Tuinbericht week 42 Moestuin de Haar

Ook deze week kunnen we weer vollere tassen meenemen dan we zouden verwachten voor de tijd van het jaar. Lekker van genieten dus en het warme weer zorgt ervoor dat alles nog even goed doorgroeit.
De knoflook voor volgend seizoen is inmiddels gepoot en daarmee is het allerlaatste gewas dat dit jaar nog de grond in gaat de grond in. Er ontstaat nu een duidelijke omschakeling in het soort werk. Meer klussen, onderhoud, snoeien, slijpen van gereedschap en wieden.

We proberen het de rest van het jaar zonder datumprikker dus deze hoef je niet meer in te vullen.

De oogst van de week
Paksoi het eerste gewas dat als 'nateelt' in de kas is geplant. Goed opletten, er zitten helaas soms kleine slakjes in de kas
Boerenkool 'Red Russian' een zachter en milder smakende variant van boerenkool. Hierdoor veelzijdig te gebruiken. Dit gewas telen we voor het eerst en vinden het prachtig (zowel qua smaak als kleur). De planten zijn groter dan we hadden voorzien. Er is daardoor weinig pad overgebleven. Probeer er tussendoor te lopen zonder andere planten te beschadigen.
Venkel 2x
Knolselderij
Aardappels wij hebben ze voor jullie geoogst. Inspiratie:
https://www.youtube.com/watch?v=nyOgrac358o
Groenselderij een veelzijdige groente. Heerlijk is soepen en sauzen. In de winkel ligt hij vaak zonder het loof. Op het veld kunnen ze er nu wat gehavend uitzien, dat doet niets af aan de kwaliteit.
Rode peper

Keuzegroenten:
Snijbiet
Spruit koppen deze snijden wij voor jullie uit de planten. Te gebruiken als andere bladkolen. Stamppot, soep, saus, wok.
Bladmosterd
Radijsjes
Rucola
Raapsteel
Rode kool
Soms liggen er andere groenten bij de kraam, die staan dan ook op het bord bijvoorbeeld courgette

We hebben het afgelopen jaar regelmatig pepers geoogst om ze in de laatste oogstweken gedroogd aan jullie mee te kunnen geven. Helaas is ons huisje niet droog genoeg en bleken de pepers van binnen schimmel te ontwikkelen. Ook sommig gereedschap van metaal zien we roesten en op houten gereedschap zien we schimmel ontstaan in de zeecontainer. We zullen dus een oplossing moeten bedenken voor het vocht. Een luchtontvochtiger voor een ruimte van 35m2 waar het ook soms best koud kan zijn is best een investering. Voordat we een nieuwe luchtontvochtiger aanschaffen gooien we het daarom ook even in de groep. Is er iemand die zo'n apparaat heeft staan en deze aan ons zou willen verkopen?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_5517
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram