Skip to main content

Muurkas terug tot leven

Al sinds de start van Moestuin de Haar heeft Stichting Moestuin de Haar de wens om via herbouw weer een muurkas terug te brengen tegen de historische tuinmuur als onderdeel van het historische ensemble met Kasteel de Haar. Dan vervult de tuinmuur zijn oorspronkelijke functie als warmtemuur weer en kunnen we de historische opkweek van gewassen in een glazen kas terugbrengen. Ook levert de muurkas een bijdrage aan sociale en educatieve activiteiten. Die gebeuren nu in de open lucht maar met de muurkas erbij ontstaan er de mogelijkheid tot een overdekte uitwijkmogelijkheid bij slecht weer.

Op dezelfde locatie hebben in de tijden van Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar twee muurkassen gestaan. De warmtemuur houdt warmte vast en daardoor konden er perziken en druiven geteeld worden. De toepassing van een onvolledige spouw was ten tijde van de oorspronkelijke bouw zeer bijzonder. De muur is een rijksmonument.

De nieuwe muurkas wordt gerealiseerd volgens het idee van de oude muurkas die er heeft gestaan. Geen kopie, wel herkenbaar nieuw en met knipogen naar het verleden. Door de aankleding met attributen uit de vroegere tijden zoals de originele pijpenrager en kolenschep uit het ketelhuisje en originele houten ‘Moestuin de Haar’ krat waarmee de groentes naar het kasteel werden gebracht, brengen we de historie weer tot leven.