Tuinbericht week 46 Moestuin de Haar

LET OP: ANDERE OOGSTTIJDEN

De een na laatste oogstweek alweer.

Binnenkort krijg je de mogelijkheid te evalueren op het afgelopen seizoen. Jullie input helpt ons een teeltplan te schrijven dat aansluit bij wat jullie graag op je bord terug zien en het geeft je de mogelijkheid om jouw goede ideeën met ons te delen. Helaas ook dit jaar niet in persoon evalueren zoals we het zo graag hadden willen doen. Daarom maken we een vragenlijst.

In januari maken we meer bekend over het oogstaandeel van volgend jaar. Dan krijg je ook de mogelijkheid door te geven of je volgend jaar weer van de partij bent. Je zit sowieso nergens automatisch aan vast. Uiteraard is er wel voor iedereen weer plek volgend jaar, pas als we weten hoeveel plekken er over zijn laten we mensen van de wachtlijst toe.

Ook dit jaar gaat het weer lukken om samen het jaar extra mooi af te sluiten. Dit doen we met een Bonusoogst. Je bent op zaterdag 18 december van harte welkom op de tuin. Dan maken we er een feest oogst in kerstsferen van.

2 tips die we je graag meegegeven
- Bij groenten zoals boerenkool en palmkool die 1 hoofdsteel hebben met daaraan bladeren is het belangrijk dat je alleen de onderste bladeren oogst. Zie foto hieronder. Knip niet de top eruit en laat een paar bladeren in de top staan, zo groeit de plant nog verder en kan er nog maanden van geoogst worden. Dit seizoen hebben we in het voorjaar geoogst van de planten van vorig seizoen bijvoorbeeld.
- Oogst niet de eerste paar meter van het bed de planten compleet leeg. Kijk ook even achterin het bed. Zo verdelen we de 'oogstschade' evenredig over de planten en krijgen ze allemaal de kans zicht te herpakken en hebben we in zijn totaliteit meer oogst.

De oogsttijden zijn:
Woensdag van 10:00 - 16:00
Vrijdag van 15:00 - 17:00 (het wordt vroeger donker dus stoppen 1 uur eerder)
Zaterdag van 10:00 - 14:00

We doen het de rest van het jaar zonder datumprikker dus deze hoef je niet meer in te vullen.

De oogst van deze week:
Pompoen Flespompoen, sweet dumpling of oranjepompoen. We maken op wat er is, dat betekend dat een soort op kan zijn. We verdelen wat er is over alle 3 de oogstdagen.
Prei
Boerenkool 'Red Russian'
Batavia sla

Kies 3 groenten, kijk op het bord voor veranderingen:
Nieuw Zeelandse spinazie
Snijbiet
Winter postelein
Rucola
Bladmosterd
Paksoi
Raapsteel
Groen selderij
Broccoli kleine hoeveelheid. Alleen beschikbaar als het bij de kraam ligt
Boerenkool groen/paars
Palmkool
Savooiekool kleine hoeveelheid. Alleen beschikbaar als het bij de kraam ligt
Knolselderij https://www.theguardian.com/food/2021/nov/15/thomasina-miers-recipe-roast-celeriac-chicory-apples-lentil-salad-mustard-dressing?CMP=Share_AndroidApp_Other
Tatsoi
Krulandijvie
e678129f-32a6-490b-9868-e9ee3607ec87
ea3adb03-b104-48df-bcd7-72b6194201e3
Op dit moment is het bedrijf waar jullie de oogstaandelen van kopen (Zelfoogsttuin de Haar) een eenmanszaak. Deze wordt de komende maanden omgezet in een VOF om ruimte te maken voor uitbreiding van ons team. Simone gaat samenwerken met Mirjam en samen zijn zij op zoek naar nog 1 persoon om hun team te versterken.
Mirjam en Simone
IMG_5690
Ben of ken jij iemand met opleiding en ervaring in het professionele tuindersvak? De vacature kun je bekijken via de knop hieronder
Afgelopen zaterdag zijn de vrijwilligers op excursie geweest naar de Eendenkooi van Natuur Monumenten. Dit is een prachtig monument verstopt in de natuur vlakbij de tuin. De moeite waard om een keer te bezoeken als er weer rondleidingen zijn!
4a6d5331-19a9-4ea2-bf2a-b332a994893a
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram