Nieuwsbrief Moestuin de Haar

Al sinds de start van Moestuin de Haar heeft Stichting Moestuin de Haar de wens om via herbouw weer een muurkas terug te brengen tegen de historische tuinmuur als onderdeel van het historische ensemble met Kasteel de Haar. Dan vervult de tuinmuur zijn oorspronkelijke functie als warmtemuur weer en kunnen we de historische opkweek van gewassen in een glazen kas terugbrengen.
Ook levert de muurkas een bijdrage aan sociale en educatieve activiteiten. Die gebeuren nu in de open lucht maar met de muurkas erbij ontstaan er de mogelijkheid tot een overdekte uitwijkmogelijkheid bij slecht weer.

De financiering voor de bouw van de muurkas is rond maar om de muurkas in gebruik te nemen hebben we de inrichting nodig en die financiering moeten we op eigen kracht realiseren. Wat is er nodig om volgend jaar te starten?
  • Schaduwdoek aan de binnenzijde over een lengte van 28 meter
  • Zes eb- en vloedkweektafels en twee karren
  • Werkbank
  • Broeikast
  • Alles voor wateropvang (verplicht en duurzaam)
  • Aansluiting op bestaand pompsysteem
De kosten hiervan zijn ongeveer €24.000,-. Kunnen we op u rekenen?
Doneer naar: Stichting Moestuin de Haar, NL 21 RABO 0355 2975 82

Anne - Tuinder

Door een goede plek voor eigen opkweek van gewassen hebben we de mogelijkheid zelf te bepalen welke rassen we telen en zijn we minder afhankelijk van grote plantenleveranciers. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor zaadvaste rassen.

Mirjam - Tuinder

Door een overdekte binnenruimte hebben we de mogelijkheid het lesprogramma van de schoolklassen door te laten gaan, ook bij slechter weer. Hierdoor kunnen we meer lessen in 1 seizoen geven.

Ed&Annabelle - Stichting

Het is ons gelukt om de bouw van de muurkas te financieren, alles bij elkaar € 196.000,-. Dus de kas staat maar is nog niet ingericht, help ons met het laatste stukje voor de inrichting!
Op de foto: Lambert Voortman (1e tuinbaas) bij de middenentree van de muurkas, ca 1945. HVVMH, collectie familie Voortman. Uit het boek: Tien Eeuwen Kasteel de Haar’.

Verbinding met de historie

Op dezelfde locatie langs de muur hebben in de tijden van Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar twee muurkassen gestaan. De warmtemuur houdt warmte vast en daardoor konden er perziken en druiven geteeld worden. De toepassing van een onvolledige spouw was ten tijde van de oorspronkelijke bouw zeer bijzonder. De muur is een rijksmonument.

De nieuwe muurkas wordt gerealiseerd volgens het idee van de oude muurkas die er heeft gestaan. Geen kopie, wel herkenbaar nieuw en met knipogen naar het verleden. Door de aankleding met attributen uit de vroegere tijden zoals de originele pijpenrager en kolenschep uit het ketelhuisje en originele houten ‘Moestuin de Haar’ krat waarmee de groentes naar het kasteel werden gebracht, brengen we de historie weer tot leven.

Het was een lange adem

De afgelopen twee jaar bereidde een projectgroep van Stichting Moestuin de Haar intensief de komst van de kas voor. De muurkas is afgestemd met de volgende partijen: Gemeente Utrecht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en natuurlijk Natuurmonumenten als eigenaar van de grond en de muur. Medio september 2023 is de bouwvergunning officieel verstrekt aan de stichting, een mooie mijlpaal in dit project.
Door middel van deze crowdfunding willen we de inrichting van de muurkas bij elkaar krijgen. Voor de financiering van de bouw van de kas zelf komt 50% van het POP3 Leader Weidse Venen, een samenwerkingssubsidie vanuit Europa (50%), de Provincie Utrecht (25%) en de Gemeente Utrecht (25%). De overige 50% komt van diverse subsidieverstrekkers, een totaal van € 196.000,-. Samen met de inrichting is de totale investering € 220.000,- en zijn we op zoek naar bijdragen voor de laatste 9%.

De laatste loodjes

Wilt u ons helpen om de inrichting, die laatste 9%, te realiseren? Stuur deze nieuwsbrief dan door naar uw familie, vrienden en kennissen. Leg dan ook in uw eigen woorden uit wat zo mooi is aan de moestuin, waarom u er zo graag komt of waarom u vindt dat zij ons moeten helpen met een donatie. Want alleen zo lukt het ons om bij de start van het seizoen 2024 de muurkas in gebruik te nemen.

Doneer naar: Stichting Moestuin de Haar

NL 21 RABO 0355 2975 82

Omdat het hier gaat om een donatie aan de Stichting als ANBI-instelling met RSIN 859508833 kunt u deze gift aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Let op: dit kan bij een donatie vanaf 1% van uw drempelinkomen tot een maximum van 10% daarvan.
Voor vragen kunt u mailen naar muurkas@moestuindehaar.nl.

Simone - Tuinder

Deze muurkas geeft ons de mogelijkheid het seizoen te verlengen doordat de kas eerder opwarmt in het voorjaar en langer warm blijft in het najaar. Hierdoor kunnen we ons assortiment verbreden en een grotere diversiteit aan gewassen telen.

Maartje - Tuinder

Met het binnenstappen van deze kas waan je jezelf terug in de tijd en kun je genieten van de pracht en weelde van het heden en het verleden. De druiventeelt die we terug gaan brengen in deze kas vormt een tastbare verwijzing naar de verhalen uit het verleden.

Henk - Stichting

De baron gebruikte de vele kassen om te verwonderen, pronken en produceren. Anno 2024 is Moestuin de Haar een plek om te verbinden met elkaar (community supported agriculture) en met de bestaande tuinpoort en tuinmuur, met nu een muurkas, maken we de verbinding met het verleden.
Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram