Tuinbericht week 44 Moestuin de Haar

De tijd voor regenlaarzen op de tuin is weer aangebroken. Gelukkig kunnen we nu vanaf de entree via het pad bij de kraam komen maar het is af en toe behoorlijk glibberen om bij onze lekkere groenten te komen. Voorzichtig lopen, geen haast hebben en proberen niet allemaal over dezelfde routes te lopen helpt. Deze week richten we voor de laatste keer dit jaar de marktkraam in. Vanaf volgende week doen we geen losse verkoop meer dit jaar. Dus als je nog jam, chutney of bijvoorbeeld gember mee wilt nemen, dat kan deze week nog.
Het oogsten gaat nog heel november door zoals het er nu naar uit ziet. Door het milde weer de afgelopen weken groeit alles lekker door en het gebrek aan nachtvorst zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de Nieuw Zeelandse spinazie maar door blijft gaan!

Delen jullie je lekkere recepten af en toe nog met kokenmet@moestuindehaar.nl zodat we onze groenten pagina's uit kunnen breiden?

We doen het de rest van het jaar zonder datumprikker dus deze hoef je niet meer in te vullen.

De oogst van de week
Flespompoen voor mensen met 2 oogstaandelen, je kan ook 1 pompoen nemen en 1 extra keuze groente. Inspiratie: zie linkjes onderaanBoerenkool paars of groen
Venkel het zijn kleintjes deze keer, extra smaakvol en perfect voor een salade. Ook het loof is heerlijk om bijvoorbeeld pesto van te maken.
Paksoi of tatsoi tatsoi is het minder bekende broertje van paksoi. Deze bladeren zijn heerlijk door roerbak gerechten, sauzen of stoofpotjes.
Meiraap 'het is toch geen mei meer' hoor ik jullie denken. Dat klopt.
Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken.
Rucola Gewoon een lekker bosje voor door de salade

Het lastige met bladgewasjes is dat ze eigenlijk maar beperkt goed blijven op het land. Als we ze afsnijden dan groeien ze terug, laten we ze staan dan worden ze op een gegeven moment minder lekker. Het is lastig in te schatten hoeveel ervan gegeten wordt, op dit moment hebben we nog over van de oogst van afgelopen tijd.
Raapsteel of winterpostelein is heerlijk als basis voor een salade. Beetje rucola erbij, venkeltje erbij, niets meer aan doen.

Kies 1 groenten
PastinaakNieuw Zeelandse spinazie
Aardappels
Rode biet
Bladmosterd
Snijbiet

Als geheugensteuntje, de oogsttijden zijn:
Woensdag van 10:00 - 16:00
Vrijdag van 16:00 - 18:00 (om 18:00 gaat de tuin echt dicht)
Zaterdag van 10:00 - 14:00

De oogsttijden van zaterdag 13 november zijn eenmalig anders ivm de vrijwilligersdag. Oogsten kan die dag tot 13:00.

Inspiratie koken met pompoen:
https://www.youtube.com/watch?v=57GvPa7aVKE&feature=youtu.be
https://youtu.be/snAk2VSTE3g
https://www.forksoverknives.com/recipes/vegan-menus-collections/pumpkin-recipes/?utm_source=Klaviyo&utm_medium=newsletter&utm_campaign=10.12.2021%20Catching%20Up%20with%203-Time%20Olympic%20Gold%20Medalist%20Heather%20Mitts%20%28VQj4R2%29&_kx=rFBmrf-ZCUPZGbnmHQiF9MYm8Oo6jq3eG3PDu5sxm4rGEh_o4RK9y9BAP773RZ2Q.KCHNEa
9f7829c2-5e99-4c13-a249-e06731614773
IMG_5632
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram