Tuinbericht week 15 Moestuin de Haar

Deze week zijn jullie van harte welkom voor de allereerste oogst! Het is nog erg vroeg in het tuinseizoen, dus je gaat nog niet met volle tassen naar huis. Maar door het warme weer in maart zijn de kasgewassen extra snel gegroeid. We vinden het leuk als jullie alvast wat verse groente uit de tuin kunnen proeven en - voor alle nieuwe oogstdeelnemers - kunnen kennis maken met het oogsten, met ons en de tuin!
Hierna duurt het weer even voordat de rest in de kassen oogstbaar is en in mei kunnen we het seizoen dan starten met wekelijkse oogst.

Het oogsten gaat als volgt in zijn werk:
  • Je fiets parkeer je op de tuin in de fietsenstalling, je auto op het grote parkeerterrein aan het begin van de straat (niet bij de entree of Emmaus).
  • Zet bij aankomst op de tuin op de intekenlijst een kruisje achter je naam bij de juiste week.
  • Neem zelf bakjes en zakjes mee waar je jouw oogst in mee kunt nemen. Mesjes en schaartjes zijn aanwezig op de tuin.
  • Op de tuin en in de kas staan vlaggen bij de bedden waar geoogst mag worden.
  • Het spreekt voor zich maar toch voor de zekerheid nog een keer, alleen op de paden lopen! In de bedden proberen we de grond zo luchtig mogelijk te houden zodat de planten lekker diep kunnen wortelen. En soms is er al iets gezaaid.
  • Probeer met het oogsten rekening te houden met elkaar. Bijvoorbeeld, als je van iets 2 stuks mee mag nemen en je oogst een grote, neem dan ook een kleine mee. Zo is er ook aan het eind van de oogstweek nog wat moois te oogsten.
  • Plantenresten (bladeren of wortels die je niet mee wilt nemen bijvoorbeeld) mogen in de krat of kruiwagen die aan het begin van het bed staat of die op de hoek van een oogstvak staat. Is de kruiwagen vol dan mag je dat bij de oogstbegeleider aangeven of de kruiwagen zelf legen op de composthoop bij het groene afval. Deze vind je rechts van het tuinhuisje aan de Emmaus kant.
  • Is er iets onduidelijk of heb je vragen, stel ze gerust aan de oogstbegeleider of tuinders.
Deze week te oogsten op de tuin:
- Snijselderij: lekker als smaakmaker in soepen. Afsnijden 3 cm boven de grond, dan groeien er weer nieuwe bladeren terug. Het blijft langer vers als je jouw bosje ongesneden in een vochtige doek in de koelkast bewaard.

Kies 1 van de volgende groenten:
(sommige groenten beperkt beschikbaar)
- Radijs: Oogst de grootste, de kleinere groeien nog even door. In zijn geheel uit de grond trekken. Het zijn niet de kleine ronde radijzen die je waarschijnlijk gewend bent. Ze zien eruit als een wortel, maar dan roze of wit. Heerlijk in schijfjes op je boterham, of inmaken in zoet zuur. Het recept vind je op onze Koken Met pagina.
- Snijbiet: uit de kas. Snij 10 bladeren af. Lekker door sauzen, quiche en geroerbakt.
- Boerenkool: Normaal oogsten we alleen de bladeren en laten we de plant staan. Nu haal je met een spitvork de gehele plant uit de grond en oogst alle bruikbare bladeren. Leg de overgebleven plantdelen aan het begin van het bed (of in kruiwagen). Door het warme weer zijn de planten 'doorgeschoten', dat betekend dat ze bloemen zijn gaan maken. Hier wordt het blad stugger van en is daarom het best te gebruiken in warme bereidingen zoals stamppot.
- Red Giant: De bladeren hebben een zeer scherpe 'wasabi'-achtige smaak. Lekker door een salade voor wat extra pit of door een stamppot.
- Spinazie: oogst de grootste bladeren door deze af te knippen. Door het plantje te laten staan groeien er weer nieuwe bladeren terug.

Deze week nog geen kruiden of munt.

De mensen met 2 oogstaandelen mogen dubbele hoeveelheden meenemen en ervoor kiezen bijvoorbeeld 1 portie snijbiet én een portie boerenkool mee te nemen (of een dubbele portie van 1 van beide).

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
IMG_6748
IMG_6386

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram