Nieuwsbrief Moestuin de Haar

De natuur laat dit jaar even op zich wachten door de koude temperaturen, maar een nieuw moestuin seizoen staat nu toch echt voor de deur. Dit voorjaar hebben we een heuse spoelplaats, marktkraam en planten opkweek plek gebouwd. Ook zijn we ruim 500m2 tunnelkassen rijker en kunnen we hierdoor heerlijke warmteminnende gewassen telen zoals tomaten, kousenband en meloenen.

Naast het realiseren van de broodnodige infrastructuur staat dit jaar volledig in het teken van groei. Dat blijkt ook uit het verwelkomen van nieuwe oogstaandeelhouders. We groeien door van 75 oogstdeelnemers naar 150 oogstdeelnemers en zijn voor komend moestuin seizoen volledig uitverkocht. Van peultjes tot tomaten en van meiraapjes tot pompoenen, de zaden vliegen de grond in. De eerste twee oogstweken zijn alweer achter de rug en de eerste lading van onder andere paksoi, koolrabi, andijvie en sla is meegenomen van land naar aanrecht.

De komen weken creëren we in het hart van de tuin de 'middentuin'. De bloemen pluktuin, kruidentuin, picknickplaats, educatieve tuin en beleef tuin (met historische dahlia's) zijn hier onderdeel van. Op woensdagen en zaterdagen ben je van harte welkom om van de tuin te komen genieten.

De komende jaren komt na de opstartfase dus een fase van doorgroeien. Daarom hebben we een Plan van Aanpak opgesteld waarin een doorkijk is gemaakt tot 2023 voor ideeën, wensen en wat er nodig is om te kunnen groeien.
unnamed
IMG_3655
We durven te zeggen dat we een succesvolle start hebben gemaakt in 2020. De opbouw van de moestuin begon in het najaar van 2019, toen hebben we de eerste 50 oogstaandeelhouders kunnen verwelkomen. In 2020 groeide dit aantal door naar 75 en draaide de moestuin een volwaardig eerste seizoen.

Moestuin de Haar staat aan de vooravond van verder groeien. Groeien in teelt voor het groeiend aantal oogstaandeelhouders maar ook de groei in wat de moestuin verder kan bieden, zijn schoonheid, zijn wijsheid, zijn verbinding met de omgeving en zijn cultuurhistorische waarde.

Vrienden en partners

Om die groei te ondersteunen starten we met een Vrienden en Partners programma bij Moestuin de Haar. Vrienden die ons zeker één jaar willen steunen en Partners die dat voor langere tijd met een groter bedrag willen doen. Dit kan privé maar ook zakelijk. Om de verbinding tussen de Vrienden, de Partners en de moestuin te bevestigen organiseren we jaarlijks een Vrienden & Partnermiddag. Bij de Partners zijn er ook aanvullend rondleidingen of is het gebruik van ons Tuinhuis tot maximaal 10 personen mogelijk.

Ondertussen op de tuin

Untitled-2

Tweede tuinder

Cecile van der Speld begon in het voorjaar van 2020 als stagiaire op Moestuin de Haar en na haar afstuderen is ze blijven werken op de tuin. Het komend jaar gaan Simone en Cecile samen de tuin draaien en zorgen voor 100% groei.

Bloemen pluktuin

Naast de verkoop van groenten en kruiden is het vanaf medio juni 2021 mogelijk zelf een boeket bloemen te komen plukken op de moestuin. Wij telen met de seizoenen mee en hierdoor wisselt het aanbod bloemen door het jaar heen. Een waardebon cadeau doen aan een ander of aan jezelf kan via de website.
IMG_0966
IMG_5749

Educatie

Naast het runnen van een productietuin doen we bewust ons best om op verschillende maatschappelijke vlakken waarde toe te voegen. Zo ook op het vlak van educatie. Naast de 6 stagiaires leren alle kinderen van de Bonifatius school uit Haarzuilens ook mee op de moestuin. Gekleed in prachtige overalls en onder leiding van een moestuincoach ontdekken ze de planten, dieren en smaken van de tuin.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram