Tuinbericht week 43 Moestuin de Haar

We hebben deze week veel oogst waar de spitvork voor nodig is. Deze zul je af en toe uit een ander bed moeten lenen, we hebben er niet genoeg.

We doen het de rest van het jaar zonder datumprikker dus deze hoef je niet meer in te vullen.

De oogst van de week
Sweet dumpling pompoen qua smaak de meest bijzondere pompoen die we geteeld hebben dit jaar. Je kan hem verwerken zoals iedere andere pompoen, de schil van deze pompoen is te dik om te eten. Daarom raden we je aan hem door midden te snijden, zaden te verwijderen, een beetje olie op te doen en te roosteren in de oven. Daarna schep je het vruchtvlees er gemakkelijk uit of kun je parten op de borden leggen. Zowel hartig als zoet te gebruiken. Maple siroop en koekkruiden toevoegen bij het roosteren in combinatie met roomijs en gekarameliseerde walnoten, een heerlijk dessert.
Savooie kool ter inspiratie: https://youtu.be/udaZeo5l_4s
Raapsteel
Prei sommige preien hebben iets dat 'snoepvraat' heet. Dit ontstaat door de prei vlieg die de prei aanprikt. Verwijder een paar van de buitenste bladeren, vaak komt er dan mooie prei tevoorschijn. Kijk dus even wat er tevoorschijn komt als je dat blad verwijderd. Is de aantasting echt te erg dan kun je de prei in de krat bij het bed achterlaten maar probeer niet te kritisch te zijn en verspilling tegen te gaan. Het loof van de prei is ook heel goed te eten, in de supermarkt wordt het er om logistieke redenen af gehaald, dan past het in kratten.

2 keuzegroenten: (niet alle groenten zijn de hele week beschikbaar, laat je verassen)
Aardappels we hebben nog een paar kratten over
Spinazie
Winterpostelein deze groente groeit weer terug, een paar cm boven de grond afsnijden. Probeer een bosje in zijn geheel af te snijden.
Rode biet
Bladmosterd
Snijbiet
Rucola
Knolselderij
Knolvenkel
Groenselderij
Slabonen
Soms liggen er andere groenten bij de kraam, die staan dan ook op het bord bijvoorbeeld courgette
424B2803-2001-4E28-90D8-CDE5058D62C9
IMG_5581
Dit seizoen hebben we een 'gemberexperiment' gedaan. We hebben gekeken of het mogelijk is om met wat extra liefde en aandacht gember te telen in ons kikkerlandje. Het is gelukt! Dit jaar in kleine hoeveelheid beschikbaar en in de marktkraam te vinden.
f29d72ca-fe0c-42ba-b321-2f50b5000239
IMG_5588
In het lege pompoenveld hebben we 4 lange geulen gegraven. Binnenkort wordt deze grond weer gebruikt als 'Bomenhub'. Hier worden deze winter zaailing bomen opgekuild die anders weggemaaid zouden zijn en nu gebruikt kunnen worden voor vergroening en het versterken van de biodiversiteit bij bedrijven en particulieren.
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram