)

Tuinbericht week 45 Moestuin de Haar

Een paar weken geleden pootte we de knoflook die we volgend jaar gaan oogsten. Door het warme weer steekt de knoflook nu al zijn kopje boven de grond! Het is fijn om te zien hoe de eerste glimpjes van het nieuwe seizoen ons toelachen.
Deze week oogsten we de savooiekool, deze beauty staat naast de prille, kwetsbare knoflook. We hebben voor de zekerheid een touwtje gespannen om dit duidelijk aan te geven (zie foto hieronder), maar ook hier in het tuinbericht de oproep om niet op het bed met knoflook te lopen, want dat overleven de plantjes niet.
De oogst van deze week:
- Savooiekool: Deze prachtige kool is te herkennen aan zijn bobbelige bladeren en gekrulde randen. Hij heeft een stevige koolsmaak en wordt het meest gekookt, gestoofd of gestoomd gegeten. Maar ook gewokt of in koolsoep komt hij goed tot zijn recht. Wist je dat de kool heel makkelijk ingevroren kan worden nadat je hem 1 tot 2 minuten hebt geblancheerd? Zeker als je een grote kool hebt is dit een aanrader.
Trek de kool met wortel en al uit de grond en snij de wortels en de buitenste bladeren af bij de kruiwagen.
- Pompoen sugar babe/sweet dumpling: Op onze receptenpagina 'Koken met' vind je het pompoenrecept 'Schuitjes uit de over' van onze stichtingsvoorzitter Henk:
https://moestuindehaar.nl/koken-met/pompoen/. Zeker het kijken, en uitproberen, waard!
- Gemixte salade: pluk een frisse herfstsalade van rucola, bladmosterd en red russian baby leaf. Belangrijk: laat de planten staan, pluk alleen de blaadjes: op deze manier kunnen we er over een paar weken nog een keer van oogsten.
- Gewone andijvie OF krulandijvie: Kies een mooie grote krop van één van de twee andijvie soorten. De kleintjes kunnen nog even doorgroeien.
- Venkel OF radijsjes
- Groenselderij OF knolselderij

1 Keuzegroenten:
- Paarse koolrabi
- Courgette
- Sla
- Snijbiet
- Paksoi
- Winterpostelein

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Moestuin

Tijdens het werken op de tuin ontstaan altijd gesprekken. Zo hadden we het afgelopen week tijdens het bezoek van de Engelse vader en moeder van een vrijwilliger over het woord 'moestuin'. Hoe zou je 'moestuin' vertalen in het Engels? Ze kwamen uit op 'kitchen garden', 'vegtable garden', of als een moestuin een meer volkstuinkarakter heeft een 'allotment garden'. Logische vertalingen vonden we, en, eigenlijk woorden die veel beter de lading dekken dan het woord 'moestuin' in het Nederlands; of misschien toch niet? Waar komt het woord 'moestuin' eigenlijk vandaan? Er passeerde tijdens het gesprek verschillende theorieën. Eenmaal thuis kreeg ik een mailtje van een vrijwilliger met een documentje waaruit bleek dat onze besproken theorieën waar bleken te zijn:
'Moes' is een oud Nederlands woord (spelling uit 1864) voor groente: een moestuin is dus een groentetuin. Maar 'moestuin' is ook een verbastering van 'moeders-tuin': in vroegere tijden was pa aan het werk, moe deed het huishouden en werkte in de tuin, de tuin waar ook de groente verbouwd werden en dus was moeders-, moes-tuin de groentetuin. Nu kennen we het woord 'moes' in de betekenis van fijngehakte of gekookte groenten of vruchten, ofwel groenten of vruchten die verwerkt zijn zodat je ze kan eten, denk aan appelmoes. Een 'moestuin' is in die betekenis een tuin waaruit je groente en fruit haalt die je kan bewerken om te eten.
Onze Moestuin is van oudsher de groentetuin van Kasteel de Haar, waaruit de groentes kwamen om de baron en barones mee van voedsel te voorzien. Nu is het, in iedergeval voor ons, meer dan alleen een groente-/ moestuin waar we gezonde, eerlijke en lekkere producten verbouwen: Het is een fijne werkplek, een plek om wat dichter bij de natuur te zijn, om dichter bij jezelf te komen en om in contact te komen met elkaar. En dat laatste lukt elke dag tijdens gesprekken: dus geniet ook deze week weer van de (moes-)tuin, van elkaar en van de fijne gesprekken!
kool
kooltje
PHOTO-2022-11-04-15-44-19
PHOTO-2022-10-28-13-03-15

Oogsttijden

Jullie zijn welkom om te oogsten op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur: een uurtje korter!
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet