal klaar om mee naar huis te gaan. Dit is natuurlijk prima, maar maakt wel dat er later in het seizoen minder te oogsten zal zijn. We wisten het al wel, maar ervaren het nu opnieuw: de tuin laat zich op bepaalde punten niet regisseren. Aan ons de taak om ons daaraan over te geven, en nu te genieten van het heerlijks wat hij te bieden heeft.

Als je hem nog niet ingevuld hebt hier nog een keer de link voor het geven van feedback:
De oogst van deze week:
- Nieuw Zeelandse spinazie gebruik de bladeren
- Courgette
- Meloen 1st per oogstaandeel dit seizoen. Sommige van jullie hebben zaterdag al gehad, sommige volgende week of de week erna. Niet alle meloenen zijn tegelijk rijp.
- Sla

3 keuzegroenten:
- Snijbiet/ taglio
- Zomer postelein
- Bladmosterd
- Groenselderij: een broertje van de meer bekende bleekselderij uit de supermarkt. Hij is wat steviger qua structuur en smaak. Je eet zowel de stengels als de bladeren. Lekker rauw in een salade, gekookt in de soep of gesmoord met prei en een pittige kerriesaus. Trek de hele plant uit de grond en snij daarna de wortels af.
- Rodekool: Ook de rodekool is vroeg dit jaar, maar een deel van de planten. Er is voor iedereen 1 rode kool. De planten groeien wat onregelmatig, daarom zal hij, net als de Chinese kool een paar weken op de oogstlijst staan. Zoek een grote kool uit het bed, trek hem helemaal uit de grond en snij boven de kruiwagen de bladeren en wortels eraf. Als er geen grote exemplaren meer zijn kies de komende weken de rode kool. Geef het even door aan de oogstbegeleider als er geen kolen meer zijn.
Deze kool is heel veelzijdig. Natuurlijk kent iedereen oma's recept 'rodekool met appeltjes', maar wat denk je van wraps met een frisse koolsalade, een bieten- rodekoolstampotje, rode zuurkool, rodekoolstoof met kip en aardappelpuree of een rodekool-framboossmoothie. Recepten zijn te vinden via de Koken Met pagina op de website.
- Raapsteel: Ze zijn er weer de raapsteeltjes! Een echte lente- en herfstgroente. Omdat het zo warm is wel wat vroeger dan normaalgesproken. Ze zullen snel gaan doorschieten, dus nu op zijn lekkerst. Snij ze vlak boven de grond af.
- Aardappel het volgende ras dat we gaan oogsten is Carolus, een kruimige aardappel
- Koolraap
- Snijbiet/Taglio da Verde
- Nieuw-Zeelandse spinazie:
- Sperzieboon: zijn de sperziebonen op waar de vlag staat? Geef dat even door aan een van de tuinders dan verplaatsen zij de vlag of halen deze optie van de oogstlijst.
- Rode biet en Chioggia biet
- Paprika
- Tomaten
- Courgette
- Komkommer
- Rucola
- Radijs

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

We laten komende week weer heerlijke jam maken van de aardbeien die nu in de vriezer zitten, chutney van de tomaten en zoetzuur van de courgettes. Hiervoor kunnen we nog potjes gebruiken. We verzamelen alleen het standaard formaat hak potje zonder label en schoon. Andere potjes kunnen we niet gebruiken. Als je mee wilt sparen is dat welkom!

Voor in de agenda: het oogstfeest vindt dit jaar plaats op 8 oktober.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Gewijzigde oogsttijd op zaterdag 1 oktober!

Voor al onze vrijwilligers organiseren we een uitje op zaterdagmiddag 1 oktober. Oogsten kan daarom die dag eenmalig een uurtje korter. We sluiten de poort om 14.00 uur.
Tomaat
IMG_2942 2

Oogsten in 2023

We kregen de vraag of je als oogstdeelnemer van dit jaar je je moet aanmelden op de wachtlijst voor volgend jaar. Dit hoeft niet. Begin volgend jaar ontvang je een tuinbericht met daarin alle informatie om je in te schrijven voor 2023. Dit geldt ook voor de mensen die nu een bloemenabonnementen hebben.
Mocht je volgend jaar naast je oogstaandeel een bloemenabonnement willen, dan is het wel belangrijk om je aan te melden. We gaan meer bloemenabonnementen uitgeven, maar deze blijven beperkt beschikbaar.
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram